Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Rembo in de nachtwinkel

Iedere week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie. Deze week: een jeugdheld in kennelijke toestand.

Vincent Cardinaal
Vincent Cardinaal beeld: Tom Slegtenhorst

Er zijn maar weinig plekken waar grote stadsromantiek zich fraaier manifesteert dan in een nachtwinkel. Mijn favoriet bevindt zich aan de Schiedamse Dijk, ingeklemd tussen de homokroegen tegenover het Maritiem Museum. Afgelopen zaterdag kwam ik er bij toeval terecht. Of nu ja, toeval – een aanval van regelrechte sugar rush deed me verlangen naar een blikje ijskoude gele Fernandes. Noem het een variant op omfietswijn. Of een enkeltje diabetes, dat kan eventueel ook.

Na de aanschaf besloot ik de drank ter plaatse te nuttigen en onderwijl de bezoekers van de nachtwinkel gade te slaan. Het fletse TL-licht, de ongeïnteresseerde Egyptenaar achter de kassa, de obligate TV-zender op de monitor waar niemand naar kijkt. En natuurlijk het eclectische klantenbestand – grillig stadstoneel. Terwijl de Pride buiten zijn lawaai maakte en het verkeer almaar doorraasde, zag ik in tien minuten de volgende mensen passeren aan de kassa van de avondwinkel.

Er waren twee meiden die ruziemakend binnenkwamen, eerst een tray Pisang-Ambon pakten, die dan weer inruilden voor energiedrank om ten slotte drie flessen wijn te kopen. Bij het verlaten van het pand maakten ze weer ruzie. Er kwam een jongen een paar minuten dralen om daarna met zachte stem aan de toonbank om condooms te vragen. De uitbater strafte hem door opzettelijk hard het zogenaamd niet te verstaan. Hij droop weer af. Een politieagent kocht sigaretten, een ambulancebroeder een Snickers. Een oudere vrouw kocht kattenvoer en liet per ongeluk een boer. Een blonde shemale kwam zich voorstellen als ‘Bonnie’ en probeerde drank los te peuteren bij de uitbater en daarna bij mij. Ze kreeg nul op rekest.

Net toen ik mijn fiets losmaakte, stapte er een man binnen. Middelbare leeftijd, leren jack, trainingsbroek. Ik herkende hem direct – het was Theo Wesselo, in een vorig leven beter bekend als Rembo (van Rembo) en nu soms actief als Hausmagger. Wesselo loopt wel vaker door de stad, geregeld ook in kennelijke toestand. Het is algemeen bekend dat hij een aparte kostganger is. Maar toch schrok ik deze keer van de aanblik van mijn jeugdheld. Een man die mij leerde dat je boven alles recalcitrant in het leven moet staan. En jezelf ook niet zo serieus niet nemen.

Wesselo gleed bijna uit toen hij de goedkoopste halveliterblikken bier probeerde te pakken. Bij de kassa moest hij geholpen worden door een ander met het tellen van zijn geld. Verdwaasd keek hij een paar tellen naar zijn eigen spiegelbeeld alvorens zijn pad te vervolgen. Op de stoep maakte hij ruzie met wat voorbijgangers. Daarna zag ik hem langzaam weer in de stad verdwijnen. Hij liep er opvallend wijdbeens bij, alsof er een genante blessure in het spel was.

Ik keek naar mijn lege blikje Fernandes. Zo laat nog die troep naar binnen klokken, moederziel alleen. Nam ik mezelf eigenlijk wel serieus genoeg? Dit overpeinzend stapte ik op de fiets. Ik nam me voor beter voor mezelf te zorgen. Toch liet ik er direct een keiharde boer bij. Ik grijnsde bij de geschrokken blikken van wat omstanders. Ik zal het wel nooit leren.

Al 8 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures