Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Desiderius Erasmus. Hij is een fenomeen. De filosoof werd tien jaar geleden uitgeroepen tot één van de vijf Grootste Nederlanders. Een jaar later eindigde hij als elfde bij de verkiezingen als Grootste Belg. Hij is uitgeroepen tot Grootste Gouwenaar én tot grootste Rotterdammer. Zijn geboortejaar is 1466, 1467 of 1469. Hij zou in Rotterdam geboren zijn, maar het kan even goed Gouda zijn. Kortom, we weten maar weinig van het persoonlijke leven van deze Rotterdamse Gouwenaar of Belgische Nederlander.

Wat we wél weten, is dat iedereen met deze wereldburger wil pronken. Zijn naam plakken we overal aan vast. In Rotterdam is er een brug, een universiteit en een metrolijn naar hem vernoemd. In Anderlecht een ziekenhuis. Zelfs Amsterdam is van de partij. Sinds 1939 kun je daar wandelen door het Erasmuspark.

De vermeende geboorteplek in Rotterdam is Xenos in de Hoogstraat. Of eigenlijk de achterkant ervan , waar de bevoorrading plaatsvindt. Op die plek is er niets te vinden dat maar een beetje naar Erasmus leidt. Helemaal niets. Geen enkel zichtbaar object wijst erop dat de beste man hier (misschien) het eerste levenslicht gezien heeft. Geen steen, geen speen, geen placenta. Niets.

Opsporing Verzocht

Deze plek, die nu doet denken aan de setting van een willekeurige aflevering van Opsporing Verzocht, moet een magische plek worden. Een plek om te mijmeren. Daarom heeft Comité Erasmus een prijsvraag uitgeschreven. Het saaie, grauwe bord dat nu nog de vermoedelijke geboorteplaats markeert, moet worden vervangen door iets nieuws. Het moet een bedevaartsoord worden voor rijke Japanners, een toeristenmagneet van heb-ik-jou-daar. Het Erasmushuis gaat, als onderdeel van het potentiële Erasmuscluster (aan de filosoof gerelateerde plekken), weer op de kaart.

Iedere Rotterdammer, Belg of Gouwenaar mag een plan indienen. Op voorwaarde dat het ingeleverd wordt op een printbare PDF. Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar het comité gaat óók met de tijd mee. Hoewel het weinig invloed zal hebben op de verkiezing, kunnen Rotterdammers de vijf beste ontwerpen ‘liken’ op Facebook!

Er zullen waarschijnlijk prachtige inzendingen binnenstromen. Ik twijfel er niet aan dat er slimme augmented reality ideeën worden ingestuurd, maar mijn vermoeden is dat deze plannen zullen sneuvelen omdat het niet zichtbaar is buiten de smartphone. Een winnaar zou wel eens een heuse nepgevelprojectie kunnen worden, al dan niet met een Erasmuslasershow, die iedere dag om een vast tijdstip publiek zal trekken. Een dergelijk fenomeen is op Place Stanislas in Nancy al jaren een succes.

Bij een prijsvraag hoort natuurlijk een prijs. Maar in de voorwaarden wordt hier niet over gerept. Helaas, geen iPad of Nespresso-apparaat. Comité Erasmus houdt een prijsvraag zonder prijs om iets zichtbaar te maken dat er niet is. Doet u mee?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Stéphan Lam

Stéphan Lam

Bijna clichématig houdt Stéphan Lam (1973) van Rotterdam, zijn geboorte- én woonplaats. Ondanks de liefde blijft hij kritisch op details. Legt zijn stad graag vast op Instagram. Professioneel heeft hij het maar wat druk met social media en online marketing.

Profiel-pagina