Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Ik mis de mus

Waar is de mus als je hem nodig hebt? Nergens meer, constateert columnist Vincent Cardinaal. En dat is jammer, want de mus wil nogal eens tot lyriek leiden.

Schrijver in de stad met mus
Onder: Vincent Cardinaal – Boven: Mus

Ik mis de mus. Ik kan het niet langer ontkennen. Dit is verdomme al de zoveelste herfst die ik doorsta zonder het vertrouwde getjielp in de straten van de stad. Het is misschien een door nostalgie vertekend beeld, maar ik herinner jaargetijden tjokvol mussen. Overal en nergens doken ze op, vrolijkheid verspreidend.
Er is iets ontzettend aantrekkelijks aan het kleine, maar toch ook verfijnde formaat van de mus. Een gewoon vogeltje misschien, maar wel een met klasse. En er is de extra laag patina die de popcultuur over het beestje heeft gelakt. Denk aan Edith Piaf of aan de dichter Catullus – zijn lofzangen op de mus waren een verkapte ode aan zijn grote geliefde. Hij introduceerde het schitterende begrip ‘wulpsheid’ voor de vogel. Ja, de mus wil al eens tot lyriek leiden.
De mooiste woorden die ooit aan de mus zijn gewijd, zijn natuurlijk die van Jan Hanlo, in diens onsterfelijke gedicht De Mus, dat ik nu in zijn volledigheid zal weergeven:
Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp – tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp tjielp
tjielp tjielp tjielp
Tjielp
etc.
Daar hoef je dus geen woord meer aan vuil te maken. Wel is het misschien zo eerlijk uit te zoeken of er echt minder mussen zijn, of dat ik het glas weer eens halfleeg heb gekeken.
Mijn goede vriend D. is een vogelaar. Hij nam mijn vraag ter harte aan. Volgens hem is het inderdaad zo dat het aantal mussen gestaag gekelderd is in de afgelopen decennia. Maar, zo zei hij: dat geldt voor heel wat ‘normale’ vogels. Ook met de spreeuw gaat het niet lekker. Ik zei hem die toch vaak te zien. Waarna hij er niet ten onrechte vanuit ging dat ik een merel bedoelde. Hoe dan ook – met de mus gaat het niet lekker, maar eigenlijk ook weer niet rampzalig. Na wat zoekwerk kwam D. met onderzoek op de proppen. Het aantal mussen in steden is weer gestabiliseerd. Status quo, maar schraalhans is wel een beetje keukenmeester, zo luidt zijn eindoordeel.
Zo liep ik de straat weer op. Ik passeerde de Veemarkt, een buurt waar ik op de basisschool zat. Een jaar lang zat ik er op hetzelfde bankje, iedere middag na school. In een van de aanpalende flats woonde een meisje, Rebecca. Ik was acht jaar oud en genadeloos verliefd. Iedere middag keek ik verstild naar haar raam net zo lang tot ik naar huis moest. Op een dag kwam er een man naar buiten. Rebecca’s vader. Of ik misschien ergens anders wilde gaan zitten. Ze vonden het ‘eng’ worden.
Nu ik langs het bankje van toen liep, herinnerde ik me de mussen die me gezelschap hielden. Ook zij waren in geen velden of wegen meer te bekennen. Ik ging op het bankje zitten en keek naar ‘haar’ raam. Een vrouw met hoofddoek keek terug, zonder gezichtsuitdrukking. In de verte krijste een meeuw.
Iedere week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Hoe Rotterdam dankzij de politie volledig in dienst kwam te staan van snelheid en vervoer

    • Human interest

    Het is moeilijk voor te stellen in een stad die meer weg heeft van een snelweg, maar een eeuw geleden kende Rotterdam ontelbare levendige, publieke ruimtes. Er werd gewandeld, een praatje gemaakt en verliefd rondgefietst. Hoe konden die ruimtes veranderen in zielloze plekken, geheel in dienst van vervoer? En welke rol speelde de politie hierin? Socioloog Jim van Hagen nam een duik in de geschiedenis.

  • Gelijkheid vereist actie, niet alleen van vrouwen, maar van iedereen

    • Human interest

    Het Rotterdamse Jaar van de Vrouw biedt volgens Abe Minnema genoeg evenementen om je steun voor de goede zaak te laten zien: gelijke rechten voor iedereen. Dus ga dansen op Fem Fest, bezoek de Dolle Kavita Talkshow of ga naar die lezing over baanbrekende vrouwelijke fotografen. “Je hebt een heel jaar de tijd, dus geen smoesjes meer.”

  • Erasmus had best een rapper kunnen zijn

    • Human interest

    Stine Jensen is bijzonder hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit. Vers Beton interviewde haar over Bokito, filosoferen met kinderen en de samenwerking met rapper Adison. “Hij heeft mij een andere blik op de stad Rotterdam gegeven.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • AIR zoekt voor de Rotterdam Architectuur Maand vanaf 14 april t/m 1 juli 2025:
    Een enthousiaste communicatiemedewerker (op zzp basis) met affiniteit voor architectuur en stedelijke ontwikkeling voor gemiddeld 32 uur per week.

  • Voor het ruimtelijk ontwerp van Roodkapje’s anarchief, een tentoonstellings- en verzamelruimte voor anarchivale experimenten, is Roodkapje met een Open Call op zoek naar een ontwerper/designer/kunstenaar.

  • Bekijk alle vacatures