Ga naar de inhoud

Houden we nog wel van Barendrecht, Brielle en Berkel?

Jeugdvakantieland moest sneuvelen omdat er “ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen.” Rotterdam kiest kennelijk liever voor zichzelf dan voor de regio. Peter van Heemst stelt deze week in zijn column de vraag: houden we nog wel van onze buren?

Peter van Heemst
Peter van Heemst

De stad en de regio, Rotterdam en de Rijnmondgemeenten, ze hebben een haat-liefdeverhouding. De kleine gemeenten lokken hoogopgeleide Rotterdammers weg, zo denkt de stad, terwijl de regiogemeenten hun grote buurman als een brutale schrokop zien die voor de rest de kruimels achterlaat. Samenwerking is vaak bittere noodzaak, maar het gaat gepaard met flinke tegenzin en behoorlijk wat wantrouwen. En de komende jaren staat die samenwerking meer dan ooit onder druk.

Toeristen lokken

“Met gratis openbaar vervoer voor ouderen, sturen we onze burgers naar Rotterdam om te shoppen. Wat heeft de Barendrechtse ondernemer hieraan?” Deze recente tweet van Reshma Roopran, PvdA-raadslid uit Barendrecht (daar oppositiepartij), spreekt boekdelen. Rotterdam stopt veel belastinggeld in allerlei diensten en voorzieningen om toeristen naar de Markthal, Diergaarde Blijdorp, De Kunsthal en de Koopgoot te halen. Goed voor Rotterdam, zo is de gedachte. Maar of het ook goed is voor de regio, daar wordt veel minder over nagedacht.

Wubbo Tempel

De belangstelling voor regionale samenwerking is aan de Coolsingel –  hoe zeg ik dat nou vriendelijk? –  nooit bijster groot geweest. Positieve uitzondering hierop was in de vorige raadsperiode vooral CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel. Hij was een trouw bezoeker van regionale overleggen. Niet zo gek misschien; in de randgemeenten kwam hij natuurlijk veel meer CDA’ers tegen dan in Rotterdam. Bovendien genoot hij zichtbaar van het netwerken met politici uit Vlaardingen, Brielle en Berkel-Rodenrijs. Dit blijkt ook een steuntje in de rug geweest voor het vervolg van zijn carrière: inmiddels is Tempel waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis. Maar voor het overige zijn Rotterdamse raadsleden niet zeer in de regio geïnteresseerd.

Brielle Vooruit

De opkomst van lokale partijen, een trend die zich ook bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag heeft doorgezet, versterkt deze op de eigen navel gerichte blik van gemeentelijke politici. Als partijen als VVD, PvdA en D66 al niet zo hard lopen voor regionale samenwerking, dan is het nogal wiedes dat het Capels Belang, Spijkenisse 2000, Brielle Vooruit en Leefbaar Rotterdam zich nog minder om het wel en wee van de buren bekommeren. Het lijkt dan ook steeds minder waarschijnlijk dat Rotterdam en omliggende gemeenten een fusie aandurven. Onder grote externe druk heeft Rozenburg in 2010 die stap gezet, maar daar zal het voorlopig wel bij blijven.

Jeugdvakantieland

Ondertussen is er een nog veel krachtiger factor die de regionale verhoudingen onder druk zet: de benarde financiële situatie waarin veel gemeenten al een tijd verkeren. Deze dwingt ze tot soms zeer forse bezuinigingen. Wat doet de gemiddelde wethouder van Financiën dan? Hij snijdt natuurlijk liever in de subsidies waarvan de regio profiteert dan in die waarvan de eigen inwoners plezier hebben. Zo kregen forensen uit Capelle aan de IJssel ineens te horen dat Rotterdam een einde gaat maken aan het gratis parkeren bij het metrostation aan de Kralingse Zoom. En werd Jeugdvakantieland de nek omgedraaid, omdat volgens wethouder Adriaan Visser (D66): “er tegenwoordig ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen”.

Domino-effect

Als alle gemeenten op deze manier naar hun uitgaven gaan kijken dan kan al snel een domino-effect optreden, waarbij iedere gemeente de kosten beperkt door de rekening door te schuiven naar de buren. Regionale samenwerking is harder nodig dan ooit, maar ze staat onder druk als nooit te voren.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Het is natuurlijk weer triest dat over de hoofden van kinderen politiek bedreven wordt. Het argument begrijp ik niet. Het raadsdebat heb ik niet gevolgd, het argument lijkt wel alleen die 50% en bezuinigen. Mij lijkt het niet zo verwonderlijk dat de helft van de kinderen van buiten Rotterdam komen. Ahoy ligt duidelijk gunstig daarvoor. En in de zomervakantie wordt er ook veel gelogeerd.

  Het argument over de regio zie ik in dit verband niet zo goed. De steden rond Rotterdam moeten nu zelf voor vakantie-activiteiten zorgen (wat wel uitdagend is) en Rotterdam mist de inkomsten van het bezoek van 50% van buiten.

  De gemeenteraad heeft besloten dat we in 2015 stoppen met Jeugdvakantieland. We realiseren ons dat Jeugdvakantieland een populair evenement is met een lange historie en dat het stoppen van dit evenement pijnlijk is voor de jonge bezoekers en hun ouders.
  Ooit werd Jeugdvakantieland opgezet als vakantieactiviteit voor Rotterdamse kinderen, waarvan de ouders zich geen vakantie konden permitteren. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de bezoekers van het evenement afkomstig is van buiten Rotterdam.

  Bron: http://www.rotterdam.nl/jeugdvakantieland

  Als dat soort cijfers bekend worden is het eerste wat je doet overleg plegen met de regio hoe de faciliteit te behouden. Wat een win-win-situatie voor kinderen was is door politieke kortzichtigheid een groot verlies geworden.
  Kinderen maken zich niet druk over of hun ouders zich een vakantie kunnen permitteren. Ze zien slechts wie wel of niet vakantie viert en zijn dat snel vergeten in Jeugdvakantieland.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures