Ga naar de inhoud

Vers Beton op GDMW: een ode aan de verhalende journalistiek!

Vers Beton staat komende zaterdag 4 oktober op het Geen Daden Maar Woorden-festival. We brengen een ode aan de verhalende, Rotterdamse journalistiek. Te gast zijn Jack Kerklaan en Carel van Hees!
GDMW_2014
Op zaterdag 4 oktober is het weer Geen Daden Maar Woorden in de Rotterdamse Schouwburg. Dit jaar is ook Vers Beton te gast. We brengen een kort programma dat een ode aan de Rotterdamse, verhalende journalistiek brengt. Daartoe hebben we twee eregasten uitgenodigd: reporter Jack Kerklaan en fotograaf Carel van Hees. Floor Cornelisse gaat met hen in gesprek en we gaan vooral veel grasduinen in hun veelzijdige, invloedrijke oeuvre!

Verhalende, Rotterdamse journalistiek

Jack Kerklaan
Jacobus Fernandinus Kerklaan (‘JFK’, 1960) is radioreporter van het eerste uur bij Radio Rijnmond. Handenvol klassieke opnames maakte hij – beluister ze vooral terug via de site van RTV Rijnmond. Jack noemt zichzelf een ‘zinspeling der natuur’, een ‘sarrealist’ of simpelweg een absurdist. Jack was verder ook actief voor tal van landelijke omroepen, zowel op de radio als de televisie. Meer over Jack via zijn website, Rotterdam op de kaart.

We richten deze avond het vizier op de verhalende journalistiek. Van het Amerikaanse This American Life tot het Nederlandse Plots, van de Jakhalzen tot Powned – een subjectieve, verhalende manier van journalistiek is koning als nooit tevoren. Ook in Rotterdam is er vooral online een fraaie collectie van websites, blogs en tijdschriften te vinden die het oude journalistieke metier proberen te injecteren met frisse vormen van verhalen vertellen. En ja, ook wij van Vers Beton voelen ons zeer verwant met deze tendens.
Naar onze mening is Rotterdam al decennia een trendsetter op dit vlak. Carel van Hees documenteerde de stad al toen de meeste Vers Betonredacteuren nog niet eens geboren waren. Noem hem een Tumblr-avant-la-lettre. Jack Kerklaan doet al sinds de jaren tachtig niets anders dan overal waar zijn interesse hem heenbrengt met de deur in huis vallen. Daarbij vindt Jack het geen enkel probleem om pontificaal in het middenpunt van de aandacht van zijn eigen reportages te figureren. Tegelijk weet hij iets aan zijn onderwerpen te ontfutselen dat een ander niet lukt. En bovenal: er valt altijd wat te lachen, zelfs als hij zich in de marges van de samenleving bevindt.

Minitalkshow

Carel van Hees
Carel van Hees (1954) is een van Rotterdams meest prominente fotografen en filmers. Al decennia legt hij de stad vast. Een paar jaar terug pakte hij (samen met Andre van der Hout) uit met 2KM2, een unieke film over twee vierkante kilometer Rotterdam-Zuid. Carels nieuwste kindje is het magazine Stadsgeheimen waarvoor hij een schrijver uitnodigt over Rotterdam te schrijven, met zijn eigen fotografie als leitmotiv.

Vers Beton presenteert tijdens GDMW van 21.10-21.40 u een minitalkshow met deze heren. Plaats van afspraak is het Halpodium, in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg. Floor Cornelisse gaat met ze in gesprek over onderwerpen als: bestaat er een ‘Rotterdamse school’ van de verhalende journalistiek? Wat maakt Rotterdam zo’n goede stad voor het vertellen van verhalen? En hoe verschilt een verhaal in beeld van een reportage?
Voor meer informatie over tijden, programma en kaartverkoop – zie de website van GDMW.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures