Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Leve het herfstblad

Behoefte aan een mond vol prikkelende gespreksstof tijdens de vrijmibo? Stuurvrouw Elsbeth Grievink vindt dat Rotterdam iets belangrijks laat liggen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

‘De bladblazer rukt op’, zag ik laatst op EenVandaag. In beeld kwamen fanatieke Vinexwijkbewoners, die elke dag hun stoep bijhielden. Een boze buurvrouw, die ik begreep, werd er gek van. Ze vond het milieuonvriendelijk en had schoon genoeg van de herrie. “Laat ze die dingen lekker verbieden!” De bladblazer is de nieuwe leatherman, een moderne man kan niet zonder.
Als hater kun je niet veel kanten op, want de bladblazer is overal. Dus moet je je heil zoeken op lotgenotenforums als bladblazers.nl, waar je overlast kunt melden en je kunt warmen aan teksten als: “Je komt ze tegen in elke laag van de samenleving. Gewone mensen zoals jij en ik. Ondanks alles dragen ze een afschuwelijk geheim: ze bezitten een bladblazer.”
Aan dit alles moet ik denken als ik in een waterig herfstzonnetje over de Heemraadssingel wandel. Hier lijken we niet te malen om blad op straat. Nog nooit heb ik uit de tuinen bij mij achter geblaas horen komen. Hebben m’n buren dan een hark of een bezem? Neuh. Ook niet. In Rotterdam vertrouwen we denk ik toch op de wind. Niet erg terecht overigens, want ook voor mijn voordeur stapelt het bladerdek zich vrolijk op. Schijnt het zonnetje, dan lijkt de stoep met goud geplaveid. Een pláátje.
Eerlijk gezegd valt het me dit jaar voor het eerst op hoeveel blad er ligt. Heeft Rotterdam zijn beleid veranderd? Is er, wegens personeelstekorten of bezuinigingen, besloten alleen in noodgevallen uit te rukken met de veegwagen? Of verbeeld ik me dit allemaal? “Blad…blaas…be…leid” herhaalt de telefoniste van Gemeentewerken. Dan verbindt ze me door met de Roteb. Ene Belinda staat me te woord: “Als bewoners bij ons melding maken van gevaarlijke situaties door overmatig blad, dan lossen wij het probleem in principe binnen vijf dagen op. Of we minder worden gebeld? Zou kunnen. De bladeren vallen ook wat vroeger van de bomen dit jaar, en wij wachten met onze grote rondes tot al het blad gevallen is. Maar nu u het zegt… Bij mij in de straat ligt ook heel veel blad!”
Dat bedoel ik. Misschien is het perceptie, misschien ook niet. Maar wat mij betreft laat Rotterdam de boel nog lekker even de boel. De herfstbladeren geven de stad een warme, dromerige deken en scheppen een prachtige, melancholieke sfeer. De beste citydressing ever. En nog gratis ook.

Al 6 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures