Ga naar de inhoud

Studenten op Zuid: waar ging het mis?

Niet alleen Elsevier berichtte deze maand over het stopgezette huisvestingsproject voor studenten aan de Dordtselaan. Erasmus Magazine publiceerde een uitgebreide reconstructie van de verloop en uiteindelijke ondergang van het initiatief. Daarin komen verschillende (oud-) bewoners aan het woord.
In 2009 ging project Studentenkwartier van start. Rotterdamse studenten kwamen in aanmerking voor een gerenoveerd appartement aan de Dordtselaan. In ruil voor een huurkorting van 10 procent waren zij verplicht om een paar uur per week vrijwilligerswerk in de buurt te doen. Met de toestroom van studenten op Zuid hoopten Woonstad Rotterdam en de gemeente leegstand tegen te gaan en het imago van de wijk te verbeteren. Binnen tien jaar zouden er duizend studenten op de Dordtselaan moeten wonen.
Een ambitieus plan dat al snel niet realiseerbaar blijkt. De selectieprocedure van potentiële bewoners blijkt te streng en wordt weer afgeschaft. De leegstand neemt af, maar daarmee ook de hoeveelheid vrijwilligerswerk. De meeste studenten blijken niet gemotiveerd genoeg om zich voor de buurt in te zetten.
Bovendien blijkt dat Woonstad Rotterdam geen duizend, maar slechts 250 studentenwoningen kan realiseren. In 2012 wordt het project stopgezet. De slinkende groep studenten die nu nog op de Dordtselaan woont, wordt niet meer ingezet voor vrijwilligerswerk.
Lees hier de volledige reconstructie van Erik van Rein voor Erasmus Magazine.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Ik kan wel een paar punten noemen waardoor dit project gefaald heeft…

  Op de dordtselaan is er lange tijd overlast geweest doordat huisjesmelkers kamers verhuurden aan veelal oost-europese werkende mensen.
  En toen kwam er dit project en werd Woonstad de hoofdhuisjesmelker.
  (die er nu per woning ineens 2 tot 3 maal zoveel huur voor konden vangen dan dat ze daarvoor deden.
  En er waarschijnlijk van de gemeente of overheid ook nog en aardig centje bij kregen. )
  Er was weinig tot geen controle of toezicht op de studenten die er kwamen te wonen en dat resulteerde in :
  Geluidsoverlast. (drummende bovenburen)
  Vervuiling van de portieken (o.a afval, spugen en urineren)
  En handelingen die verdacht veel leken op dealen.

  Op klachten van bewoners die er al jaren wonen werd door woonstad amper adequaat gereageerd en de wijkagent deed ook niet veel met de ontvangen klachten.

  Al met al ben ikzelf uiteraard heel blij dat dit project mislukt is.
  Beetje jammer voor de paar studenten die wel hun best deden en zich netjes gedragen hebben.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures