Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.
Breyten Breytenbach was in Rotterdam. Wie? Breyten Breytenbach, de vermaarde Zuid-Afrikaanse dichter, schrijver én schilder. Naast renaissancemens in de kunsten is Breytenbach ook een man met een groot hart. Wie anders kan positief blijven na jaren opgesloten te hebben gezeten in de gevangenis, in het Zuid-Afrika van de Apartheid?
Breytenbach was afgelopen week niet bepaald voor het eerst in de stad. Al bijna dertig jaar komt hij hier, vaak in het kader van Poetry International. Bij een van zijn talloze wandelingen door Rotterdam viel hem de grote plataan aan de Westersingel op, je weet wel, die pal voor Cafe De Unie. Vaak hangen er kinderen van de brede takken, of zit er in de zomer een verliefd stelletje te picknicken of drinkt een zonderling er zijn blik Schultenbrau. Breytenbach doopte de boom in 1986 om tot een monument voor ‘vrije gedachten’ – voor hem het meest essentiële onderdeel van het bestaan. In een adem door verklaarde hij de plek tot ‘Graf van de Onbekende Dichter’. Want zeg nou zelf – iedereen heeft toch doorlopend poëtische gedachten? In weerwil van zijn imago is poëzie de kunstvorm waarbij de deur het wijdst openstaat.
Vorige week woensdag werd, 28 jaar nadat hij de plek al een naam had gegeven, de plataan ‘officieel’ tot monument verklaard. In aanwezigheid van Breyten Breytenbach werd een plaquette onthuld. Loop er eens langs, en laat je gedachten de vrije loop.
Tekst: Vincent Cardinaal

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures