Ga naar de inhoud

NIDA en de kansen van een landelijke moslimpartij

Peter van Heemst wordt steeds vaker door landelijke media gebeld over NIDA. Deze week bespreekt hij de landelijke ambities én potenties van deze Rotterdamse moslimpartij.

Peter_van_Heemst_Voorpagina
beeld: Jeroen van de Ruit

De laatste maanden hangen landelijke media steeds vaker bij me aan de lijn omdat in Den Haag geruchten rondzingen over landelijke ambities van de Rotterdamse moslimpartij NIDA. Wat Nourdin el Ouali voor een man is, willen ze weten. Gaat zijn kersverse politieke beweging echt de grote sprong voorwaarts maken? En wat zijn eigenlijk de landelijke ambities én potenties van NIDA?

Nu kunnen deze geruchten natuurlijk enkel gebaseerd zijn op vage vermoedens en schimmige misverstanden. Den Haag is – net als het stadhuis aan de Coolsingel – een kleine wereld waarin interessante theorietjes er in gaan als zoete koek en waar iedereen elkaar razendsnel napraat.

Maar het kan ook stoelen op een hint die door NIDA zelf is afgegeven. NIDA heeft in Rotterdam een indrukwekkende prestatie geleverd door vanuit het niets met twee zetels in de gemeenteraad te komen. En succes smaakt in de politiek altijd naar meer. Heeft iemand bij NIDA laten vallen dat na Rotterdam de rest van Nederland aan de beurt komt?

De eerste keer dat ik wat opving over mogelijke landelijke aspiraties van NIDA was bij de uitverkiezing van de Rotterdamse Politicus van het Jaar. El Ouali werd niet verkozen tot winnaar, wel had de jury lovende woorden: “El Ouali weet een nieuwe groep kiezers aan te boren: de derde en vierde generatie, merendeels hoogopgeleide moslims – een nichegroep die tot voor kort bijna letterlijk met de rug naar de Coolsingel stond. Bewees de lokale democratie daarmee een dienst. (…) Lijkt zo langzamerhand Rotterdam te ontgroeien. Indrukwekkende, leidende rol in de Gaza-protesten, wat hem inmiddels ook – terecht – landelijke bekendheid heeft opgeleverd.”

NIDA laat dan ook een eigenzinnig en authentiek geluid horen. Dat was in de campagne haar kracht. De partij pakt thema’s op waar anderen weinig mee doen. Ze maakt slim gebruik van eigen kanalen om een boodschap uit te dragen en weet een grote groep Rotterdammers te enthousiasmeren en mobiliseren.

Traditionele partijen, van Leefbaar Rotterdam tot GroenLinks, krijgen moeilijk vat op NIDA. En ook de traditionele media konden gedurende de verkiezingsstrijd maar moeilijk peilen hoe sterk deze nieuwkomer bij het Rotterdamse electoraat wortel had geschoten.

Wat betreft de landelijke inspiraties van NIDA is het boeiend de partij met het Leefbaar Rotterdam van 2002 te vergelijken. De twee partijen hebben namelijk meer gemeen dan ze zelf waarschijnlijk toe willen geven. Alle twee hebben ze namelijk een charismatische leider, iemand die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Alle twee zijn ze “Made in Rotterdam”, de stad die bij uitstek proeftuin is van landelijke politieke vernieuwing. En alle twee zijn ze protestbewegingen die met een gepassioneerde boodschap de traditionele partijen veel te snel en te slim af zijn.

Interessant is dat ook Leefbaar Rotterdam het Binnenhof ooit zag lonken. In 2006 wilde politiek leider Marco Pastors samen met, toen nog oud LPF’er, Joost Eerdmans bij de Tweede Kamerverkiezingen minstens zes zetels bemachtigen. Als ÉénNL deden de Leefbaren mee – en behaalden nul zetels.

De landelijke werfkracht van NIDA nu lijkt aanzienlijk groter dan die van EénNL toen. Toch lijkt het mij een kansrijker route als NIDA in 2018 eerst de sprong naar drie, vier andere steden waagt. Het Binnenhof kan daarna altijd nog. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures