Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Nourdin el Ouali
NIDA-Rotterdam Beeld door: beeld: Frank Hanswijk

“Over welke wederopbouw heeft u het? De wederopbouw duurde namelijk tot 1950.” Aan het woord is een gepikeerd Leefbaar-raadslid tijdens de bespreking van de kaderbrief in juni van dit jaar. Zij reageert omdat ik refereer aan de tegenslag van het bombardement en de collectieve kracht van de wederopbouw.

Afgelopen week is het weer raak, als ik opnieuw inspiratie put uit de wederopbouw. “Dat waren uw ouders niet!”, stelt een Leefbaar-raadslid geëmotioneerd en verbitterd. Uiteindelijk verzoekt de voorzitter van de raad mij zelfs er zo weinig mogelijk aan te refereren. Moet ik dan Piet Jansen heten, om mij te mogen identificeren met het leed van het bombardement, of met de trots op de wederopbouw van onze stad?

Gevangenis

Als we in Rotterdam werkelijk één willen zijn, dan dient de gevestigde politieke orde zich te bevrijden uit de gevangenis van dit vernietigende hokjes-denken en te beseffen dat een gedeelde geschiedenis nodig is voor een gezamenlijke toekomst. Niet alleen moeten we beseffen dat ook moslims hier in Nederland (tot hun dood!) hebben gestreden tegen nazi-Duitsland. Ook hebben Nederlanders van diverse afkomst, waaronder de Marokkaanse, bijgedragen aan de wederopbouw van ons land en onze stad.

Familie

Maar los daarvan delen wij als mensen uiteindelijk allemaal dezelfde familiaire oorsprong. In Rotterdam zijn wij daarnaast ook nog eens ”Rotterdammers” met elkaar. Samen moeten we als buren, wijkbewoners en stadsgenoten, als een familie op elkaar kunnen rekenen en met en op elkaar kunnen bouwen. We hebben allemaal ons bestaan hier in Rotterdam te danken aan onze Rotterdamse voorouders. Ónze Rotterdamse voorouders, waar zij of wij dan ook vandaan kwamen. Uiteindelijk zijn we allemaal Rotterdam!

Hoopvol

Twee incidenten in de gemeenteraad kleuren gelukkig niet het hele beeld. Het is hoopvol om te zien dat onze motie ‘Sterker door strijd’ en onze motie in het kader van 675 jaar stadsrechten, 75 jaar bombardement en 70 jaar wederopbouw (samen met ChristenUnie-SGP) konden rekenen op een meerderheid in de raad. Zelfs op de steun van Leefbaar. In het komende jaar wordt er in de stad en in het onderwijs daarom meer aandacht besteed aan onze gedeelde Rotterdamse identiteit en geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de door ons gedeelde migratie- en handelsgeschiedenis.

Compassie

Daarnaast hebben wij als NIDA vandaag een motie in stemming gebracht met de titel ‘Rotterdam Stad van Compassie’. NIDA verzoekt hierin het college om bewustwordingscampagnes te ontplooien die inspireren tot wederzijds begrip en vertrouwen. Op die manier kunnen we elkaar inspireren met verhalen over culturele en religieuze kruisbestuivingen. We gaan daarbij uit van de regel: Behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden. Zeker als Rotterdammers!

Nourdin el Ouali beter leren kennen? De videoredactie van Vers Beton interviewde Nourdin el Ouali onlangs 3 uur in de studio in Katshoek. Hier gaat hij dieper in op deze themathiek. Binnenkort online, hou Vers Beton in de gaten!

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nourdin el Ouali

Nourdin el Ouali

Nourdin el Ouali (1981) is de politiek leider van NIDA, een op de islam geïnspireerde partij in de gemeenteraad.

Profiel-pagina