Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Peter_van_Heemst_Voorpagina
Beeld door: beeld: Jeroen van de Ruit

De laatste maanden hangen landelijke media steeds vaker bij me aan de lijn omdat in Den Haag geruchten rondzingen over landelijke ambities van de Rotterdamse moslimpartij NIDA. Wat Nourdin el Ouali voor een man is, willen ze weten. Gaat zijn kersverse politieke beweging echt de grote sprong voorwaarts maken? En wat zijn eigenlijk de landelijke ambities én potenties van NIDA?

Nu kunnen deze geruchten natuurlijk enkel gebaseerd zijn op vage vermoedens en schimmige misverstanden. Den Haag is – net als het stadhuis aan de Coolsingel – een kleine wereld waarin interessante theorietjes er in gaan als zoete koek en waar iedereen elkaar razendsnel napraat.

Maar het kan ook stoelen op een hint die door NIDA zelf is afgegeven. NIDA heeft in Rotterdam een indrukwekkende prestatie geleverd door vanuit het niets met twee zetels in de gemeenteraad te komen. En succes smaakt in de politiek altijd naar meer. Heeft iemand bij NIDA laten vallen dat na Rotterdam de rest van Nederland aan de beurt komt?

De eerste keer dat ik wat opving over mogelijke landelijke aspiraties van NIDA was bij de uitverkiezing van de Rotterdamse Politicus van het Jaar. El Ouali werd niet verkozen tot winnaar, wel had de jury lovende woorden: “El Ouali weet een nieuwe groep kiezers aan te boren: de derde en vierde generatie, merendeels hoogopgeleide moslims – een nichegroep die tot voor kort bijna letterlijk met de rug naar de Coolsingel stond. Bewees de lokale democratie daarmee een dienst. (…) Lijkt zo langzamerhand Rotterdam te ontgroeien. Indrukwekkende, leidende rol in de Gaza-protesten, wat hem inmiddels ook – terecht – landelijke bekendheid heeft opgeleverd.”

NIDA laat dan ook een eigenzinnig en authentiek geluid horen. Dat was in de campagne haar kracht. De partij pakt thema’s op waar anderen weinig mee doen. Ze maakt slim gebruik van eigen kanalen om een boodschap uit te dragen en weet een grote groep Rotterdammers te enthousiasmeren en mobiliseren.

Traditionele partijen, van Leefbaar Rotterdam tot GroenLinks, krijgen moeilijk vat op NIDA. En ook de traditionele media konden gedurende de verkiezingsstrijd maar moeilijk peilen hoe sterk deze nieuwkomer bij het Rotterdamse electoraat wortel had geschoten.

Wat betreft de landelijke inspiraties van NIDA is het boeiend de partij met het Leefbaar Rotterdam van 2002 te vergelijken. De twee partijen hebben namelijk meer gemeen dan ze zelf waarschijnlijk toe willen geven. Alle twee hebben ze namelijk een charismatische leider, iemand die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Alle twee zijn ze “Made in Rotterdam”, de stad die bij uitstek proeftuin is van landelijke politieke vernieuwing. En alle twee zijn ze protestbewegingen die met een gepassioneerde boodschap de traditionele partijen veel te snel en te slim af zijn.

Interessant is dat ook Leefbaar Rotterdam het Binnenhof ooit zag lonken. In 2006 wilde politiek leider Marco Pastors samen met, toen nog oud LPF’er, Joost Eerdmans bij de Tweede Kamerverkiezingen minstens zes zetels bemachtigen. Als ÉénNL deden de Leefbaren mee – en behaalden nul zetels.

De landelijke werfkracht van NIDA nu lijkt aanzienlijk groter dan die van EénNL toen. Toch lijkt het mij een kansrijker route als NIDA in 2018 eerst de sprong naar drie, vier andere steden waagt. Het Binnenhof kan daarna altijd nog. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

peter-van-heemst

Peter van Heemst

Peter van Heemst was Staten-, Tweede Kamer-, gemeenteraadslid en in 2006 lijsttrekker van de PvdA in Rotterdam. Tegenwoordig is hij onder meer trainer bij de Rotterdamse stichting MANO.

Profiel-pagina
Lees 13 reacties
 1. Profielbeeld van R.Sörensen
  R.Sörensen

  Ik heb sterk de indruk, dat scribent liggend op de bank bij zijn psychiater te horen heeft gekregen: “Schrijf het maar van je af jongen”

 2. Profielbeeld van Miss Poes
  Miss Poes

  Chill lieve mensen, chill… Ik heb mijzelf gedwongen sinds mijn vakantie geen krant en journaal meer te kijken en het leven krijgt steeds meer kleur en zonneschijn.

 3. Profielbeeld van Karin
  Karin

  OMG

  Nourdin el Ouali ‏@Nourdin · 7 nov.
  Daar is ‘ie weer, een mooi en evenwichtig stuk van dé politiek expert van Rotterdam, Peter van Heemst: “NIDA laat… http://fb.me/3loIJd9Ox

 4. Profielbeeld van Hans van Willigenburg
  Hans van Willigenburg

  @Karin

  Wanneer ga jij zèlf nou eens mooie blogs schrijven op een Rotterdams podium?

  Onze verdient meer dan dit politieke (zelf in te vullen) van de heer Van Heemst.

  Ik kan niet wachten.

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Dankjewel @Hans. Uit jouw mond een groot compliment. Ik zal het overwegen, er is i.i.g. genoeg te lachen (om niet te hoeven huilen) in Rotterdam.

   PS Onbenul?

 5. Profielbeeld van Karin
  Karin

  De dingen die mij opvielen in deze column, te beginnen met het amusement:
  -“De laatste maanden hangen landelijke (!) media steeds vaker (!) bij me aan de lijn” Vanitas vanitatum, omnia vanitas ;)

  -Vanwaar deze liefdesverklaring aan NIDA, want dit gejubel ligt er erg wel dik bovenop. Denkt de PvdA Rotterdam vooruit en ziet zij een mogelijke samenwerking onder het motto van ‘beggars can’t be choosers’? NIDA zou op haar beurt natuurlijk kunnen profiteren van de jarenlange expertise in het pleasen van wat eens de achterban van de PvdA was.

  -In het algemeen zou ik weleens antwoord willen krijgen op de vraag waarom Moslims precies op NIDA zouden stemmen. Simpel gezegd: wat hebben en krijgen Moslims nu niet en als NIDA het voor het zeggen zou krijgen wel? Binnen de wet dan, he, want met buitenwettelijke PvdA-cadeautjes hebben we een aantal nare ervarinkjes met z’n allen.

  Van die dingen.

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   Beste Vers Betonners, kan er ook een edit-button komen om schrijffoutjes te herstellen?

   1. Profielbeeld van Eeva Liukku
    Eeva Liukku

    Dag Karin,

    we zijn momenteel bezig met een nieuwe website met een beter en uitgebreider reactiesysteem met meer mogelijkheden voor reageerders, zoals de reacties kunnen bewerken.

 6. Profielbeeld van Wizza
  Wizza

  Zolang in moslimlanden Christenen vervolgd worden en kerken vernietigd, vind ik het waanzin dat in Nederland een moslimpsrtij opgericht mag worden.

  1. Profielbeeld van Karin
   Karin

   @Wizza Als democraat heb ik daar op voorhand niets op tegen. Ook steile gereformeerden worden immers vertegenwoordigd. Maar, nogmaals, waar staat NIDA eigenlijk voor?

   Zou de extase van Van Heemst zijn ingegeven door ‘NIDA gelooft in fundamenten gebaseerd op universele principes en richtlijnen die God, de Bron van ons leven, ons hiervoor biedt via de boodschap van profeten en vanuit onze natuurlijke aanleg en balans om ons heen?’ Nee toch? Ik schat tenminste in dat Van Heemst een ‘natuurlijke aanleg’ heeft voor hele andere zaken.

   En wat te denken van ‘In de politiek, en zo ook in onze eigen Rotterdamse gemeenteraad, wordt de scheiding tussen kerk en staat te vaak misbruikt om de ruimte voor geloof in de samenleving te beperken en af te doen als iets van vroeger of als iets voor thuis’. Huh? Of een actiepunt als: ‘Cultureel en religieus sensitief werken in jeugdzorg’.

   Tuurlijk, ik kan ook bedenken dat ik met 1 of hooguit 2 toekomstige NIDA-zeteltjes gewoon lekker hoofddoekloos door kan drinken en feesten. Maar hoe zit dat als NIDA en PvdA ooit iets samen gaan doen? In aanmerking genomen dat de PvdA in dat geval de Moslimpartij weinig in de weg zal leggen, zoals de partij eerder ook de rode loper uitlegde voor hun achterban.

   Ik ben kortom op mijn hoede, allereerst omdat ik vind dat Rotterdam niet is gebaat bij een terugval in religieuze en etnische verzuiling. Dit staat ook integratie in de weg. Aan NIDA de oproep om mijn achterdocht weg te nemen. Als ik het niet bij het rechte eind heb.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.