Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Ik mis de mus

Waar is de mus als je hem nodig hebt? Nergens meer, constateert columnist Vincent Cardinaal. En dat is jammer, want de mus wil nogal eens tot lyriek leiden.

Schrijver in de stad met mus
Onder: Vincent Cardinaal – Boven: Mus

Ik mis de mus. Ik kan het niet langer ontkennen. Dit is verdomme al de zoveelste herfst die ik doorsta zonder het vertrouwde getjielp in de straten van de stad. Het is misschien een door nostalgie vertekend beeld, maar ik herinner jaargetijden tjokvol mussen. Overal en nergens doken ze op, vrolijkheid verspreidend.
Er is iets ontzettend aantrekkelijks aan het kleine, maar toch ook verfijnde formaat van de mus. Een gewoon vogeltje misschien, maar wel een met klasse. En er is de extra laag patina die de popcultuur over het beestje heeft gelakt. Denk aan Edith Piaf of aan de dichter Catullus – zijn lofzangen op de mus waren een verkapte ode aan zijn grote geliefde. Hij introduceerde het schitterende begrip ‘wulpsheid’ voor de vogel. Ja, de mus wil al eens tot lyriek leiden.
De mooiste woorden die ooit aan de mus zijn gewijd, zijn natuurlijk die van Jan Hanlo, in diens onsterfelijke gedicht De Mus, dat ik nu in zijn volledigheid zal weergeven:
Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp – tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
Tjielp
etc.
Daar hoef je dus geen woord meer aan vuil te maken. Wel is het misschien zo eerlijk uit te zoeken of er echt minder mussen zijn, of dat ik het glas weer eens halfleeg heb gekeken.
Mijn goede vriend D. is een vogelaar. Hij nam mijn vraag ter harte aan. Volgens hem is het inderdaad zo dat het aantal mussen gestaag gekelderd is in de afgelopen decennia. Maar, zo zei hij: dat geldt voor heel wat ‘normale’ vogels. Ook met de spreeuw gaat het niet lekker. Ik zei hem die toch vaak te zien. Waarna hij er niet ten onrechte vanuit ging dat ik een merel bedoelde. Hoe dan ook – met de mus gaat het niet lekker, maar eigenlijk ook weer niet rampzalig. Na wat zoekwerk kwam D. met onderzoek op de proppen. Het aantal mussen in steden is weer gestabiliseerd. Status quo, maar schraalhans is wel een beetje keukenmeester, zo luidt zijn eindoordeel.
Zo liep ik de straat weer op. Ik passeerde de Veemarkt, een buurt waar ik op de basisschool zat. Een jaar lang zat ik er op hetzelfde bankje, iedere middag na school. In een van de aanpalende flats woonde een meisje, Rebecca. Ik was acht jaar oud en genadeloos verliefd. Iedere middag keek ik verstild naar haar raam net zo lang tot ik naar huis moest. Op een dag kwam er een man naar buiten. Rebecca’s vader. Of ik misschien ergens anders wilde gaan zitten. Ze vonden het ‘eng’ worden.
Nu ik langs het bankje van toen liep, herinnerde ik me de mussen die me gezelschap hielden. Ook zij waren in geen velden of wegen meer te bekennen. Ik ging op het bankje zitten en keek naar ‘haar’ raam. Een vrouw met hoofddoek keek terug, zonder gezichtsuitdrukking. In de verte krijste een meeuw.
Iedere week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures