Ga naar de inhoud

Studenten op Zuid, een uitstervend ras?

In de Elsevier (€) van 4 oktober jl. aandacht voor een stagnerend huisvestingsproject voor studenten op de Dordtselaan in Rotterdam Zuid.
De Dordtselaan, die precies op de scheidslijn ligt tussen de ooit rivaliserende deelgemeenten Charlois en Feijenoord, vormde vanaf 2009 onderdeel van een ambitieus project van corporatie Woonstad Rotterdam en de gemeente om leegstand en verloedering tegen te gaan in de straat. Het Studentenkwartier Dordtselaan bood studenten gerenoveerde appartementen aan die in ruil voor een huurkorting sociale projecten en activiteiten in de wijk moesten uitvoeren om zo een impuls te geven aan de beruchte straat.
Inmiddels is het sociale aspect van het project stilgezet door geldgebrek en blijven er alleen groep studenten over die kamers huren bij Woonstad, als ze al komen en blijven hangen na hun studie. De leegstand dreigt terug te komen, aldus Elsevier. De Dordtselaan en Rotterdam Zuid in het algemeen is niet de meest gewilde plek onder studenten aangezien de meeste onderwijsinstellingen zich aan de Noordoever van de rivier bevinden en het er ontbreekt aan een studentenklimaat.
update 30-10-2014: Een uitgebreide reconstructie over waar het misging met het project Studentenkwartier Dordtselaan is terug te lezen in het artikel “Ambities te hoog, studenten te laks” uit Erasmus Magazine.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Ook één van de bijdragende factoren is dat de studenteninformatievoorzieningen Zuid heel negatief neerzetten. Wat voor reden ze daarvoor hebben weet ik niet zo goed en ik krijg ook het idee dat ze zelf nog nooit op Zuid geweest zijn. Ik citeer: “ZUID Onderaan de kaart van Rotterdam hangt nog een stuk stad, dat je als student het beste links kunt laten liggen zonder echt wat te missen.” Erasmus Magazine 1e editie jaar 2011-2012. En ik meen me ook een opmerking van hen te herinneren over grijze gebouwen met junkies in de portieken, maar ik kan dit stuk zo snel niet terugvinden. Erg jammer, dit soort ongefundeerde opmerkingen.

 • Is Zuid dan zo ontzettend boeiend? Woon nu sinds 2009 in Rotterdam en bevind me zelden op zuid. Ik kom overigens wel regelmatig op Katendrecht en Wilhelminapier maar neem aan dat je dat niet echt onder zuid rekent

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam