Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Prikkelende gespreksstof nodig om meer dan alleen maar een bitterbal of kaasblokje in de mond te hebben bij de vrijmibo? De perikelen rond de Museumnacht bieden volgens stuurman Gino van Weenen kansen. Slank af, dump de naam en kijk verder dan alleen de musea.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

 
Afgelopen week is Stichting Museumnacht opgeheven en is er geen drijvende kracht meer achter de Rotterdamse Museumnacht in de bestaande vorm. Het evenement wordt wel voortgezet, gratis en zonder stichting. De grote musea aan het Museumpark hadden geen zin uit financiële overwegingen door te gaan op oude voet en trokken zich terug uit het evenement van de stichting, dat voor sommigen wel degelijk meer was dan bier drinken tussen de kunst.
Museumnacht was het uithangbord voor de vele kleinere instellingen in de stad. Zij zorgden al jaren voor de spannende programmering, terwijl de grote jongens zich er gemakkelijk vanaf maakten. Een aantal singer-songwriters uit het bekende Nederlandse circuit en een cocktailbar, daar bleef het vaak bij.
Daarom bepleit ik een Museumnacht in een andere vorm. Door Kunstblock, een groep instellingen in het Witte de Withkwartier, is de eerste aanzet al gegeven. Het festival De Wereld van het Witte de Withkwartier en de Derde Dinsdag, de liveshow over kunst en cultuur, zijn de eerste tekenen dat met een goede samenwerking er veel mogelijk is, zeker ook met minder middelen. De opening op vrijdagavond, onder de noemer Kunstblockfriday, lijkt al aardig op een kleine museumnacht.

Woordnacht tussen schaakstukken

Misschien moet er ook vooral buiten de musea worden gekeken. Een sterkere verbinding met andere culturele instellingen om een diverser programma te bieden, dat veel festivals los van elkaar kan verbinden. Een literair festival zoals Woordnacht kan prima plaatsvinden tussen de schaakborden van het Schaakstukkenmuseum. Het overaanbod van festivals en programmering zou gebundeld een groter publiek trekken.
Een festival dat altijd open staat voor kunst en cultuur met evenveel waarde in het programma is Motel Mozaïque. Het culturele programma van MoMo, zoals het liefkozend genoemd wordt, zou wel varen bij de extra ruimtes die de musea bieden. Een museumnacht in april met net iets beter weer is helemaal geen slecht alternatief, zeker als er nog een experimenteel bandje tussen de parachutes van het Mariniersmuseum wacht.
Een frisse start is ook geen slecht idee. Dump de naam Museumnacht en ga verder onder de noemer ‘festival’. Daar komt Jan en alleman op af tegenwoordig. Museumfest of Artfest klinkt mij niet verkeerd in de oren.
 

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Gino van Weenen

Gino van Weenen

Gino van Weenen (1986) schreef op de basisschool over onderzeehelden. Jaren later is hij organisator van evenementen, kunsteducator en liefhebber van het woord. Bovenal schrijft hij veel over zin en onzin. Hij zou graag eens met je afspreken voor koffie, tenzij je geen koffie lust, dan is het bier.

Profiel-pagina