Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In november neemt Dore het op voor vrouwen met humor.
Adem in. Uit. Een laatste zucht. Hier komt hij: vrouwen hebben geen humor. Pats. Boem. Au. Boosdoener is het hormoon waar meer euvelen aan worden toegewezen: testosteron. Het stuwt de zin tot seks, alsook lolbroekerij. Mannen hebben veel testosteron, vrouwen weinig. Brits onderzoek, niveau aap-noot-Mies, concludeert hieruit dat vrouwen dus minder humor hebben. Daarbij lachen vrouwen liever om mannen dan dat zij zelf grappen maken. Wat te maken heeft met de kern van ons bestaan: voortplanting. Amerikaanse comédienne Tina Fey: ‘Only in comedy does an obedient white girl from the suburbs count as diversity.’
Ook in Rotterdam lijkt de grappige vrouw de speld in de hooiberg. Van de negentien deelnemers aan cabaretfestival Cameretten zijn er vier vrouw. Ik scrol langs de prijswinnaars van de afgelopen jaren. Een tweede au. Vrouwen zijn niet eens de speld, ze zijn het gele garen dat je tussen al het hooi nauwelijks ziet.

Venus met een sixpack
Venus met een sixpack

Dat dit door het vrouwelijk gebrek aan humor komt, lijkt een open deur. Een deur die ik zal verdedigen. Met vrouwen die zich keurig achter de gesprayde lijn opstellen. De handen voor de edele delen, want ook bij ons doet een bal daar pijn. We wachten tot er wordt geschoten. En misschien is dat wel het probleem, dat vrouwen netjes achter die lijn blijven staan. Dat zij niet durven toe te happen, mits zij honderd procent overtuigd zijn van hun kunnen. Het is ook nogal wat, op een podium voor duizend toeschouwers. Straks roepen ze boe. Een man zal zijn schouders hier makkelijker over ophalen. Van kinds af aan is hij het gewend dat er ruwer met hem wordt omgegaan.
Om op dat podium te staan hebben vrouwen duwtjes nodig. Zelfvertrouwen dat hun ambitie omzet in handelen. Want die apenrots is van ons allemaal. De klim is eventjes onprettig. Je struikelt, het ruikt er naar poep. Maar eenmaal boven is het best aangenaam. Het uitzicht is adembenemend. Allemaal mannen. Mijn laatste dertig woorden doneer ik aan het fonds Geef Vrouwen Zelfvertrouwen.
Vrouw, ga er voor! Ja, jij! Je kan het. Hoppa, dat podium op! Ik zal lachen. De eerste keer om je te steunen, de tweede keer omdat je verdomde grappig bent.
Cabaretfestival Cameretten, van donderdag 20 t/m zaterdag 29 november, halve finales in oude Luxor Theater en finale in nieuwe Luxor Theater.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode

Dore van Duivenbode (1985) is freelance journalist voor print media, online en voor televisie.
Zij maakt portretten, reportages en documentaires voor onder meer NRC, Vrij Nederland, VPRO, IFFR en RTV Rijnmond.

Profiel-pagina
Lees 12 reacties
 1. Profielbeeld van Danny
  Danny

  Ik ben blij dat ik niet op die naar poep stinkende aperots zit, maar me regelmatig met humoristische vrouwen in n warme berg hooi mag begeven. Keep up the good work ladies en hou die mythe van die speld vooral in stand!

 2. Profielbeeld van M010
  M010

  Whahahaha! Ik hou wel van absurde humor! Zo grappig dit onderscheid; mannen zijn hetzelfde, vrouwen zijn hetzelfde. Absurd.

 3. Profielbeeld van Sylvester
  Sylvester

  Dit zit zeker zo in elkaar. Het is leuk om even uit te lichten dat mannen over het algemeen grappiger zijn dan vrouwen en hoe dat komt. We kunnen dit ook accepteren zoals het is, maar toch zijn we geneigd er juist verandering in te brengen. Hoe komt dit? Is het een probleem zoals het nu is? Als je het mijn vraagt kunnen we het lekker zo houden in plaats van geforceerd vrouwen proberen grappig te laten doen uit een of andere onterechte ontevredenheid

 4. Profielbeeld van Daan
  Daan

  Ik heb ze wel vaak zien lachten, vrouwen. En hard zelfs. Maar óm ze gelachen… nee, dat heb ik zelden. Ik weet niet of ze wel om elkaar kunnen lachen. Maar van mij – man – uit gezien hebben vrouwen idd totaal geen vermogen om mannen aan het lachen te maken.

  Dat zouden ze eens moeten onderzoeken. Want ik denk dat dit ‘gebrek’ een groter probleem qua glazen plafond e.d. is dan discriminatie of gebrek aan emancipatie. Met een beetje gevoel voor humor sta je in no-time aan de top van een bedrijf.

  Misschien zijn ze te principieel. Er gaat vreselijk veel fout in de wereld, en daar kun je op twee manieren op reageren: a) met principiële verontwaardiging (de dames Femke Halsema en Agnes Kant waren daar ‘meester’ in), of b) met humor.

  Humor is namelijk een afweermechanisme. Dat hebben ze wel onderzocht…

   1. Profielbeeld van Daan
    Daan

    Kennelijk. Maar ze bestaan dus? Kun je er een of meer noemen (die enigszins landelijk bekend zijn)? Ik zou heel graag van mening veranderen wat dit onderwerp betreft… :-)

   2. Profielbeeld van Emily
    Emily

    Dat is het hele punt dus: er zijn er zat, maar er zijn er niet veel (landelijk) bekend. Tijd om ze een duwtje de goeie kant op te geven. Op Twitter heb ik vast een oproepje gezet.

   3. Profielbeeld van Daan
    Daan

    Ik stelde dat die buurt zich prima zou lenen voor een rosse buurt. Dat heet conceptueel denken. Er is een associatie van die buurt met de A’damse wallen. Een ruige scheepsliedenbuurt. Ik zou niet weten waarom die associatie niet mag worden gemaakt en waarom dat hier tot een ‘rest my case’-dooddoener moet leiden.

    Wrsch heeft het te maken met het feit dat jij dingen mogelijk niet conceptueel kunt benaderen, en dat je wellicht weinig flexibele gedachten hebt. Ik stel mij zo voor dat jij tot niet meer kunt komen dan ‘we motten hele hoge torens bouwen!’ Dat kan natuurlijk, maar dan schuilt er weinig kunstzinnigs in je. Je beperkt je eigen associatievermogen als je dit soort ‘sloten’ op de denkdeur zet.

   4. Profielbeeld van Daan
    Daan

    @Emily

    Nah, om die twitter-oproep heb ik tenminste hartelijk moeten lachen… :-)

 5. Profielbeeld van Iris
  Iris

  Of: vrouwen stoppen massaal met lachen om mannen die zichzelf grappig vinden. Hoeft maar voor eventjes. Dan druipen ze wel af van die apenrots en kunnen we hem zo innemen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.