Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?
Vorige week werd wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg Hugo de Jonge (CDA) door een vakjury gekozen tot Politicus van het Jaar. In het juryrapport werd De Jonge met name geroemd om zijn tactisch inzicht, door op het juiste moment het ‘heilige motorblok’ van CDA en VVD te ontmantelen, waardoor de liberalen nu in de oppositie zitten en De Jonge aan de door hem zo geliefde functie van wethouder van Onderwijs nog eens vier jaar invulling kan geven.
Naast een groot tactisch inzicht kan De Jonge ook toegedicht worden dat hij behoorlijk mediageniek is. Hij praat even makkelijk met ouden-van-dagen in verzorgingshuizen als met kritische journalisten op het Stadhuis, is snedig en benaderbaar via social media en weet zich in een college van ijdele mannen nét wat gelikter te kleden dan zijn collega’s. We doelen dan natuurlijk op dit filmpje van RTV Rijnmond – die schoenen! Die riem!
En dan wordt De Jonge ook nog eens inhoudelijk geroemd. Niet voor niets gaven wij hem bij het wethoudersrapport van het vorige college het hoogste cijfer. In de wandelgangen fluisterde hij daarover: “leuk, dat hoogste cijfer, maar waarom geen 10?”

Ontmanteld motorblok

Tactisch inzicht, mediageniek en inhoudelijk sterk dus. Toch kan bij al deze kwaliteiten een kanttekening geplaatst worden. Tactisch inzicht? We zullen over een jaar of drie pas weten hoe slim het eigenlijk was om deze coalitie – die inhoudelijk voor een zeer belangrijk deel door de VVD gedragen had kunnen worden – met een meerderheid van slechts één zetel aan te gaan. Waarom zou je een goed werkend motorblok überhaupt willen ontmantelen?
Mediageniek is goed, maar de uitstraling van een gewiekste tweedehandsautoverkoper minder. Niet voor niets stelde VVD-raadslid Antoinette Laan onlangs: “Ik vind dat er te veel aan de verkoop gedaan wordt terwijl product nog niet klaar is.”
En inhoudelijk sterk? Vast, maar De Jonge heeft er sinds hij nogmaals aantrad als wethouder een hele bak aan extra verantwoordelijkheden bij gekregen, waaronder in de eerste plaats de jeugd- en zorgdecentralisaties. Hier moet hij maatregelen nemen die zowel de gemeentelijke financiën als de zwaksten van de Rotterdamse samenleving in het hart raken. Een goede beoordeling is hier dus ook pas over enkele jaren mogelijk.
Kortom: mijnheer de wethouder, Hugo, van harte gefeliciteerd, de prijs komt je toe. Maar vergeet niet dat de echte prijzen in de stad verdiend worden. We blijven je kritisch volgen.
Tekst: Ties Joosten

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam