Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Niet alleen Elsevier berichtte deze maand over het stopgezette huisvestingsproject voor studenten aan de Dordtselaan. Erasmus Magazine publiceerde een uitgebreide reconstructie van de verloop en uiteindelijke ondergang van het initiatief. Daarin komen verschillende (oud-) bewoners aan het woord.
In 2009 ging project Studentenkwartier van start. Rotterdamse studenten kwamen in aanmerking voor een gerenoveerd appartement aan de Dordtselaan. In ruil voor een huurkorting van 10 procent waren zij verplicht om een paar uur per week vrijwilligerswerk in de buurt te doen. Met de toestroom van studenten op Zuid hoopten Woonstad Rotterdam en de gemeente leegstand tegen te gaan en het imago van de wijk te verbeteren. Binnen tien jaar zouden er duizend studenten op de Dordtselaan moeten wonen.
Een ambitieus plan dat al snel niet realiseerbaar blijkt. De selectieprocedure van potentiële bewoners blijkt te streng en wordt weer afgeschaft. De leegstand neemt af, maar daarmee ook de hoeveelheid vrijwilligerswerk. De meeste studenten blijken niet gemotiveerd genoeg om zich voor de buurt in te zetten.
Bovendien blijkt dat Woonstad Rotterdam geen duizend, maar slechts 250 studentenwoningen kan realiseren. In 2012 wordt het project stopgezet. De slinkende groep studenten die nu nog op de Dordtselaan woont, wordt niet meer ingezet voor vrijwilligerswerk.
Lees hier de volledige reconstructie van Erik van Rein voor Erasmus Magazine.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profielfoto

Jelena Barišić

Jelena Barišić (Bugojno, 1990) is journalist, (eind)redacteur en programmamaker. Tussen 2015 en 2017 was ze adjunct-hoofdredacteur van Vers Beton, en in 2020 interim hoofdredacteur. Momenteel werkt ze als eindredacteur bij De Correspondent. 

Profiel-pagina