Ga naar de inhoud

NIDA en de kansen van een landelijke moslimpartij

Peter van Heemst wordt steeds vaker door landelijke media gebeld over NIDA. Deze week bespreekt hij de landelijke ambities én potenties van deze Rotterdamse moslimpartij.

Peter_van_Heemst_Voorpagina
beeld: Jeroen van de Ruit

De laatste maanden hangen landelijke media steeds vaker bij me aan de lijn omdat in Den Haag geruchten rondzingen over landelijke ambities van de Rotterdamse moslimpartij NIDA. Wat Nourdin el Ouali voor een man is, willen ze weten. Gaat zijn kersverse politieke beweging echt de grote sprong voorwaarts maken? En wat zijn eigenlijk de landelijke ambities én potenties van NIDA?

Nu kunnen deze geruchten natuurlijk enkel gebaseerd zijn op vage vermoedens en schimmige misverstanden. Den Haag is – net als het stadhuis aan de Coolsingel – een kleine wereld waarin interessante theorietjes er in gaan als zoete koek en waar iedereen elkaar razendsnel napraat.

Maar het kan ook stoelen op een hint die door NIDA zelf is afgegeven. NIDA heeft in Rotterdam een indrukwekkende prestatie geleverd door vanuit het niets met twee zetels in de gemeenteraad te komen. En succes smaakt in de politiek altijd naar meer. Heeft iemand bij NIDA laten vallen dat na Rotterdam de rest van Nederland aan de beurt komt?

De eerste keer dat ik wat opving over mogelijke landelijke aspiraties van NIDA was bij de uitverkiezing van de Rotterdamse Politicus van het Jaar. El Ouali werd niet verkozen tot winnaar, wel had de jury lovende woorden: “El Ouali weet een nieuwe groep kiezers aan te boren: de derde en vierde generatie, merendeels hoogopgeleide moslims – een nichegroep die tot voor kort bijna letterlijk met de rug naar de Coolsingel stond. Bewees de lokale democratie daarmee een dienst. (…) Lijkt zo langzamerhand Rotterdam te ontgroeien. Indrukwekkende, leidende rol in de Gaza-protesten, wat hem inmiddels ook – terecht – landelijke bekendheid heeft opgeleverd.”

NIDA laat dan ook een eigenzinnig en authentiek geluid horen. Dat was in de campagne haar kracht. De partij pakt thema’s op waar anderen weinig mee doen. Ze maakt slim gebruik van eigen kanalen om een boodschap uit te dragen en weet een grote groep Rotterdammers te enthousiasmeren en mobiliseren.

Traditionele partijen, van Leefbaar Rotterdam tot GroenLinks, krijgen moeilijk vat op NIDA. En ook de traditionele media konden gedurende de verkiezingsstrijd maar moeilijk peilen hoe sterk deze nieuwkomer bij het Rotterdamse electoraat wortel had geschoten.

Wat betreft de landelijke inspiraties van NIDA is het boeiend de partij met het Leefbaar Rotterdam van 2002 te vergelijken. De twee partijen hebben namelijk meer gemeen dan ze zelf waarschijnlijk toe willen geven. Alle twee hebben ze namelijk een charismatische leider, iemand die door zijn achterban op handen wordt gedragen. Alle twee zijn ze “Made in Rotterdam”, de stad die bij uitstek proeftuin is van landelijke politieke vernieuwing. En alle twee zijn ze protestbewegingen die met een gepassioneerde boodschap de traditionele partijen veel te snel en te slim af zijn.

Interessant is dat ook Leefbaar Rotterdam het Binnenhof ooit zag lonken. In 2006 wilde politiek leider Marco Pastors samen met, toen nog oud LPF’er, Joost Eerdmans bij de Tweede Kamerverkiezingen minstens zes zetels bemachtigen. Als ÉénNL deden de Leefbaren mee – en behaalden nul zetels.

De landelijke werfkracht van NIDA nu lijkt aanzienlijk groter dan die van EénNL toen. Toch lijkt het mij een kansrijker route als NIDA in 2018 eerst de sprong naar drie, vier andere steden waagt. Het Binnenhof kan daarna altijd nog. Wat in het vat zit, verzuurt immers niet.

Al 13 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures