Ga naar de inhoud

Houden we nog wel van Barendrecht, Brielle en Berkel?

Jeugdvakantieland moest sneuvelen omdat er “ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen.” Rotterdam kiest kennelijk liever voor zichzelf dan voor de regio. Peter van Heemst stelt deze week in zijn column de vraag: houden we nog wel van onze buren?

Peter van Heemst
Peter van Heemst

De stad en de regio, Rotterdam en de Rijnmondgemeenten, ze hebben een haat-liefdeverhouding. De kleine gemeenten lokken hoogopgeleide Rotterdammers weg, zo denkt de stad, terwijl de regiogemeenten hun grote buurman als een brutale schrokop zien die voor de rest de kruimels achterlaat. Samenwerking is vaak bittere noodzaak, maar het gaat gepaard met flinke tegenzin en behoorlijk wat wantrouwen. En de komende jaren staat die samenwerking meer dan ooit onder druk.

Toeristen lokken

“Met gratis openbaar vervoer voor ouderen, sturen we onze burgers naar Rotterdam om te shoppen. Wat heeft de Barendrechtse ondernemer hieraan?” Deze recente tweet van Reshma Roopran, PvdA-raadslid uit Barendrecht (daar oppositiepartij), spreekt boekdelen. Rotterdam stopt veel belastinggeld in allerlei diensten en voorzieningen om toeristen naar de Markthal, Diergaarde Blijdorp, De Kunsthal en de Koopgoot te halen. Goed voor Rotterdam, zo is de gedachte. Maar of het ook goed is voor de regio, daar wordt veel minder over nagedacht.

Wubbo Tempel

De belangstelling voor regionale samenwerking is aan de Coolsingel –  hoe zeg ik dat nou vriendelijk? –  nooit bijster groot geweest. Positieve uitzondering hierop was in de vorige raadsperiode vooral CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel. Hij was een trouw bezoeker van regionale overleggen. Niet zo gek misschien; in de randgemeenten kwam hij natuurlijk veel meer CDA’ers tegen dan in Rotterdam. Bovendien genoot hij zichtbaar van het netwerken met politici uit Vlaardingen, Brielle en Berkel-Rodenrijs. Dit blijkt ook een steuntje in de rug geweest voor het vervolg van zijn carrière: inmiddels is Tempel waarnemend burgemeester van Hellevoetsluis. Maar voor het overige zijn Rotterdamse raadsleden niet zeer in de regio geïnteresseerd.

Brielle Vooruit

De opkomst van lokale partijen, een trend die zich ook bij de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag heeft doorgezet, versterkt deze op de eigen navel gerichte blik van gemeentelijke politici. Als partijen als VVD, PvdA en D66 al niet zo hard lopen voor regionale samenwerking, dan is het nogal wiedes dat het Capels Belang, Spijkenisse 2000, Brielle Vooruit en Leefbaar Rotterdam zich nog minder om het wel en wee van de buren bekommeren. Het lijkt dan ook steeds minder waarschijnlijk dat Rotterdam en omliggende gemeenten een fusie aandurven. Onder grote externe druk heeft Rozenburg in 2010 die stap gezet, maar daar zal het voorlopig wel bij blijven.

Jeugdvakantieland

Ondertussen is er een nog veel krachtiger factor die de regionale verhoudingen onder druk zet: de benarde financiële situatie waarin veel gemeenten al een tijd verkeren. Deze dwingt ze tot soms zeer forse bezuinigingen. Wat doet de gemiddelde wethouder van Financiën dan? Hij snijdt natuurlijk liever in de subsidies waarvan de regio profiteert dan in die waarvan de eigen inwoners plezier hebben. Zo kregen forensen uit Capelle aan de IJssel ineens te horen dat Rotterdam een einde gaat maken aan het gratis parkeren bij het metrostation aan de Kralingse Zoom. En werd Jeugdvakantieland de nek omgedraaid, omdat volgens wethouder Adriaan Visser (D66): “er tegenwoordig ook veel kinderen van buiten Rotterdam komen”.

Domino-effect

Als alle gemeenten op deze manier naar hun uitgaven gaan kijken dan kan al snel een domino-effect optreden, waarbij iedere gemeente de kosten beperkt door de rekening door te schuiven naar de buren. Regionale samenwerking is harder nodig dan ooit, maar ze staat onder druk als nooit te voren.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures