Ga naar de inhoud

Rotterdamse Museumnacht afgelast

De Rotterdamse Museumnacht in 2015 gaat niet door, zo meldt de Museumnacht aan alle deelnemende organisaties in een email die in handen is van Vers Beton. Hierin verwijten ze de grote instellingen aan het Museumpark niet meer solidair te zijn met de kleine culturele instellingen in de stad.
De reden is dat Stichting Museumpark (Natuurhistorisch Museum, Het Nieuwe Instituut, Chabot Museum, Arminius, Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal) heeft besloten om alle aan het Museumpark gelegen instellingen gratis te openen tijdens de Museumnacht en het publiek dus zonder passe-partout toegang te geven. De verwachte daling in de verkoop van passe-partouts zorgt voor een te groot financieel risico voor de Stichting Rotterdamse Museumnacht.
De Rotterdamse Museumnacht windt er in de email geen doekjes om wat ze van de keuze van de grote instellingen vinden:

Het bestuur van de Rotterdamse Museumnacht vindt de opstelling van Stichting Museumpark buitengewoon teleurstellend en een klap in het gezicht van de duizenden tevreden bezoekers van de Museumnacht en de collega’s die wel staan te popelen om de Rotterdamse Museumnacht samen te organiseren. […] Wij achten de opstelling van het Museumpark destructief en niet solidair met de andere culturele instellingen.

In 2014 deden Boijmans en Kunsthal al niet meer mee met de museumnacht omdat de extra beveiligingskosten niet werden gecompenseerd. Volgens de Rotterdamse Museumnacht zijn voorstellen voor alternatieve verdienmodellen en beperking van de toegankelijkheid door de instellingen aan het Museumpark zonder enige discussie van tafel geveegd.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Dat is toch te kinderachtig voor woorden. Niet willen meedoen omdat je kleinere musea niet meer wilt sponsoren, prima – maar moedwillig de Museum-nacht van kleinere instellingen kapot concurreren … dat is wel suf.

  Gewoon terug fucken en een flexibele last-minute museumnacht organiseren. Kunnen ze hun musea iedere nacht gratis opengooien.

 • Eerst niet meedoen vanwege te hoge extra beveiligingskosten voor al die passe-partouthouders en nu natuurlijk ook extra beveiligingskosten maar de deuren gratis opengooien …. het betere verliesmodel ….

 • Best kans dat de grote musea van de Museumnacht oude stijl af wilden en nu zelf met een plan gaan komen voor een museumnacht 2.0? Er speelt vast meer dan de officiële communicatie doet geloven. De opmerking van jup hierboven is terecht, hier klopt iets niet. Dus er is meer aan de hand. Maar dat soort zaken krijg je lastig boven tafel…

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

  • Kunst en Cultuur

  Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

 • De muur als politiek medium

  • Kunst en Cultuur

  Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

 • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

  • Kunst en Cultuur

  De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam