Ga naar de inhoud

Centraal Station weer driemaal in de prijzen

Ze zouden een eregalerij moeten plaatsen op ons nieuwe Centraal Station, zo vaak valt het in de prijzen. Wij gaan jullie dan ook niet langer van iedere sectorclub met jurydrang op de hoogte houden, maar geven zo eens in de paar maanden een overzichtje van welke prijzen ons Kapsalonbakkie nu weer in de wacht heeft gesleept.
Zo kreeg het station een kleine week geleden de Daylight Award 2014. De prijs werd uitgereikt door de Stichting Living Daylights, die – wij wisten ook niet dat het nodig was – daglicht promoot. Uit het juryrapport: ‘Het daglicht vergezelt de reiziger bij al zijn bewegingen en is letterlijk leidraad; naar binnen, naar buiten en door het gebouw heen.”
Daarnaast kreeg Rotterdam CS de al even sexy Nationale Staalprijs 2014 toegekend. Da’s een prijs voor (gedeeltelijk) stalen gebouwen. Op de website staat uitgebreid vermeld dat de Staalprijs 2014 mede mogelijk is gemaakt door Prorail, waar je zelf je conclusies bij mag verzinnen, want wij gaan gegeven paarden niet te diep in de bek kijken.
Tenslotte staat ons stationnetje nog in de top-11 van ’s werelds gaafste treinstations. Volgens niemand minder dan CNN. Rotterdam CS is volgens de Amerikanen het op twee na mooiste station ter wereld, op dat van Melbourne (Australië) en Uelzen (Duitsland) na.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Is het voor alle journalisten nou echt zo moeilijk om een artikel te lezen? CNN heeft die lijst helemaal niet samengesteld en heeft Rotterdam dus helemaal tot niets benoemd.

  Kijk maar:

  Hamburg-based architectural data company, Emporis just released a list of 11 of the world’s most spectacular train stations.

  Dus ze noemen gewoon het lijstje van een of andere Duitser op.

  Dus de Markthal bejubelen mag niet, maar oh proletariers, de trein bejubelen dat mag wel natuurlijk

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures