Ga naar de inhoud

Is de Markthal eigenlijk een symbool van armenhaat en nep-autenticiteit?

Na alle positiviteit de afgelopen dagen rond de opening van de Markthal, schreven Rotterdammers Zihni Özdil en Arjen van Veelen in NRC.next juist een fel anti-Markthalstuk. Of nou ja: een anti-juichen over de Marthal-stuk. Of beter nog: een anti-waar de Markthal symbool voor staat-stuk. Want ook de schrijvers vinden de Markthal wel gewoon mooi.
In het artikel (€) worden de grote woorden niet geschuwd. De Markthal is “een historische clusterfuck van gentrificatie, segregatie, en neoliberalisme; van nep-authenticiteit, braaf gepapegaaid door eerbiedige journalistiek.” Volgens Özdil en Van Veelen staat het gebouw namelijk symbool voor de armenhaat van de gemeente Rotterdam.
Via GeenStijl reageerde René van Leeuwen op het opiniestuk, ook al een Rotterdammer. Hij stelt dat er in de stad helemaal niet zo’n sprake is van armenhaat en ergert zich daarnaast aan Özdil en Van Veelens uitleg van wat authentiek zou zijn. En hij sleept de PvdA er in de voorlaatste zin nog even aan de haren bij, want het blijft natuurlijk wel GeenStijl.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Wat een onzindiscussie. Hadden er een paar ranzige schimmelkraampjes bij gemoeten om de arme Rotterdammers tegemoet te komen? Iedere Rotterdammer is er van harte welkom. De een koopt er niets, en de ander koopt er een ham van 150 euro. Welkom in de echte wereld. Vind je het niks dan ga je toch naar de Afrikaandermarkt (of blijf je lekker thuis, nog goedkoper). Ook leuk dat segregatie er met de haren wordt bijgesleept, het blijft natuurlijk NRC.next. En dan heb ik het artikel zelf nog niet eens gelezen 🙂

 • Ik denk niet dat men een markt als de Afrikaanderplein wil hebben in de markthal. Dat past ook niet in dat gebouw op dit moment.
  Misschien over 20 jaar .. 😉

 • Mooie reactie van Geenstijl. Helemaal mee eens. En deze reactie weer op dat artikel is nog mooier:

  “De Markthal heerscht de pan uit. En het zal mij en velen met mij nogal hard jeuken dat het budget-technisch misschien niet helemaal geschikt is voor vette, shagrokende, kuchende, meurende en rochelende onrendabelen die zich voortbewegen met een door Vadertje Staat verstrekt elektrisch karretje waarmee ze al klagend, hijgend en zeikend alle paden versperren en enkels van anderen butsen en schaven.”

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures