Ga naar de inhoud

Daan Roosegaarde vestigt zich in Rotterdam

Kunstenaar, ontwerper en DWDD-lieveling Daan Roosegaarde verhuist zijn studio naar Rotterdam. In mei 2015 verruilt hij Waddinxveen, de huidige vestigingsplaats van Studio Roosegaarde, voor het Glazenpand aan de Vierhavenstraat. Wetenhouder Haven Pex Langenberg daagt Roosegaarde alvast uit om mee te denken over de herontwikkeling van het Merwe-Vierhavensgebied.
Roosegaarde trok afgelopen jaren veel bekijks met een reeks innovaties op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie, waaronder een interactief korenveld van LED-lampjes (Dune) en duurzame snelwegbelijning die oplicht in het donker (Smart Highway). Afgelopen februari was zijn interactieve kunstinstallatie MARBLES in Rotterdam te zien tijdens Route Du Nord Light.
In opdracht van Havenbedrijf Rotterdam ontwierp Studio Roosegaarde in 2012 een lichtkunstwerk voor windmolens op de Tweede Maasvlakte. Door de wieken van verschillende windmolens met gekleurde laserstralen aan elkaar te verbinden, zou een bijzonder lichtspel ontstaan. Wanneer dit project gerealiseerd wordt, is nog niet bekend. In 2013 stelde de Partij voor de Dieren kamervragen over het kunstwerk. Volgens de partij zouden de laserstralen belangrijke vogeltrekroutes verstoren.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Op vrijdag 15 november 2024 organiseert AIR de 10e editie van dé jaarlijkse Rotterdamse werkplaats van het stadmaken: het Stadmakerscongres 2024. Dit keer in Theater Zuidplein.

    Venue: Theater Zuidplein
    Datum:
  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam