Ga naar de inhoud

60.000 vuurwerkbrillen voor de kinderen van Rotterdam

Afgelopen dinsdag presenteerde burgemeester Aboutaleb plannen om de aankomende editie van Oud en Nieuw rustig en veilig te laten verlopen. In de vuurwerkvrije zones, vooral rond verzorgingstehuizen en kinderboerderijen, mag dit jaar geen vuurwerk afgeschoten worden. Stadstoezicht zorgt voor naleving van de regels. Daarnaast deelt de gemeente zo’n 60.000 vuurwerkbrillen uit aan alle basisschoolleerlingen van Rotterdam. De Talmaschool in Noord kreeg dinsdag de eerste uitgereikt van de burgemeester.

Vuurwerkbrillen dienen ertoe oogletsel te voorkomen. Het is interessant om te zien hoe technologische interventies zoals de vuurwerkbril zich ontplooien in de schaduw van geïnstitutionaliseerd risico. Vuurwerk produceert risico’s die wij met z’n allen – bestuurders, oogartsen, zorgverzekeraars, bezorgde ouders – met een pakket aan maatregelen willen beteugelen. De vuurwerkbril speelt een ambivalente rol: met de bril dammen we het risico van vuurwerk in, maar daarmee onderkennen we het risico ook en legitimeren het.
Er is een weelderige markt voor vuurwerkbrillen, verkopers spinnen garen bij alle media-aandacht voor alle onveilige situaties tijdens Oud en Nieuw. Nu met kans op blijvend letsel! Gelukkig is er de vuurwerkbril. Kunnen we ouderwets gezellig Oud en Nieuw blijven vieren.

(tekst: Jaap Rozema)

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures