Jeugdvakantieland moest sneuvelen omdat er “ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen.” Rotterdam kiest kennelijk liever voor zichzelf dan voor de regio. Peter van Heemst stelt deze week in zijn column de vraag: houden we nog wel van onze buren?
De stad en de regio, Rotterdam en de Rijnmondgemeenten, ze hebben een haat-liefdeverhouding. De kleine gemeenten lokken hoogopgeleide Rotterdammers weg, zo denkt de stad, terwijl de regiogemeenten hun grote buurman als een brutale schrokop zien die voor de rest de kruimels achterlaat. Samenwerking is vaak bittere noodzaak, maar het gaat gepaard met flinke tegenzin en behoorlijk wat wantrouwen. En de komende jaren staat die samenwerking meer dan ooit onder druk.
Toeristen lokken
“Met gratis openbaar vervoer voor ouderen, sturen we onze burgers naar Rotterdam om te shoppen. Wat heeft de Barendrechtse ondernemer hieraan?” Deze recente tweet van Reshma Roopran, PvdA-raadslid uit Barendrecht (daar oppositiepartij), spreekt boekdelen. Rotterdam stopt veel belastinggeld in allerlei diensten en voorzieningen om toeristen naar de Markthal, Diergaarde Blijdorp, De Kunsthal en de Koopgoot te halen. Goed voor Rotterdam, zo is de gedachte. Maar of het ook goed is voor de regio, daar wordt veel minder over nagedacht.
Wubbo Tempel
De belangstelling voor regionale samenwerking is aan de Coolsingel – hoe zeg ik dat nou vriendelijk? – nooit bijster groot geweest. Positieve uitzondering hierop was in de vorige raadsperiode vooral CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel. Hij was een trouw bezoeker van regionale overleggen. Niet zo gek misschien; in de randgemeenten kwam hij natuurlijk veel meer CDA’ers tegen dan in Rotterdam. Bovendien genoot hij zichtbaar van het netwerken met politici uit Vlaardingen, Brielle en Berkel-Rodenrijs. Dit blijkt ook een steuntje in de rug geweest voor het vervolg van zijn carrière: inmiddels is Tempel waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis. Maar voor het overige zijn Rotterdamse raadsleden niet zeer in de regio geïnteresseerd.
Brielle Vooruit
De opkomst van lokale partijen, een trend die zich ook bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag heeft doorgezet, versterkt deze op de eigen navel gerichte blik van gemeentelijke politici. Als partijen als VVD, PvdA en D66 al niet zo hard lopen voor regionale samenwerking, dan is het nogal wiedes dat het Capels Belang, Spijkenisse 2000, Brielle Vooruit en Leefbaar Rotterdam zich nog minder om het wel en wee van de buren bekommeren. Het lijkt dan ook steeds minder waarschijnlijk dat Rotterdam en omliggende gemeenten een fusie aandurven. Onder grote externe druk heeft Rozenburg in 2010 die stap gezet, maar daar zal het voorlopig wel bij blijven.
Jeugdvakantieland
Ondertussen is er een nog veel krachtiger factor die de regionale verhoudingen onder druk zet: de benarde financiële situatie waarin veel gemeenten al een tijd verkeren. Deze dwingt ze tot soms zeer forse bezuinigingen. Wat doet de gemiddelde wethouder van Financiën dan? Hij snijdt natuurlijk liever in de subsidies waarvan de regio profiteert dan in die waarvan de eigen inwoners plezier hebben. Zo kregen forensen uit Capelle aan de IJssel ineens te horen dat Rotterdam een einde gaat maken aan het gratis parkeren bij het metrostation aan de Kralingse Zoom. En werd Jeugdvakantieland de nek omgedraaid, omdat volgens wethouder Adriaan Visser (D66): “er tegenwoordig ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen”.
Domino-effect
Als alle gemeenten op deze manier naar hun uitgaven gaan kijken dan kan al snel een domino-effect optreden, waarbij iedere gemeente de kosten beperkt door de rekening door te schuiven naar de buren. Regionale samenwerking is harder nodig dan ooit, maar ze staat onder druk als nooit te voren.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Voor regionaal overleg hebben we de provincie.
Ik kan het weten want ik heb de provinciale hoofdprijs. De prijs , die de naam heeft van iemand die hem in alle bescheidenheid naar zichzelf heeft vernoemd..
Het is natuurlijk weer triest dat over de hoofden van kinderen politiek bedreven wordt. Het argument begrijp ik niet. Het raadsdebat heb ik niet gevolgd, het argument lijkt wel alleen die 50% en bezuinigen. Mij lijkt het niet zo verwonderlijk dat de helft van de kinderen van buiten Rotterdam komen. Ahoy ligt duidelijk gunstig daarvoor. En in de zomervakantie wordt er ook veel gelogeerd.
Het argument over de regio zie ik in dit verband niet zo goed. De steden rond Rotterdam moeten nu zelf voor vakantie-activiteiten zorgen (wat wel uitdagend is) en Rotterdam mist de inkomsten van het bezoek van 50% van buiten.
Bron: http://www.rotterdam.nl/jeugdvakantieland
Als dat soort cijfers bekend worden is het eerste wat je doet overleg plegen met de regio hoe de faciliteit te behouden. Wat een win-win-situatie voor kinderen was is door politieke kortzichtigheid een groot verlies geworden.
Kinderen maken zich niet druk over of hun ouders zich een vakantie kunnen permitteren. Ze zien slechts wie wel of niet vakantie viert en zijn dat snel vergeten in Jeugdvakantieland.
Ik heb gehoord dat er ook veel mensen “van buut’n” naar de Music Awards komen.