Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: De Hef

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.
Spoorbrug de Hef wordt het komend jaar flink opgeknapt. Het industriële monument staat al jaren te vergaan, je kunt de roestplekken er met je vingers vanaf peuteren, de trappen zijn niet meer veilig.
Eigenlijk was het best een knullige brug. De Hef werd in 1878 als spoorbrug gebouwd. Het middelste gedeelte, boven het water, kon draaien om de schepen door te laten. Dat wilde niet helemaal werken: meerdere schepen voeren zich vast, en sommigen liepen tegen de brug op. In 1927 kwam de patch: de draai werd een hef, zodat de boten er onderdoor konden varen. In 1993 werd de brug gesloten: het spoor ging ondergronds, de laatste trein die over het spoor reed nam met een prachtige treurzang afscheid (luister vanaf 0.49).
De Hef stond afgelopen zomer even in de belangstelling vanwege plannen vanuit het Stadsinitiatief om er het grootste klimtoestel van Rotterdam van te maken. Het leek Rotterdam Experience wel leuk als mensen ervan af konden bungeejumpen. De Noordereilanders kwamen in opstand, die hadden geen zin in een hele zomer tarzankreten en discolicht. Het plan haalde het niet.
Nu gaat er in elk geval een dure kwast overheen, de hele operatie zou 10 miljoen euro kunnen gaan kosten. Dus het zal wel weer een paar weekjes ruziën worden over de waarde van dit soort functieloze monumenten, wat mag het kosten en wie dat gaat betalen. Ome Jan voor de camera die vindt dat ze eerst maar eens de roestige rollator van zijn moeder moeten opknappen. De communicado’s van Experience die (weer) met een gelikt verdienmodel komen. Conservativo’s die niets willen veranderen.
Die discussie laten we hier lekker voorbij gaan. Liever sluit ik Hans Aarsmanachtig af door even stil te staan bij deze laatste illustratie van Anniek Tijmes in de serie Nieuwsbeeld.
We zien een beeld van de Hef, vanuit de lucht. Twee mannen, werkers, zitten erbovenop. Het is een speelse verwijzing naar de beroemde foto van Lewis Hine, die de bouwers van het Empire State Building duizelingwekkend hoog in de lucht liet poseren. Anniek laat haar bouwers ook hoog op stalen balken zitten. Ze richten zich niet netjes naar de camera, ze zijn meer bezig met hun eigen camera. De voorste man heeft zich met zijn rug naar ons gekeerd, de achterste man maakt een selfie. Vergeet niet van het uitzicht te genieten!, neig je te willen schreeuwen. Helemaal rechtsonder kijkt een klein groepje toeristen met verkrampte nek naar boven. De toerist moet maar wat moeite doen om mee te genieten. Hij mag in zijn handjes knijpen dat we nóg een monument voor hem opknappen.
Tekst: Melissa van Amerongen

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures