Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Naum_Gabo-Rosanne-Dubbeld-1
Z.T. | Naum Gabo Beeld door: beeld: Rosanne Dubbeld

Makkers – start uw wild geraas. En wel op 5 december bij de maandelijkse borrel van Vers Beton in De Schouw! De perfecte plek voor iedereen die geen zin heeft in schoonfamilie op pakjesavond maar wel zin heeft om onder de mensen te zijn. Drink en discussieer met ons mee! Geen inspiratie voor gespreksonderwerpen? Vers Beton somt graag nog wat hoogtepunten van de maand november voor je op. Daar gaan we.

Catcalling en wederopbouw

Elfie Tromp bracht heel wat teweeg met haar artikel over catcalling: de term voor het naroepen van vrouwen op straat. Dit naar aanleiding van dé internethype van de herfst – het filmpje 10 hours of walking in NYC. Elfie schetste een beeld van Rotterdam dat er niet veel fraaier bij staat op dit vlak dan andere grote steden. Zou er ook een specifiek Rotterdams probleem zijn? Een fel debat volgde.

Paul Smits stelde voor om strenger op te treden tegen spookrijdende fietsers en lezers vulden hem aan met mooie voorbeelden van beruchte Rotterdamse spookrijroutes. Nourdin el Ouali beklaagde zich over Leefbaar Rotterdam. De voorman van NIDA kreeg tijdens een debat in de gemeenteraad te verstaan van deze partij dat hij niet naar de wederopbouw mocht verwijzen, want zijn ouders hebben er ‘niet aan bijgedragen’.

Grote muilen, kleine hartjes

Deze maand startte de wekelijkse videocolumn van Derek Otte. Als ‘kastelein’ van het Crooswijkse cafe Okee reflecteert hij met zijn grote muil op alles wat hem in de stad opvalt. Zijn eerste bijdrage ging, hoe kan het ook anders, over de Markthal.

Er waren meer jongens van het type ‘grote muil, klein hartje’ prominent aanwezig op Vers Beton de afgelopen maand. Jelena Barisic maakte twee portretten van hiphoppers uit de regio – Capellenaar Ronnie Flex en de chroniqueur van Rotterdam-West: Feis. Jongens met een lastige jeugd, die worstelden en bovenkwamen. Met dank aan de hiphop.

Vers Betons huiscolumnist Vincent Cardinaal schreef een veelgelezen opinie over wat hij het ‘lijstjesfetisjisme’ van Rotterdam noemt. Stop toch met dat kicken op hitlijstnoteringen en pak de problemen aan die zo talrijk zijn, is zijn mening. Naast Vers Beton verscheen het stuk ook in NRC Handelsblad en NRC Next.

Bollen en boekjes

Olafur Eliasson, de wereldberoemde kunstenaar, presenteerde zijn werk Kissing Earth – twee gele wereldbollen die het Stationsplein moeten gaan opfleuren. Het project deed veel stof opwaaien. Anne de Haij en Sara Wiersma trokken een parallel met Naum Gabo, het monumentale werk voor de Bijenkorf. Prima, zo’n nieuw klapstuk maar onderwijl verpietert Naum Gabo. De gemeente zou er wat aan moeten doen.

Tot besluit presenteerde Vers Beton in samenwerking met Rdamse Nieuwe een boekwerk. In deze bundel staan de eerste twintig ondernemersportretten die we sinds een jaar op de site hebben onder de titel Rotterdamse Nieuwe. Een nieuwe serie van nog eens 20 portretten begon in november. En tot resultaat: het artikel over het hippe Rotterdamse warenhuis Groos viel in de smaak.

Genoeg stof over te praten bij de borrel, kortom. We zien iedereen graag op vrijdag 5 december vanaf 18 uur in De Schouw, Witte de Withstraat 80.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina
Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld

Rosanne Dubbeld (1987) is psycholoog en fotograaf, en combineert die twee identiteiten graag in haar werk en privéleven. Denk aan het fotograferen van ‘mens en gedrag’, of series als ‘hoe kijken verschillende mensen naar hetzelfde kunstwerk?’ Momenteel maakt ze buiten Vers Beton websites voor mensen met autisme. Verder kun je haar verblijden met spannende kunst en pure chocola.

Profiel-pagina