Ga naar de inhoud

SADDL: "Redeneren vanuit een probleem dat wij gaan oplossen" — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Vers Beton maakt in samenwerking met Rotterdamse Nieuwe een interviewreeks met jonge beeldbepalende ondernemers in Rotterdam. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom kozen ze voor Rotterdam? In deze aflevering spreekt Anneke Kortleve met George Ankomah, een van de vier oprichters van SADDL.

portret1k_uitgelicht

SADDL houdt kantoor in Katshoek. Het wederopbouwpand van Maaskant beleeft een renaissance. Na jaren leegstand herbergt het nu tal van jonge ondernemers. SADDL zit op de derde verdieping, waar de zogeheten Start-up Foundation zit. In de regel nieuwe bedrijven die in een bekend metier het wiel opnieuw proberen uit te vinden. Of het op zijn minst willen verbeteren.

Wat doen jullie?
“SADDL biedt retailers de mogelijkheid om pakjes te verzenden zoals zij dat willen. Wij zorgen er ook voor dat jij als ontvanger van een pakket zelf je levermoment kan bepalen. Ook als dat op dezelfde dag is. Heel cheesy: de klant is koning en als je betaalt – dan bepaal je. Wij maken de bezorgketen transparant door middel van software.”

Wat bedoel je met transparant?
“We draaien de logistieke keten om, de planning begint bij de consument. Wij verdelen vervolgens het aantal te verzenden pakketten onder de beschikbaarheid van koeriers, in plaats van dat je een bus of fietstas vult en daarmee gaat bezorgen.”

Hoezo SADDL?
“We moesten op een gegeven moment een naam hebben omdat we meededen met de Philips Innovation Award. Ons concept focuste zich toen nog vooral op het zo snel mogelijk in huis hebben van je bestelling, dezelfde dag nog. We hadden een paar uur en schreven wat woorden op. Same Day Delivery. En toen gingen we wat letters wegstrepen, SADDL. De naam blijft hangen bij mensen, dus dat is goed. Maar niet iedereen begrijpt het. ‘Aha’, zeggen ze dan, ‘saddle, zadel, omdat jullie ook fietskoeriers inzetten?’. Dan zijn we wel even bezig met uitleggen.”

“Laatst hadden we een gesprek met de oud-directeur van een grote winkelketen. Die man zei dat onze naam niet goed was. ‘Maak er gewoon Same Day Delivery van’, zei hij.”

Luister je daar naar?
“Voorlopig is het een prima naam, andere mensen zijn er positief over. Mensen kennen ons niet om onze naam, maar om wat we doen. We moeten het hebben van ons goede verhaal. We zouden uiteindelijk wel van naam kunnen wisselen, want we zijn pragmatisch ingesteld. Dat hebben we ook met het logo gedaan, ook dat was bedacht vanwege die Innovation Award. In één nacht.”

George laat lachend het eerste logo zien. Een ongeoefend oog kan zien dat het geen sterk logo is, wat wiebelige letters met cirkels eromheen. “We hadden er een hekel aan, maar hebben het pas gewijzigd toen we voor het eerst naar een beurs gingen. We passen dingen aan als dat nodig is.”

SADDL is een samenwerking van vier personen. George en zijn partner Max Schulkens – allebei uit het Limburgse Geleen – werken nu bijna een jaar samen met Orgeon Waterberg en David Asabina – allebei uit Suriname. Ze zijn sinds september officieel alle vier co-founder van SADDL.

George: “We zijn een divers team, ook qua etniciteit. Dat vind ik mooi. We hebben nu ook Linda en Eleni erbij, dus het zijn niet alleen maar mannen meer. Linda is front end-developer. Een vrouwelijke programmeur, daar zijn we wel heel trots op. Mijn functie? Ik doe externe communicatie, contact met partners & investeerders en ben verantwoordelijk voor dagelijkse beslissingen. Nu we een accelerator-programma doen, moet ik mezelf CEO noemen. Ik vind dat eigenlijk een beetje hoogdravend, meer iets voor als je honderd man in dienst hebt.”

Het programma waar George het over heeft, heet Startupbootcamp, een traject van drie maanden waarbij een jong bedrijf actief wordt begeleid en toegang krijgt tot een groot netwerk, in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Het staat bekend als een van de beste in zijn soort, tien van de vierhonderd aanmeldingen mogen deelnemen.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures