Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Leve het herfstblad

Behoefte aan een mond vol prikkelende gespreksstof tijdens de vrijmibo? Stuurvrouw Elsbeth Grievink vindt dat Rotterdam iets belangrijks laat liggen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

‘De bladblazer rukt op’, zag ik laatst op EenVandaag. In beeld kwamen fanatieke Vinexwijkbewoners, die elke dag hun stoep bijhielden. Een boze buurvrouw, die ik begreep, werd er gek van. Ze vond het milieuonvriendelijk en had schoon genoeg van de herrie. “Laat ze die dingen lekker verbieden!” De bladblazer is de nieuwe leatherman, een moderne man kan niet zonder.
Als hater kun je niet veel kanten op, want de bladblazer is overal. Dus moet je je heil zoeken op lotgenotenforums als bladblazers.nl, waar je overlast kunt melden en je kunt warmen aan teksten als: “Je komt ze tegen in elke laag van de samenleving. Gewone mensen zoals jij en ik. Ondanks alles dragen ze een afschuwelijk geheim: ze bezitten een bladblazer.”
Aan dit alles moet ik denken als ik in een waterig herfstzonnetje over de Heemraadssingel wandel. Hier lijken we niet te malen om blad op straat. Nog nooit heb ik uit de tuinen bij mij achter geblaas horen komen. Hebben m’n buren dan een hark of een bezem? Neuh. Ook niet. In Rotterdam vertrouwen we denk ik toch op de wind. Niet erg terecht overigens, want ook voor mijn voordeur stapelt het bladerdek zich vrolijk op. Schijnt het zonnetje, dan lijkt de stoep met goud geplaveid. Een pláátje.
Eerlijk gezegd valt het me dit jaar voor het eerst op hoeveel blad er ligt. Heeft Rotterdam zijn beleid veranderd? Is er, wegens personeelstekorten of bezuinigingen, besloten alleen in noodgevallen uit te rukken met de veegwagen? Of verbeeld ik me dit allemaal? “Blad…blaas…be…leid” herhaalt de telefoniste van Gemeentewerken. Dan verbindt ze me door met de Roteb. Ene Belinda staat me te woord: “Als bewoners bij ons melding maken van gevaarlijke situaties door overmatig blad, dan lossen wij het probleem in principe binnen vijf dagen op. Of we minder worden gebeld? Zou kunnen. De bladeren vallen ook wat vroeger van de bomen dit jaar, en wij wachten met onze grote rondes tot al het blad gevallen is. Maar nu u het zegt… Bij mij in de straat ligt ook heel veel blad!”
Dat bedoel ik. Misschien is het perceptie, misschien ook niet. Maar wat mij betreft laat Rotterdam de boel nog lekker even de boel. De herfstbladeren geven de stad een warme, dromerige deken en scheppen een prachtige, melancholieke sfeer. De beste citydressing ever. En nog gratis ook.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures