Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: De Hef

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.
Spoorbrug de Hef wordt het komend jaar flink opgeknapt. Het industriële monument staat al jaren te vergaan, je kunt de roestplekken er met je vingers vanaf peuteren, de trappen zijn niet meer veilig.
Eigenlijk was het best een knullige brug. De Hef werd in 1878 als spoorbrug gebouwd. Het middelste gedeelte, boven het water, kon draaien om de schepen door te laten. Dat wilde niet helemaal werken: meerdere schepen voeren zich vast, en sommigen liepen tegen de brug op. In 1927 kwam de patch: de draai werd een hef, zodat de boten er onderdoor konden varen. In 1993 werd de brug gesloten: het spoor ging ondergronds, de laatste trein die over het spoor reed nam met een prachtige treurzang afscheid (luister vanaf 0.49).
De Hef stond afgelopen zomer even in de belangstelling vanwege plannen vanuit het Stadsinitiatief om er het grootste klimtoestel van Rotterdam van te maken. Het leek Rotterdam Experience wel leuk als mensen ervan af konden bungeejumpen. De Noordereilanders kwamen in opstand, die hadden geen zin in een hele zomer tarzankreten en discolicht. Het plan haalde het niet.
Nu gaat er in elk geval een dure kwast overheen, de hele operatie zou 10 miljoen euro kunnen gaan kosten. Dus het zal wel weer een paar weekjes ruziën worden over de waarde van dit soort functieloze monumenten, wat mag het kosten en wie dat gaat betalen. Ome Jan voor de camera die vindt dat ze eerst maar eens de roestige rollator van zijn moeder moeten opknappen. De communicado’s van Experience die (weer) met een gelikt verdienmodel komen. Conservativo’s die niets willen veranderen.
Die discussie laten we hier lekker voorbij gaan. Liever sluit ik Hans Aarsmanachtig af door even stil te staan bij deze laatste illustratie van Anniek Tijmes in de serie Nieuwsbeeld.
We zien een beeld van de Hef, vanuit de lucht. Twee mannen, werkers, zitten erbovenop. Het is een speelse verwijzing naar de beroemde foto van Lewis Hine, die de bouwers van het Empire State Building duizelingwekkend hoog in de lucht liet poseren. Anniek laat haar bouwers ook hoog op stalen balken zitten. Ze richten zich niet netjes naar de camera, ze zijn meer bezig met hun eigen camera. De voorste man heeft zich met zijn rug naar ons gekeerd, de achterste man maakt een selfie. Vergeet niet van het uitzicht te genieten!, neig je te willen schreeuwen. Helemaal rechtsonder kijkt een klein groepje toeristen met verkrampte nek naar boven. De toerist moet maar wat moeite doen om mee te genieten. Hij mag in zijn handjes knijpen dat we nóg een monument voor hem opknappen.
Tekst: Melissa van Amerongen

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures