Ga naar de inhoud

Pleidooi voor een Collectiegebouw

Kunstenaar en schrijfster Pam Emmerik is een groot voorstander van het nieuwe collectiegebouw van museum Boijmans Van Beuningen. Ze schreef er een kort, bevlogen pleidooi voor. Mét beeldbijdrage uit de collectie van het museum van Emmerik zelf.

Pam Emmerik CG
Tekening van Pam Emmerik, collectie Museum Boijmans Van Beuningen beeld: Pam Emmerik

In mijn coma heb ik twee weken lang stervend gewacht op antwoord van een God, van engelen of mensen. Maar niemand van hen wilde mij antwoorden.
Zij allen lieten mij langzaam doodgaan, en dronken liever tezamen thee met wodka en proostten lallend op het leven, dat valse balletdanseresje…

Mijn vraag aan hen zou zijn geweest: WAT MAAKT HET LEVEN TOCH DE MOEITE WAARD? Ik moest blijkbaar zonder hun antwoord zien te herleven.
En dat deed ik ook. Ik redde me.

Ik heb het antwoord zelf moeten uitdokteren. Voor mij is dat antwoord: kunst! Zelf houd ik het daarin bij beeldende kunst en literatuur, hoewel andere kunst ook zeker levensreddend kan zijn..

Voor nu zal ik het slechts over één formidabel kunstwerk hebben, namelijk het werkelijke schitterende Depotgebouw van MVRDV.

Ik vind het een waanzinnig mooi ontwerp, en ik hoop daarom ook van harte dat het vlak naast het huidige museum gebouwd gaat worden, en dat ik het vaak mag komen bezoeken. Dat depotgebouw wordt gewoon een Rotterdams wonder!

Veel buren zijn er ernstig op tegen, want zij houden meer van grassprieten dan van kunst. Maar ze vergeten in hun hoogmoed wel één zwaarwegend ding: het parkje dat zij zeggen zo intens te beminnen is helemaal niet van hen!

Het is van alle burgers die het wensen te betreden. De buren hebben het zich gewoon illegaal toegeëigend, de hebberds. Met andere woorden: zij beroepen zich aanmatigend op diefstal plegen. Volgens hen zou het Depotgebouw beter op de planeet Mars gebouwd kunnen worden. Als je naar hun speeches luistert, je moet wel, want ook zij hebben recht van spreken, zal het depotgebouw ineens als een onhygiënische giga-drol middenin hun sacrosancte parkje neerstrijken. Ook dat is eenvoudigweg volslagen onwáár! Het depot zal een spekrandje van het park gaan bestrijken, niet meer en niet minder. Ik zal nu snel in de toekomst gaan kijken, dat kan ik óók erg goed, en jullie een zalige voorspelling doen: ik voorspel dat het Depotgebouw er driedimensionaal gaat komen, vlak naast museum Boijmans, aan de rand van het parkje dus, ondanks het blanke gemekker en het alsmaar opbollende chagrijn van de buren, die schijnen te menen dat zij altijd en eeuwig hun zin moeten krijgen, maar nu dus een keertje niet. Lekker puh!

Dit is een verkorte en licht bewerkte versie van het pleidooi dat Pam Emmerik eerder uitsprak op maandag 6 oktober in Arminius.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de woontoren Huis op Zuid weten huurders van elkaar hoeveel ze verdienen

    • Architectuurkritiek

    Voor bewoners ten noorden van de Maas draagt Rotterdam-Zuid nog altijd het stigma van arm en achtergesteld. Nieuwbouw moet de aantrekkingskracht vergroten, zoals de woontoren ‘Huis op Zuid’. Zorg-, politie- en onderwijspersoneel met een niet al te platte beurs kreeg voorrang op een huurwoning. Is dat voor herhaling vatbaar? En wat heeft het gebouw allemaal te bieden?

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • In het weekend van 25-27 oktober opent bij het Nieuwe Luxor Theater een nieuwe hotspot voor makers, kunstenaars en cultuurliefhebbers waar zij kunnen zij try-outen, exposeren en publiek ontmoeten.

    Venue: Nieuwe Luxor Theater 
    Datum:
  • Het uit Athene afkomstige Planet of Zeus rifft al er sinds de eeuwwisseling al flink op los: de band is meer onderweg dan dat ze thuis aan de ouzo zitten. Door het vele optreden heeft de band een eigen sound ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als een mix van vuige stoner, ouderwetse hard rock met vleugjes southern rock.

    Venue: Grounds
    Datum:
  • NOFX stoeit regelmatig met ska, maar wat als Fat Mike & co. daadwerkelijk een skapunkband zouden zijn? Dan kom je ongeveer uit bij P.O. Box. Met een strak koppel blazers krijgt het luchtkoper vrij baan in de uplifting songs van dit Franse zestal.

    Venue: Roodkapje
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam