Ga naar de inhoud

De haven van Rotterdam? Die lag bijna in Marseille

Rotterdam heeft een grote haven, en dus zijn er ook veel chemiebedrijven in de buurt die de geïmporteerde olie graag omzetten in bijvoorbeeld benzine en plastic. Maar volgens historicus Martin Boon is dat minder voor de hand liggend dan je zou denken. Bijna, zo vertelt Boon vandaag tijdens de verdediging van zijn proefschrift aan de Erasmus, was al die olie naar Marseille gegaan.

Olie in de Rotterdamse haven

De Duitse industrie, de belangrijkste afnemer van olie, wilde namelijk een pijpleiding naar deze havenplaats leggen en zo Rotterdam volledig passeren. Gebrekkige Europese regelgeving gooide roet in het eten, waardoor Duitsland in 1957 voor de makkelijkste oplossing koos en alsnog Rotterdam koos als bevoorradingsplek.

De winnaars van deze keuze waren Shell (die met zijn site natuurlijk het liefst bij het grootste invoerkanaal zit) en de chemische industrie in Rotterdam, die zich vanwege de aanwezige olie massaal vestigde in Pernis, Rozenburg en Botlek. Shell speelde ook een belangrijke rol bij de keuze van Duitsland, want een andere optie (een pijpleiding vanuit de Noord-Duitse Wilhelmshaven naar de Duitse industrie) werd tegengehouden doordat het oliebedrijf zich terugtrok uit het consortium.

Al één reactie — discussieer mee!

 • Inge, foutje van deze academische onderzoeker. Geschiedenis is niet te herstellen. Bovendien: realiteit nr 1 Marseille stelt niks voor. Ook in chemie niet. ‘Zou’ is armzalige journalistiek. Shell had als multinationals ook erg veel belangen in Marseille. alstrouwens trouwebs als multination

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • The 1619 Project is The New York Times Magazine’s award-winning reframing of American history that places slavery and its continuing legacy at the center of the countries’ national narrative.

  Venue: Kantine Walhalla
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam