Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.
Rotterdam vergelijken met Amsterdam. Het heeft geen zin meer. Als een Amsterdammer een Rotterdammer vertelt dat je in Amsterdam tenminste nog een fatsoenlijke maaltijd kan krijgen na tien uur s’avonds, grachtenpanden mooier dan de hoogste flats zijn en de beste bands daar optreden, is de enige respons die hij krijgt een meewarig knikken met het hoofd. 
En vice versa. Als een Rotterdammer een Amsterdammer voor gek verklaart dat hij voor een godsvermogen tussen de toeristen gaat zitten zonder dat hij zijn auto kan parkeren, dan geeft de Amsterdammer de Rotterdammer gelijk. Maar hij is er onverschillig voor geworden.
Het vergelijk wordt vooral nog gemaakt door het afgestudeerde volk uit Rotterdam dat in de Pijp gaat wonen, zich hoereert op de Zuidas, heel veel MDMA gebruikt en dan als het weer eens in zijn oude studentenhuis is, Rotterdam het onderspit laat delven. Maar zelfs dan blijven Rotterdammers en Amsterdammer meewarig knikken. Rotterdammers denken – laat maar lullen, hoe laat gaat de nachttrein, hij blijft toch niet slapen? Amsterdammers denken: wat een gemekker over Rotterdam. Ik wou dat ie er nog woonde.
Conclusie. Een 010-020 vergelijking trekken anno oktober 2014 kan echt niet meer. Uncool.
En toch deed Nico Dijkshoorn het, maar dan andersom. Een tegenwoordig vaker geziene stijlfiguur: als Amsterdammer Rotterdam beter uit de bus laten komen. Lekker bescheiden, zeg maar. Ik citeer, uit de Volkskrant ‘Rotterdammers zijn een heel klein beetje trots op doodgewone dingen‘:
‘Zo ging het nu ook. Ik liep met de Bekende Rotterdammer naar de nieuwe markthal. Hij was er zelf nog niet geweest. Langzaam zag ik de zenuwen in zijn benen trekken. Als het nou maar niet tegenviel. Dat zou echt weer wat voor hem zijn, dat ik ernaast stond en dat het een heel lullige markthal bleek te zijn. Hij begon steeds sneller te lopen. Dan hadden we het maar gehad. Amsterdammers zouden hier wel raad mee hebben geweten. Die hadden die markthal al lang aan me uitgelegd. ‘Het is een verwijzing naar Madrid. Dat ligt in Spanje. Daar hebben ze ook hallen vol met vreten. Ham, daar zijn ze helemaal blind van. Mooi toch. Laat ze.’
Rotterdammers. Wat zijn we leuk he? Maar het klopt niet in mijn geval. Toen een vriendin klaagde dat ze de hal niet leuk vond, een beetje te duur, riep ik zonder te luisteren naar haar verdere argumenten dat er een leuk Turks olijvententje was, waar het niet duur is, en dat het verder prachtig was, een beetje zoals de markthal in Madrid (of zei ik Barcelona? In ieder geval iets Spaans).
En ik was niet de enige trotse Rotterdammer. Ja, er stonden duizenden Rotterdammers te drommen om die hal. Ze vertelden op Radio Rijnmond dat ze benieuwd waren, om vervolgens hun halve maandsalaris te spenderen bij Schmidt Zeevis en de IJssalon. De rest van de maand hebben ze overleefd op pindakaas. 
Het was een lief vergelijk van Nico Dijkshoorn. En invoelend. Zo invoelend dat ik mezelf met mijn handen in mijn zakken zag lopen, naar die hal, ‘om dat ding maar gewoon te gebruiken’. Maar het is eigenlijk niet waar. We zijn die bescheidenheid wel ontstegen.
Tekst: Anneke Kortleve

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • NieuwsBeeld: Politicus van het jaar

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: wethouder Hugo de Jonge werd politicus van het jaar. Leuk voor hem maar: wat gaat hij in de toekomst brengen?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures