Ga naar de inhoud

Borrel met Vers Beton op Pakjesavond!

Ook in december nodigt Vers Beton zijn lezers uit mee te borrelen op de eerste vrijdag van de maand. Plaats van afspraak is zoals altijd De Schouw, aan de Witte de Withstraat. Op 5 december, vanaf 18 uur is iedereen welkom.

Naum_Gabo-Rosanne-Dubbeld-1
Z.T. | Naum Gabo beeld: Rosanne Dubbeld

Makkers – start uw wild geraas. En wel op 5 december bij de maandelijkse borrel van Vers Beton in De Schouw! De perfecte plek voor iedereen die geen zin heeft in schoonfamilie op pakjesavond maar wel zin heeft om onder de mensen te zijn. Drink en discussieer met ons mee! Geen inspiratie voor gespreksonderwerpen? Vers Beton somt graag nog wat hoogtepunten van de maand november voor je op. Daar gaan we.

Catcalling en wederopbouw

Elfie Tromp bracht heel wat teweeg met haar artikel over catcalling: de term voor het naroepen van vrouwen op straat. Dit naar aanleiding van dé internethype van de herfst – het filmpje 10 hours of walking in NYC. Elfie schetste een beeld van Rotterdam dat er niet veel fraaier bij staat op dit vlak dan andere grote steden. Zou er ook een specifiek Rotterdams probleem zijn? Een fel debat volgde.

Paul Smits stelde voor om strenger op te treden tegen spookrijdende fietsers en lezers vulden hem aan met mooie voorbeelden van beruchte Rotterdamse spookrijroutes. Nourdin el Ouali beklaagde zich over Leefbaar Rotterdam. De voorman van NIDA kreeg tijdens een debat in de gemeenteraad te verstaan van deze partij dat hij niet naar de wederopbouw mocht verwijzen, want zijn ouders hebben er ‘niet aan bijgedragen’.

Grote muilen, kleine hartjes

Deze maand startte de wekelijkse videocolumn van Derek Otte. Als ‘kastelein’ van het Crooswijkse cafe Okee reflecteert hij met zijn grote muil op alles wat hem in de stad opvalt. Zijn eerste bijdrage ging, hoe kan het ook anders, over de Markthal.

Er waren meer jongens van het type ‘grote muil, klein hartje’ prominent aanwezig op Vers Beton de afgelopen maand. Jelena Barisic maakte twee portretten van hiphoppers uit de regio – Capellenaar Ronnie Flex en de chroniqueur van Rotterdam-West: Feis. Jongens met een lastige jeugd, die worstelden en bovenkwamen. Met dank aan de hiphop.

Vers Betons huiscolumnist Vincent Cardinaal schreef een veelgelezen opinie over wat hij het ‘lijstjesfetisjisme’ van Rotterdam noemt. Stop toch met dat kicken op hitlijstnoteringen en pak de problemen aan die zo talrijk zijn, is zijn mening. Naast Vers Beton verscheen het stuk ook in NRC Handelsblad en NRC Next.

Bollen en boekjes

Olafur Eliasson, de wereldberoemde kunstenaar, presenteerde zijn werk Kissing Earth – twee gele wereldbollen die het Stationsplein moeten gaan opfleuren. Het project deed veel stof opwaaien. Anne de Haij en Sara Wiersma trokken een parallel met Naum Gabo, het monumentale werk voor de Bijenkorf. Prima, zo’n nieuw klapstuk maar onderwijl verpietert Naum Gabo. De gemeente zou er wat aan moeten doen.

Tot besluit presenteerde Vers Beton in samenwerking met Rdamse Nieuwe een boekwerk. In deze bundel staan de eerste twintig ondernemersportretten die we sinds een jaar op de site hebben onder de titel Rotterdamse Nieuwe. Een nieuwe serie van nog eens 20 portretten begon in november. En tot resultaat: het artikel over het hippe Rotterdamse warenhuis Groos viel in de smaak.

Genoeg stof over te praten bij de borrel, kortom. We zien iedereen graag op vrijdag 5 december vanaf 18 uur in De Schouw, Witte de Withstraat 80.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam