Ga naar de inhoud

Grootste schip ter wereld is onderweg naar Rotterdam

Het grootste schip ter wereld, de Pieter Schelte, is onderweg naar Rotterdam. Het schip is in eigendom van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas en werd de afgelopen jaren gebouwd door het Zuid-Koreaanse Daewoo. Het is naar Rotterdam onderweg om afgebouwd te worden op het ‘binnenmeer’ van de Tweede Maasvlakte.

Even wat cijfertjes om de ontzaggelijke omvang van de Pieter Schelte te illustreren:

 • Het is 382 meter lang en 117 meter breed. Dit staat gelijk aan zo’n 8 voetbalvelden.
 • Het schip is een soort supercatamaran en heeft daarom twee boegen.
 • Als het af is, kan de Pieter Schelte platforms van 73.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en meenemen. Dat is evenveel als ruim 34 Euromasten, of ongeveer 1 Queen Mary 2.
 • De bouw van het schip kost in totaal zo’n 1,3 miljard euro.

Via deze website kan je in de gaten houden waar de Pieter Schelte nu is. Het schip wordt in januari 2015 in Rotterdam verwacht.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam