Ga naar de inhoud

Is de Markthal eigenlijk een symbool van armenhaat en nep-autenticiteit?

Na alle positiviteit de afgelopen dagen rond de opening van de Markthal, schreven Rotterdammers Zihni Özdil en Arjen van Veelen in NRC.next juist een fel anti-Markthalstuk. Of nou ja: een anti-juichen over de Marthal-stuk. Of beter nog: een anti-waar de Markthal symbool voor staat-stuk. Want ook de schrijvers vinden de Markthal wel gewoon mooi.
In het artikel (€) worden de grote woorden niet geschuwd. De Markthal is “een historische clusterfuck van gentrificatie, segregatie, en neoliberalisme; van nep-authenticiteit, braaf gepapegaaid door eerbiedige journalistiek.” Volgens Özdil en Van Veelen staat het gebouw namelijk symbool voor de armenhaat van de gemeente Rotterdam.
Via GeenStijl reageerde René van Leeuwen op het opiniestuk, ook al een Rotterdammer. Hij stelt dat er in de stad helemaal niet zo’n sprake is van armenhaat en ergert zich daarnaast aan Özdil en Van Veelens uitleg van wat authentiek zou zijn. En hij sleept de PvdA er in de voorlaatste zin nog even aan de haren bij, want het blijft natuurlijk wel GeenStijl.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Een leefbare stad is een stad die goed is voor kinderen”

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Stedenbouwkundige Maria Vassilakou weet hoe je mensen op hun gemak stelt. Wenen, waar ze decennialang werkte, is al jaren een van de leefbaarste steden ter wereld. Vassilakou pleit voor holistisch beleid van de lange adem in dienst van een simpel, maar ambitieus doel. Een interview over de geheime ingrediënten voor een leefbare stad.

  • Waarom gaan de plannen voor Boijmans niet radicaal uit van het bestaande museum?

    • Architectuurkritiek

    Architect Sereh Mandias schijnt haar licht op het gebouw van Museum Boijmans van Beuningen, de uitbreidingen door de jaren heen en de nieuwe plannen. En vraagt zich af: past de ‘ambitievariant’ wel in de huidige tijdgeest?

  • “De gemeente gelooft niet in wooncoöperaties, ze heeft meer vertrouwen in de markt”

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Bij ‘sociaal leegstandbeheer’ worden mensen tijdelijk in een gebouw gehuisvest, bijvoorbeeld omdat het op de renovatie- of slooplijst staat. Deze tijdelijke huurders vormen vaak een waardevolle gemeenschap voor de buurt. Ondanks lange renovatietrajecten, zijn in Rotterdam steeds minder van dit soort gebouwen beschikbaar. “Het wordt allemaal overgelaten aan antikraakbedrijven of ontwikkeld.”

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • On 21 November platform for city culture De Dépendance welcomes Michèle Lamont, an acclaimed Harvard sociologist, to discuss her new book ‘Seeing Others: How Recognition Works and How it Can Heal a Divided World’ at De Sportschool, Rotterdam-Charlois. 

    Venue: De Sportschool
    Datum:
  • Geniet van vier dubbelconcerten waarbij veelbelovende talenten en bekende namen het podium delen.

    Venue: Batavierhuis
    Datum:
  • In de maand november doet de Pointer pop-up redactie in onderzoek in Rotterdam. Vanuit een…

    Venue: Witte de Withstraat 42
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam