Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.
Breyten Breytenbach was in Rotterdam. Wie? Breyten Breytenbach, de vermaarde Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver én schilder. Naast renaissancemens in de kunsten is Breytenbach ook een man met een groot hart. Wie anders kan positief blijven na jaren opgesloten te hebben gezeten in de gevangenis, in het Zuid-Afrika van de Apartheid?
Breytenbach was afgelopen week niet bepaald voor het eerst in de stad. Al bijna dertig jaar komt hij hier, vaak in het kader van Poetry International. Bij een van zijn talloze wandelingen door Rotterdam viel hem de grote plataan aan de Westersingel op, je weet wel, die pal voor Cafe De Unie. Vaak hangen er kinderen van de brede takken, of zit er in de zomer een verliefd stelletje te picknicken of drinkt een zonderling er zijn blik Schultenbrau. Breytenbach doopte de boom in 1986 om tot een monument voor ‘vrije gedachten’ – voor hem het meest essentiële onderdeel van het bestaan. In een adem door verklaarde hij de plek tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’. Want zeg nou zelf – iedereen heeft toch doorlopend poëtische gedachten? In weerwil van zijn imago is poëzie de kunstvorm waarbij de deur het wijdst openstaat.
Vorige week woensdag werd, 28 jaar nadat hij de plek al een naam had gegeven, de plataan ‘officieel’ tot monument verklaard. In aanwezigheid van Breyten Breytenbach werd een plaquette onthuld. Loop er eens langs, en laat je gedachten de vrije loop.
Tekst: Vincent Cardinaal

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures