Ga naar de inhoud

Minicollege: Helpt straf mensen uit de bijstand? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In Rotterdam hanteren we steeds vaker de stok in plaats van de wortel om mensen weer aan het werk te krijgen. Helpt dat? Hoogleraar Economie Robert Dur zocht het uit.

Rotterdammers die de afgelopen twee jaar een beroep hebben gedaan op de bijstand, hebben aan den lijve ondervonden dat de voorwaarden voor een bijstandsuitkering in onze stad aanzienlijk zijn aangescherpt: van hen wordt nu een ‘significante tegenprestatie’ verwacht. Deze tegenprestatie kan verschillende vormen aannemen: zo moeten werklozen werk verrichten voor de gemeente of zich verplicht netter kleden. Anders volgt er een sanctie.
Online medium De Correspondent uitte enkele maanden geleden in een uitgebreide reportage stevige kritiek op de Rotterdamse aanpak: die zou mensen buitenproportioneel straffen en onnodig vernederen.

Uit een rapport van de Rotterdamse Rekenkamer bleek verder dat de ‘wachtperiode’ de enige maatregel is die aantoonbaar effect heeft gehad: om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering moeten werklozen aantonen dat ze vier weken op zoek zijn geweest naar werk of scholing, wat de gemeente voor iedere nieuwe uitkeringsgerechtigde weer een maand bijstand scheelt. Mede vanwege deze maatregel uitte ook de gemeentelijke ombudsman onlangs haar zorgen.

Ondanks de controverse heeft het kabinet veel van de Rotterdamse maatregelen opgenomen in de nieuwe Participatiewet, die 1 januari aanstaande in zal gaan. Vers Beton vond het hoog tijd voor een wetenschappelijk commentaar en nodigde daarom Robert Dur, hoogleraar Economie aan de Erasmus Universiteit, uit om in te gaan op de vraag ‘Helpt straf mensen uit de bijstand?’

Met behulp van gedragseconomische inzichten analyseert professor Dur in zijn minicollege de beschikbare studies naar de effecten van sancties op uitkeringsgebruik. Sancties werken, blijkt uit een studie met Rotterdamse data: een sanctie verhoogt de uitstroomkans met maar liefst 140 procent. De afschrikwekkende werking van dergelijke sancties is dan nog niet eens meegenomen. Méér sancties dus? Nou… er blijken nogal wat kritische kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Als je wilt weten welke, bekijk dan hierboven de videoregistratie van zijn minicollege.

(tekst: Giorgio Touburg)

beeld: vimeo.com

Al 9 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

    Venue: Meerdere locaties
    Datum:
  • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

    Venue: Festivalhart (Maassilo)
    Datum:
  • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

    Venue: Kantine Walhalla
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam