Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De Markthal is toch geen markt…

Gespreksstof nodig voor de vrijmibo, tussen de drankjes en bitterballen door? Stuurvrouw Celeste Boddaert verbaast zich over de Markthal. Wat heeft die nog met een markt te maken?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

De Markthal op de Blaak is woensdag op de Blaak met veel bombarie geopend. En niet voor niets… Een imposant gebouw van een architectenbureau uit eigen stad, dat zelfs internationaal nu al zó veel lof oogst dat Rotterdam in één keer hip, cool en tof is.
Afgelopen dinsdag, vlak voor de opening, was ik op de persdag om wat filmbeelden te schieten. Onder de indruk snel fotootjes door whatsappend bekroop mij toch het gevoel: Dit is toch geen markt? De ballonnen voor De Tuinen, de Chinese Supermarkt en de nieuwe Albert Heijn werden opgeblazen. De konijnen bij Treuren en oesters bij Schmidt werden klaargelegd. Ook glansden de taartjes bij banketbakker Van Beek-Specker mij toe.

‘Foodwalhalla’ voor chique Rotterdammers

Wat had dit nog met een markt te maken? In een overdekte hal staan er wat ‘versunits’ met winkels die het assortiment verkopen wat ze meestal ook al hebben in bestaande winkels. Je kunt plaatsnemen aan één van de vele barretjes of op de terrasjes die gepositioneerd zijn óp de versunits. Maar het geschal van “Twee bloemkolen, drie euro!!”? Dacht het niet. Dit is een ‘foodwalhalla’ voor chique en hippe Rotterdammers met geld of de hordes toeristen die hier vast op af zullen komen.
Vandaar dat ik de naam die aan deze hal gegeven wordt, ook een beetje misplaatst vind. Behalve dat het ontbreekt aan enige vorm van originaliteit, slaat hij de plank volledig mis. Dit is een ‘voedselwarenhuis’. De Harrods onder de supermarkten, waar je alleen het beste van het beste kunt krijgen. En dan vers en vaak ook nog biologisch.

Wekelijkse boodschappen op straat

Maar een markt? Daarvoor moet je toch echt voor de deur zijn. Waar je gelukkig nog ‘gewoon’ drie bossies tulpen voor vijf euro kunt kopen. Waar er wordt geschreeuwd. Waar je cash betaalt. Waar je je harinkie met een servetje in je handen krijgt gedrukt. En die Markthal? Dat is een leuk uitstapje voor als je eens een financiële meevaller hebt, je wilt vergapen aan alle lekkernijen of tóch naar de Albert Heijn moet. Maar die wekelijkse boodschappen doe je toch écht op straat en niet in een hal met voedsel.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures