Ga naar de inhoud

De dunne lijn tussen hoofdprijs en bezemwagen

‘Aboutaleb is Nederlander van het jaar’, juichte ook Vers Beton afgelopen week. Onze politiek columnist Peter van Heemst is blij voor de burgemeester, maar hij geeft er ook een waarschuwing bij: de scheidslijn tussen top en flop is nergens zo dun als in de politiek.

Peter van Heemst
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Winnaars en verliezers. Politieke beschouwingen en commentaren staan er bol van. Journalisten, ambtenaren en niet te vergeten politici zelf lijken aan de lopende band rapportcijfers uit te delen. Het is een geliefd tijdverdrijf in de wandelgangen, op de redactievergadering en bij de koffieautomaat. “Nou, dat is een zwakke broeder” hoor je dan. “Hij wordt door niemand meer serieus genomen.”

Carrie

Soms zie je een dergelijk snoeihard oordeel terug in de media.  Meestal is dan een columnist aan het woord. Een maand of twee geleden moest wethouder Adriaan Visser het in het AD in een column van Carrie ontgelden. Alles aan hem was fout of deugde niet: “Ach moppie, wij vinden het jammer dat jij onze wethouder bent,” beet ze de wethouder toe. Die was wel zo gewiekst om deze vervelende beschouwing direct zelf rond te twitteren, voorzien van een laconiek commentaar: “Goedemorgen. Leuke baan, wethouder. Aan het werk maar weer.”

Schrijer, Geluk en Van Aartsen

Nergens zijn de lijstjes van zwakke broeders en sterke dames zo tijdelijk als in de politiek. De glorieuze winnaars van vandaag zijn de grote verliezers van morgen. Menig Rotterdams Politicus van het Jaar heeft later het stadhuis met de staart tussen de benen moeten verlaten. Wethouder Dominic Schrijer werd door zijn bloedeigen PvdA aan de kant gezet.

Ook CDA-bestuurder Leonard Geluk beet uiteindelijk zijn tanden stuk op de eigen gemeenteraadsfractie. En landelijk schopte VVD’s fractieleider Jozias van Aartsen het in 2003 tot politicus van het Jaar, om 1,5 jaar later op te stappen na desastreus verlopen verkiezingen. Nee, niet voor de Tweede Kamer; voor de gemeenteraden. Aboutaleb – Nederlander van het Jaar 2014 – is dan ook gewaarschuwd. Succes is vergankelijk. Zelfs als dat komt uit de hoek van Elsevier.

Samsom en Eerdmans

Maar ook kunnen de losers van gisteren de helden van vandaag zijn. Samsom was in de verkiezingscampagne van 2012 afgeschreven. Maar hij wist vriend en vijand te verrassen met een grandioze comeback. Hier in Rotterdam leek Joost Eerdmans als politiek leider van Leefbaar Rotterdam alle gezag te hebben verspeeld nadat de door hem voorgedragen wethouderskandidaat Ingeborg Hoogveld na verraad in eigen kring sneuvelde. En kijk eens aan:  de wethouder met de ‘van niks naar nergens- portefeuille’(zoals oppositiepartij VVD Eerdmans een tijdlang wegzette) ontpopt zich de laatste maanden steeds meer als een bestuurder die herkenbare en aansprekend resultaten boekt.

Wethouders die het goed doen. Burgemeesters die lof oogsten. Laten ze  er vooral even lekker van genieten. Maar laten ze zich vooral  realiseren dat de scheidslijn tussen de hoofdprijs en de bezemwagen nergens zo dun is als in de politiek.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Leuk stukje, maar ter aanvulling.

  Wethouder Geluk werd door zijn fractie aangeboden voor ontslag, maar LR wilde niet meewerken, omdat ze i.t.t. de regentenpartijen iemand beoordelen op inhoud.
  Geluk bleef dus – ondanks het mes in zijn rug – gewoon zitten.

 • De columns worden steeds matiger. De gebruikelijke clichés zijn niet van de lucht. Het lijkt wel een sportcommentator: “resultaten boeken”, “grandioze comeback”, “bezemwagen” en daarnaast tegelwijsheden als “succes is vergankelijk”. Peter van Heemst begint steeds meer op Mart Smeets te lijken.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures