Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Erasmus en Betlehem aan de Nieuwe Maas

Gespreksstof nodig om wat zinnigs te kunnen zeggen tijdens de borrel die het weekend inluidt? Stuurman Stéphan Lam plaatst kanttekeningen bij de prijsvraag om het vermeende geboortehuis van Erasmus beter te markeren. Zo krijgt de winnaar … niets!

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Desiderius Erasmus. Hij is een fenomeen. De filosoof werd tien jaar geleden uitgeroepen tot één van de vijf Grootste Nederlanders. Een jaar later eindigde hij als elfde bij de verkiezingen als Grootste Belg. Hij is uitgeroepen tot Grootste Gouwenaar én tot grootste Rotterdammer. Zijn geboortejaar is 1466, 1467 of 1469. Hij zou in Rotterdam geboren zijn, maar het kan even goed Gouda zijn. Kortom, we weten maar weinig van het persoonlijke leven van deze Rotterdamse Gouwenaar of Belgische Nederlander.

Wat we wél weten, is dat iedereen met deze wereldburger wil pronken. Zijn naam plakken we overal aan vast. In Rotterdam is er een brug, een universiteit en een metrolijn naar hem vernoemd. In Anderlecht een ziekenhuis. Zelfs Amsterdam is van de partij. Sinds 1939 kun je daar wandelen door het Erasmuspark.

De vermeende geboorteplek in Rotterdam is Xenos in de Hoogstraat. Of eigenlijk de achterkant ervan , waar de bevoorrading plaatsvindt. Op die plek is er niets te vinden dat maar een beetje naar Erasmus leidt. Helemaal niets. Geen enkel zichtbaar object wijst erop dat de beste man hier (misschien) het eerste levenslicht gezien heeft. Geen steen, geen speen, geen placenta. Niets.

Opsporing Verzocht

Deze plek, die nu doet denken aan de setting van een willekeurige aflevering van Opsporing Verzocht, moet een magische plek worden. Een plek om te mijmeren. Daarom heeft Comité Erasmus een prijsvraag uitgeschreven. Het saaie, grauwe bord dat nu nog de vermoedelijke geboorteplaats markeert, moet worden vervangen door iets nieuws. Het moet een bedevaartsoord worden voor rijke Japanners, een toeristenmagneet van heb-ik-jou-daar. Het Erasmushuis gaat, als onderdeel van het potentiële Erasmuscluster (aan de filosoof gerelateerde plekken), weer op de kaart.

Iedere Rotterdammer, Belg of Gouwenaar mag een plan indienen. Op voorwaarde dat het ingeleverd wordt op een printbare PDF. Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar het comité gaat óók met de tijd mee. Hoewel het weinig invloed zal hebben op de verkiezing, kunnen Rotterdammers de vijf beste ontwerpen ‘liken’ op Facebook!

Er zullen waarschijnlijk prachtige inzendingen binnenstromen. Ik twijfel er niet aan dat er slimme augmented reality ideeën worden ingestuurd, maar mijn vermoeden is dat deze plannen zullen sneuvelen omdat het niet zichtbaar is buiten de smartphone. Een winnaar zou wel eens een heuse nepgevelprojectie kunnen worden, al dan niet met een Erasmuslasershow, die iedere dag om een vast tijdstip publiek zal trekken. Een dergelijk fenomeen is op Place Stanislas in Nancy al jaren een succes.

Bij een prijsvraag hoort natuurlijk een prijs. Maar in de voorwaarden wordt hier niet over gerept. Helaas, geen iPad of Nespresso-apparaat. Comité Erasmus houdt een prijsvraag zonder prijs om iets zichtbaar te maken dat er niet is. Doet u mee?

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • The Art Book Fest is the place for those who love artists’ publications – from books to zines, from toolkits to experimental projects. In addition to tables with the latest releases, there will be book presentations, workshops, food and music. Everyone is welcome!

  Venue: clubhouse of Volkstuinvereniging Streven naar Verbetering
  Datum:
 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures