Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Wielrennen op zijn Rotterdams met nachtkoers

Op de drempel van het weekend prikkelende gespreksstof nodig? Stuurman Bart Witteman heeft een suggestie naar aanleiding van de volgende Tour de France, als die weer Rotterdam aandoet. Houdt hier ’s nachts een koers, in het licht van industrie, kassen en snelwegen.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui beeld: Anniek Tijmes

Voor liefhebbers van de Tour de France staat het al inde agenda: 5 juli 2015. Dan zal voor de tweede keer in vijf jaar één van de grootste sportevenementen ter wereld Rotterdam aandoen. Na de start in Utrecht rijden koers en karavaan op weg naar de finish in Zeeland een stukje om, om gedag te zeggen en te kijken hoe de stad erbij ligt waar de Tour in 2010 vertrok.

Een klik tussen het grootste wielerevenement op aarde en Rotterdam , wie had dat gedacht. Een fietswalhalla is onze regio toch niet bepaald. Wielrennen in de Rijnmond, dat is vechten tegen fijnstof op de Van Brienenoordbrug, vechten tegen de stank in de Botlek en vechten tegen hordes andere recreanten op één van de weinige fatsoenlijke fietsroutes de stad uit, zoals langs de Rotte. Maar óf de Tour accepteert ons zoals we zijn, óf we doen hier iets anders goed, óf onze bestuurders moeten gewoon wederom in de buidel tasten voor wat extra exposure.

Jammer genoeg voor de Tour is er nog weinig nieuws om voor om te rijden. Sinds 2010 heb ik niet het gevoel dat Rotterdam massaal op de fiets is gestapt of dat onze fietspaden spectaculair zijn verbeterd.

Verlicht stratencircuit Formule 1 in Singapore

Toch zou het mooi zijn als we op die vijfde juli iets kunnen laten zien. We kunnen hopen op een onverwacht dagsucces. Beter is misschien iets te bedenken dat goed bij ons past. Daarom stel ik voor dat we een heel nieuw type wielerkoers introduceren, toegesneden op de beperkingen van Rotterdam. Een wielerronde die je ’s nachts rijdt, langs de hoogtepunten van de Rijnmond: langs de vlammen en pijpen van de Europoort, het schijnsel van de kassen richting Berkel en het Westland en rond één van onze vele verlichte vier-, zes- of achtbaanswegen rond de stad. Plekken die ’s nachts stukken mooier zijn dan overdag. We noemen het ‘De Nachtkoers’.

Een wielerronde geknipt voor een industrieel gebied als Rotterdam, waar het eigenlijk nooit echt donker wordt. Ik denk aan een verlicht stratencircuit, net als je dat bijvoorbeeld hebt voor de Formule 1 in Singapore.

Een koers waar we meteen al voor kunnen beginnen te trainen, want verlichting is er genoeg. Een rondje Ring, een avondje klimmen op de Van Brienenoordbrug, of tegen de wind in naar de Europoort. Terwijl de rest van fietsend Europa de donkere dagen uitzit, kunnen we hier gewoon op de pedalen. Dan kunnen we moeiteloos zo rond die vijfde juli een eerste editie organiseren en De Nachtkoers in het zonnetje zetten, spreekwoordelijk dan.

Al één reactie — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam