Ga naar de inhoud

Moet ik dan Piet Jansen heten om mij te mogen identificeren met het bombardement?

Nourdin el Ouali mag zich van Leefbaar Rotterdam niet identificeren met het bombardement op en de wederopbouw van Rotterdam. ‘Dat waren uw ouders niet!’

Nourdin el Ouali
NIDA-Rotterdam beeld: Frank Hanswijk

“Over welke wederopbouw heeft u het? De wederopbouw duurde namelijk tot 1950.” Aan het woord is een gepikeerd Leefbaar-raadslid tijdens de bespreking van de kaderbrief in juni van dit jaar. Zij reageert omdat ik refereer aan de tegenslag van het bombardement en de collectieve kracht van de wederopbouw.

Afgelopen week is het weer raak, als ik opnieuw inspiratie put uit de wederopbouw. “Dat waren uw ouders niet!”, stelt een Leefbaar-raadslid geëmotioneerd en verbitterd. Uiteindelijk verzoekt de voorzitter van de raad mij zelfs er zo weinig mogelijk aan te refereren. Moet ik dan Piet Jansen heten, om mij te mogen identificeren met het leed van het bombardement, of met de trots op de wederopbouw van onze stad?

Gevangenis

Als we in Rotterdam werkelijk één willen zijn, dan dient de gevestigde politieke orde zich te bevrijden uit de gevangenis van dit vernietigende hokjes-denken en te beseffen dat een gedeelde geschiedenis nodig is voor een gezamenlijke toekomst. Niet alleen moeten we beseffen dat ook moslims hier in Nederland (tot hun dood!) hebben gestreden tegen nazi-Duitsland. Ook hebben Nederlanders van diverse afkomst, waaronder de Marokkaanse, bijgedragen aan de wederopbouw van ons land en onze stad.

Familie

Maar los daarvan delen wij als mensen uiteindelijk allemaal dezelfde familiaire oorsprong. In Rotterdam zijn wij daarnaast ook nog eens ”Rotterdammers” met elkaar. Samen moeten we als buren, wijkbewoners en stadsgenoten, als een familie op elkaar kunnen rekenen en met en op elkaar kunnen bouwen. We hebben allemaal ons bestaan hier in Rotterdam te danken aan onze Rotterdamse voorouders. Ónze Rotterdamse voorouders, waar zij of wij dan ook vandaan kwamen. Uiteindelijk zijn we allemaal Rotterdam!

Hoopvol

Twee incidenten in de gemeenteraad kleuren gelukkig niet het hele beeld. Het is hoopvol om te zien dat onze motie ‘Sterker door strijd’ en onze motie in het kader van 675 jaar stadsrechten, 75 jaar bombardement en 70 jaar wederopbouw (samen met ChristenUnie-SGP) konden rekenen op een meerderheid in de raad. Zelfs op de steun van Leefbaar. In het komende jaar wordt er in de stad en in het onderwijs daarom meer aandacht besteed aan onze gedeelde Rotterdamse identiteit en geschiedenis, met bijzondere aandacht voor de door ons gedeelde migratie- en handelsgeschiedenis.

Compassie

Daarnaast hebben wij als NIDA vandaag een motie in stemming gebracht met de titel ‘Rotterdam Stad van Compassie’. NIDA verzoekt hierin het college om bewustwordingscampagnes te ontplooien die inspireren tot wederzijds begrip en vertrouwen. Op die manier kunnen we elkaar inspireren met verhalen over culturele en religieuze kruisbestuivingen. We gaan daarbij uit van de regel: Behandel de ander zoals je zelf behandeld zou willen worden. Zeker als Rotterdammers!

Nourdin el Ouali beter leren kennen? De videoredactie van Vers Beton interviewde Nourdin el Ouali onlangs 3 uur in de studio in Katshoek. Hier gaat hij dieper in op deze themathiek. Binnenkort online, hou Vers Beton in de gaten!

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures