Ga naar de inhoud

Maximale druk kan Jeugdvakantieland, zwembad Schuttersveld en wijkcentrum De Larenkamp open houden

Iedere twee weken beschouwt Peter van Heemst de Rotterdamse politiek. Vandaag legt hij uit waarom de oppositie maximale druk moet uitoefenen op punten die juist voor de coalitiepartijen belangrijk zijn, om nog iets van de bezuinigingen terug te kunnen draaien.

Peter van Heemst
Peter van Heemst

Na de presentatie van het collegeprogramma is nu de begrotingsbehandeling in aantocht. Vanaf 2015 is het flink bezuinigen geblazen. De meeste bezuinigingen lijken min of meer gelaten te worden geaccepteerd, maar een paar springen eruit. Bijvoorbeeld het staken van Jeugdvakantieland en de sluitingen van zwembad Schuttersveld in Crooswijk en wijkcentrum De Larenkamp in Zuidwijk. Ondanks de kritiek van boze oppositiepolitici, ligt de sleutel voor een succesvolle streep door deze bezuinigingen vooral bij de coalitiepartijen.

Onderhandelen, onderhandelen, onderhandelen

In een coalitie wordt namelijk ontzettend veel onderling geregeld en afgestemd. Veel meer dan u en ik aan de buitenkant zien en merken. Fractievoorzitters van de drie coalitiepartijen (D66, Leefbaar Rotterdam en CDA) zijn voortdurend in de weer om in hun eigen fractie, in hun eigen partij, in coalitieverband, met de eigen wethouders én met het college de zaken in goede banen te leiden.
Zo wordt ook de begroting voorbereid. Terwijl de oppositie gelaten afwacht hoe de lusten en lasten in 2015 verdeeld gaan worden, houdt de coalitie voortdurend de vinger aan de pols. Achter de schermen hebben Salima Belhaj (D66), Anton Molenaar (Leefbaar Rotterdam – ten minste op het moment dat ik dit stukje inleverde nog wel) en Sven de Langen (CDA) al ruimschoots op de rem kunnen trappen en kunnen bijsturen.

‘Nemen en geven. Zo is het leven’

Waarom? Omdat het coalitieakkoord een pakket is waarover lang is onderhandeld en waar dus niemand op eigen houtje een steen uit mag loswrikken. Voor elke partij staan er vervelende én mooie afspraken in. D66-raadslid Jos Verveen twitterde het vorige week even braaf als poëtisch: “We respecteren de coalitieafspraken. Nemen en geven. Zo is het leven.”
Om echt wat aan de begroting te veranderen, zullen de oppositiepartijen daarom maximaal de druk moeten opvoeren op bezuinigingen die er ook bij de coalitiepartijen uitspringen. Punten dus die echt honderd procent bij een coalitiepartij passen. Bij de drie hierboven genoemde bezuinigingen is de kans op een succesvolle oppositie daarom het grootst.

Jeugdvakantieland

Zo zal het schrappen van Jeugdvakantieland het CDA, zelf benoemde gezins- en kindpartij par excellence, een doorn in het oog zijn. In 2009 zei de toenmalige CDA-wethouder van Jeugd daarover: “In onze stad waar heel veel gezinnen geen geld hebben om op vakantie te gaan, is Jeugdvakantieland het hoogtepunt in de lange zomervakantie.” En nog geen vijf jaar later zou de volgende CDA-wethouder van Jeugd (Hugo de Jonge) er een streep door zetten? Alles kan – maar het lijkt haast onvoorstelbaar.

Zwembad Schuttersveld in Crooswijk

D66, partij van sport en cultuur, zal het waarschijnlijk erg moeilijk hebben met de sluiting van zwembad Schuttersveld in Crooswijk. Mocht er tijdens het begrotingsdebat ruimte blijken om hier wat aan te doen, dan zal de fractie dat graag voor elkaar boksen.  Wie weet. Gaat durfal Jos Verveen daar zijn nek voor uit steken? Raemon Sluiter leverde in zijn column in het Rotterdams Dagblad de rake argumenten: “Sporten in je eigen buurt , dat is precies waar sport in Rotterdam voor staat”.

Wijkcentrum De Larenkamp in Zuidwijk

Leefbaar Rotterdam tenslotte heeft bij monde van raadslid Dries Mosch al een duidelijke en gedurfde keuze gemaakt: het wijkcentrum De Larenkamp in Zuidwijk mag niet sluiten. Zuid, waar een immens programma loopt om wonen, werken én welzijn op te krikken onder leiding van Leefbaar-coryfee Marco Pastors. Daar past de sloop van De Larenkamp niet bij.
Zo zou het dus kúnnen gaan. Maar alleen als de drie coalitiefracties het echt willen en vooral als de oppositiepartijen veel en stevige druk blijven uitoefenen om deze bezuinigingen ongedaan te maken. En – het allerbelangrijkst – als het College, met Aboutaleb voorop, wil doorgaan op de eerder ingeslagen weg van samenwerking met de hele gemeenteraad.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Heel jammer dat deze bezuinigingen juist dit soort succesnummers de nek dreigt om te draaien of juist al omgedraaid heeft. Men kan beter ruim gaan bezuinigen op de gebiedscommissies. Mijn ervaring dat het roch vaker feestcommissies zijn. Heel leuk het zg participeren echter zijn het vooral hen die de wegen kennen naar de invulformulieren die met de buit vandoor gaan. Beter een deel van budget lekker besteden aan een noodfonds voor straks schrijnende WMO gevallen en bv Larenkamp, Zwembad en Jeugdland… Henry Koster, gebiedscommissielid Delfshaven

 • Ik kan alleen maar hopen dat CDA, leefbaar Rotterdam en D66 jouw reactie lezen, Henry. Dan is de eerste 1,5 miljoen binnen om jeugdzomerland, de Larenkamp en het zwembad Schuttersveld te redden.
  Maar misschien hebben ze -zo als het eigenlijk hoort in een goede
  coalitie- al een andere uitweg bedacht.
  Peter van Heemst

 • @WoBoonzaaijer via twitter: @petervheemst @VersBeton Jij spreekt uit ervaring. Wat denk je dat de huidige coalitie achter de hand heeft?

  Reactie: geen idee, Wouter. Een slechte coalitie heeft niks achter de hand, een goede heeft tijdig wat ruimte afgesproken. Ook kan er beweging komen in de weken voorafgaand aan het debat in de gemeenteraad. Bijvoorbeeld door protest in de stad, harde acties van de oppositie, gemor in de eigen fractie en/of achterban. Dan kan de coalitie zich min of meer gedwongen voelen alsnog wat bezuinigingen terug te draaien.

  Peter van Heemst

 • Na alle Rotterdamse poeha met die megalomane gebouwen wordt het tijd dat Rotterdam echt investeert in de Jeugd. Want die is blijkens de landelijke jeugdmonitor slecht af in Rotterdam. Wil je werken aan hun toekomst dan is een ‘enriched environment’ nodig: thuis, in onderwijs, sport, kunsten, werk, kinderopvang, kortom in de hele leefomgeving van jongeren van af de vroegste leeftijd, klokje rond en in de weekenden en de vakanties. Vooral in de achterstandswijken is het nodig daarin te investeren zodat jongeren daar zich in alle opzichten en maximaal kunnen ontwikkelen. Dat heet ook gunstige maatschappelijk en economische effecten. Want zoals de OECD aangeeft: Equity pays off.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures