Ga naar de inhoud

Studenten op Zuid, een uitstervend ras?

In de Elsevier (€) van 4 oktober jl. aandacht voor een stagnerend huisvestingsproject voor studenten op de Dordtselaan in Rotterdam Zuid.
De Dordtselaan, die precies op de scheidslijn ligt tussen de ooit rivaliserende deelgemeenten Charlois en Feijenoord, vormde vanaf 2009 onderdeel van een ambitieus project van corporatie Woonstad Rotterdam en de gemeente om leegstand en verloedering tegen te gaan in de straat. Het Studentenkwartier Dordtselaan bood studenten gerenoveerde appartementen aan die in ruil voor een huurkorting sociale projecten en activiteiten in de wijk moesten uitvoeren om zo een impuls te geven aan de beruchte straat.
Inmiddels is het sociale aspect van het project stilgezet door geldgebrek en blijven er alleen groep studenten over die kamers huren bij Woonstad, als ze al komen en blijven hangen na hun studie. De leegstand dreigt terug te komen, aldus Elsevier. De Dordtselaan en Rotterdam Zuid in het algemeen is niet de meest gewilde plek onder studenten aangezien de meeste onderwijsinstellingen zich aan de Noordoever van de rivier bevinden en het er ontbreekt aan een studentenklimaat.
update 30-10-2014: Een uitgebreide reconstructie over waar het misging met het project Studentenkwartier Dordtselaan is terug te lezen in het artikel “Ambities te hoog, studenten te laks” uit Erasmus Magazine.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Ook één van de bijdragende factoren is dat de studenteninformatievoorzieningen Zuid heel negatief neerzetten. Wat voor reden ze daarvoor hebben weet ik niet zo goed en ik krijg ook het idee dat ze zelf nog nooit op Zuid geweest zijn. Ik citeer: “ZUID Onderaan de kaart van Rotterdam hangt nog een stuk stad, dat je als student het beste links kunt laten liggen zonder echt wat te missen.” Erasmus Magazine 1e editie jaar 2011-2012. En ik meen me ook een opmerking van hen te herinneren over grijze gebouwen met junkies in de portieken, maar ik kan dit stuk zo snel niet terugvinden. Erg jammer, dit soort ongefundeerde opmerkingen.

 • Is Zuid dan zo ontzettend boeiend? Woon nu sinds 2009 in Rotterdam en bevind me zelden op zuid. Ik kom overigens wel regelmatig op Katendrecht en Wilhelminapier maar neem aan dat je dat niet echt onder zuid rekent

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam