Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui Beeld door: beeld: Anniek Tijmes

Voor liefhebbers van de Tour de France staat het al inde agenda: 5 juli 2015. Dan zal voor de tweede keer in vijf jaar één van de grootste sportevenementen ter wereld Rotterdam aandoen. Na de start in Utrecht rijden koers en karavaan op weg naar de finish in Zeeland een stukje om, om gedag te zeggen en te kijken hoe de stad erbij ligt waar de Tour in 2010 vertrok.

Een klik tussen het grootste wielerevenement op aarde en Rotterdam , wie had dat gedacht. Een fietswalhalla is onze regio toch niet bepaald. Wielrennen in de Rijnmond, dat is vechten tegen fijnstof op de Van Brienenoordbrug, vechten tegen de stank in de Botlek en vechten tegen hordes andere recreanten op één van de weinige fatsoenlijke fietsroutes de stad uit, zoals langs de Rotte. Maar óf de Tour accepteert ons zoals we zijn, óf we doen hier iets anders goed, óf onze bestuurders moeten gewoon wederom in de buidel tasten voor wat extra exposure.

Jammer genoeg voor de Tour is er nog weinig nieuws om voor om te rijden. Sinds 2010 heb ik niet het gevoel dat Rotterdam massaal op de fiets is gestapt of dat onze fietspaden spectaculair zijn verbeterd.

Verlicht stratencircuit Formule 1 in Singapore

Toch zou het mooi zijn als we op die vijfde juli iets kunnen laten zien. We kunnen hopen op een onverwacht dagsucces. Beter is misschien iets te bedenken dat goed bij ons past. Daarom stel ik voor dat we een heel nieuw type wielerkoers introduceren, toegesneden op de beperkingen van Rotterdam. Een wielerronde die je ’s nachts rijdt, langs de hoogtepunten van de Rijnmond: langs de vlammen en pijpen van de Europoort, het schijnsel van de kassen richting Berkel en het Westland en rond één van onze vele verlichte vier-, zes- of achtbaanswegen rond de stad. Plekken die ’s nachts stukken mooier zijn dan overdag. We noemen het ‘De Nachtkoers’.

Een wielerronde geknipt voor een industrieel gebied als Rotterdam, waar het eigenlijk nooit echt donker wordt. Ik denk aan een verlicht stratencircuit, net als je dat bijvoorbeeld hebt voor de Formule 1 in Singapore.

Een koers waar we meteen al voor kunnen beginnen te trainen, want verlichting is er genoeg. Een rondje Ring, een avondje klimmen op de Van Brienenoordbrug, of tegen de wind in naar de Europoort. Terwijl de rest van fietsend Europa de donkere dagen uitzit, kunnen we hier gewoon op de pedalen. Dan kunnen we moeiteloos zo rond die vijfde juli een eerste editie organiseren en De Nachtkoers in het zonnetje zetten, spreekwoordelijk dan.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Bart Witteman

Bart Witteman

Bart Witteman is bij toeval in Rotterdam terecht gekomen, voor zover je daarvan kunt spreken als je stedenbouw hebt gestudeerd in Delft. Inmiddels woont hij er lang genoeg om niet meer weg te willen en verkeert hij dagelijks in de verwachting ooit iets te begrijpen van de stad, haar plannen en haar bewoners.

Profiel-pagina
Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina