Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Wielrennen op zijn Rotterdams met nachtkoers

Op de drempel van het weekend prikkelende gespreksstof nodig? Stuurman Bart Witteman heeft een suggestie naar aanleiding van de volgende Tour de France, als die weer Rotterdam aandoet. Houdt hier ’s nachts een koers, in het licht van industrie, kassen en snelwegen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Voor liefhebbers van de Tour de France staat het al inde agenda: 5 juli 2015. Dan zal voor de tweede keer in vijf jaar één van de grootste sportevenementen ter wereld Rotterdam aandoen. Na de start in Utrecht rijden koers en karavaan op weg naar de finish in Zeeland een stukje om, om gedag te zeggen en te kijken hoe de stad erbij ligt waar de Tour in 2010 vertrok.

Een klik tussen het grootste wielerevenement op aarde en Rotterdam , wie had dat gedacht. Een fietswalhalla is onze regio toch niet bepaald. Wielrennen in de Rijnmond, dat is vechten tegen fijnstof op de Van Brienenoordbrug, vechten tegen de stank in de Botlek en vechten tegen hordes andere recreanten op één van de weinige fatsoenlijke fietsroutes de stad uit, zoals langs de Rotte. Maar óf de Tour accepteert ons zoals we zijn, óf we doen hier iets anders goed, óf onze bestuurders moeten gewoon wederom in de buidel tasten voor wat extra exposure.

Jammer genoeg voor de Tour is er nog weinig nieuws om voor om te rijden. Sinds 2010 heb ik niet het gevoel dat Rotterdam massaal op de fiets is gestapt of dat onze fietspaden spectaculair zijn verbeterd.

Verlicht stratencircuit Formule 1 in Singapore

Toch zou het mooi zijn als we op die vijfde juli iets kunnen laten zien. We kunnen hopen op een onverwacht dagsucces. Beter is misschien iets te bedenken dat goed bij ons past. Daarom stel ik voor dat we een heel nieuw type wielerkoers introduceren, toegesneden op de beperkingen van Rotterdam. Een wielerronde die je ’s nachts rijdt, langs de hoogtepunten van de Rijnmond: langs de vlammen en pijpen van de Europoort, het schijnsel van de kassen richting Berkel en het Westland en rond één van onze vele verlichte vier-, zes- of achtbaanswegen rond de stad. Plekken die ’s nachts stukken mooier zijn dan overdag. We noemen het ‘De Nachtkoers’.

Een wielerronde geknipt voor een industrieel gebied als Rotterdam, waar het eigenlijk nooit echt donker wordt. Ik denk aan een verlicht stratencircuit, net als je dat bijvoorbeeld hebt voor de Formule 1 in Singapore.

Een koers waar we meteen al voor kunnen beginnen te trainen, want verlichting is er genoeg. Een rondje Ring, een avondje klimmen op de Van Brienenoordbrug, of tegen de wind in naar de Europoort. Terwijl de rest van fietsend Europa de donkere dagen uitzit, kunnen we hier gewoon op de pedalen. Dan kunnen we moeiteloos zo rond die vijfde juli een eerste editie organiseren en De Nachtkoers in het zonnetje zetten, spreekwoordelijk dan.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures