Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Waarom koestert Rotterdam ligging aan het water niet?

Gespreksstof nodig voor de vrijmibo en het weekend? Stuurvrouw Yvonne Rijpers valt op hoe weinig structureel haven- en Maasstad Rotterdam nog steeds de ligging aan het water benut.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Vanuit mijn huis wandel ik op een zondagmiddag langs het water. Via een troosteloos trottoir op de Rochussenstraat en de G.J. De Jonghweg, en een voetgangersonvriendelijk pad bij de Parksluis beland ik op de weinig uitnodigende parkeerplaats bij de Chinese boot. Pas de hoek om, bij de ingang van de Maastunnel, wordt het aangenamer. Ik tref er een mooie kade met keien en grote boten aan. Ik loop ineens in een prachtig stukje stadsnatuur bij de Parkkade. Onze nationale landschapstrots Piet Oudolf, die onder andere de Highline van New York nieuw cachet heeft gegeven, heeft hier gezorgd voor een schilderij van begroeiing.
Maar…waarom ziet dit er zo prachtig uit, maar begint en eindigt dit in het niets? Waarom zijn de oevers van de Schie nergens uitnodigend en toegankelijk, op dat ene terrasje bij Soif na? Waarom loopt het bij De Esch dood, is het strandje daar (ja er is een strandje, succes bij het zoeken …) eerder een plek van totale wanhoop en verlatenheid met een schimmige sfeer, dan een fijne verblijfsplek om van het water en de natuur te genieten?

Water is ver weg

Mijn hardloopgebied, bij Lloydpier en Mullerpier, is ook zo’n voorbeeld. Er is veel geïnvesteerd in herontwikkeling. Toen de openbare ruimte moest worden ingericht, was het geld blijkbaar op. Niets aanlokkelijks bij de kades, behalve het uitzicht. Als je daarvan wilt genieten moet het vanaf een stoep- of kaderand. Al zes jaar moet ik me een weg banen over ontelbare verschillende soorten betegeling, langs hindernissen van zandwegen, ineens eindigende trottoirs of straten en volkomen loos geplaatste rare roodwitte hekjes, ogen dichtgeknepen tegen opwaaiend zand. De Schiecentrale ligt nota bene aan een ongebruikte haven, maar bewoners moeten genoegen nemen met een zwarte stenen kade. Je woont aan het water en het water is nog nooit zo ver weg geweest – een wortel aan een stok waar je niet bij kan…

Samenhang ontbreekt

Water is een integraal onderdeel van de stad, een onderdeel waar de stad uit voortgekomen en opgebouwd is, maar dat gegeven wordt slechts incidenteel en locatiegebonden eer aan gedaan, zoals hier en daar op de Kop van Zuid, bij de Erasmusbrug en de Maasboulevard: oases in de woestijn. Samenhang ontbreekt, er is geen lijn, geen route zonder lelijke onderbrekingen die de relatie tussen stad en water viert en koestert.
Wim Pijbes (ex-Kunsthal, nu Rijksmuseum én Rotterdammer) zei het laatst al: het lijkt wel alsof Rotterdam met zijn rug naar de rivier ligt. Dit geldt zowel voor het gebruik van water voor allerhande culturele en sportactiviteiten als voor de fysieke overgang van water naar stad.. Rotterdam heeft zich als een puber afgekeerd van zijn moederschoot. Het is tijd om volwassen te worden!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures