Ga naar de inhoud

De Oliebollenkoning: Broodnuchter bij Richard Visser

Negen keer won hij de AD Oliebollentest. Dit jaar werd hij derde, maar de rij voor zijn kraam op de Heemraadssingel wordt er vast niet korter door. Broodnuchter op bezoek bij oliebollenkoning Richard Visser.

De eerste oliebol eet Richard half september. Daarna neemt hij er twee per dag. ‘Om te proeven. Zijn ze zacht, sappig, klopt het nog? Met Oud en Nieuw ben ik ze beu.’ Dan eet Richard een biefstukje of varkenshaas met pepersaus. ‘Dat vind ik me toch lekker. Spruitjes, stoofpeertjes, heerlijk.’ De laatste oliebol eet hij eind januari. ‘De eerste weken slaap ik heel veel, maar na een week of twee begin ik ze te missen. Ik vind ze gewoon zo lekker. Ik ben gek op oliebollen. De structuur, de kleur. Ik ben een vieze vakfanaat.’

De familie Visser begon in 1873 met poffertjes. ‘Lekker joh, met boter. En dan dat koper van zo’n kraam, sjiek man. Ik houd wel van een beetje luxe.’ In 1952 startte opa Visser een kraam op de Heemraadssingel. De bollen maakte hij met een lepeltje. Kleinzoon Richard ging dat veel te langzaam. Inventief als hij was, introduceerde hij de ijsknijper. Een paar jaar later kwam de doorbraak: de Unidos doseermachine. ‘Hij werkt op perslucht en 220 volt. Twee oliebollen per seconde,’ zegt Richard trots. ‘Daar valt niet tegenop te lepelen.’

Het liefst zou Richard altijd op de Heemraadssingel staan, maar dat mag niet van de gemeente. Ze vinden de oliebol een seizoensproduct. ‘Onzin! Oliebollen kun je het hele jaar eten. Ze zijn toch hartstikke lekker?’ Zodoende bakt hij ’s zomers poffertjes op een toeristenmarkt in Zeeland. Of gaat hij op vakantie naar Dubai. ‘M’n dochter en ik aten er een halve ananas met van dat gele spul erin. Lekker joh.’

Dat hij dit jaar de AD Oliebollentest niet heeft gewonnen, vindt Richard niet erg. ‘De nummer één en twee zijn vaste winkels, geen kramen. Met die kou en vocht in de lucht is bij ons echt een ander verhaal.’ Bovendien haalt het, voor de familie Visser, de druk wat van de ketel. ‘Ach, oliebollenbakken stelt niks voor. Ik wilde vroeger jurist worden, vind rechtskennis erg interessant. Maar ja, toen ontdekte ik de oliebollen.’

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk. Je bent al lid vanaf € 7,50 per maand, de eerste maand lees je gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Zonnebril, zonnebrand en acht Rotterdamse zomerboeken

    • Kunst en Cultuur

    Of je deze zomer nou op de Balkan zit of op je balkon: zonder boek geen vakantiegevoel. Vers Beton tipt daarom acht Rotterdamse zomerboeken. Van juicy roman tot eindeloos bladerboek en van feministisch zelfhulpboek tot zeemanskookboek.

  • Niemand weet of de strijd tegen drugs op Zuid echt werkt

    • Veiligheid

    Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid bindt sinds 2019 de strijd aan met drugscriminaliteit, maar werkt de aanpak ook? Data-onderzoek levert geen eenduidig beeld op. Opvallend: IJsselmonde duikt steeds vaker op in de criminaliteitscijfers.

  • Activist Benji de Levie: “Juist Rotterdam moet zich uitspreken tegen de waanzin in Gaza”

    • Human interest

    Activist Benji de Levie zat ooit tweeëneenhalve maand in een Israëlische gevangenis. Hij maakt zich al bijna vijftig jaar hard voor de Palestijnse zaak. “Als je wegkijkt heb je een bepaalde schuld. Ik ga die niet dragen.”

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Leid jij onze organisatie naar de volgende fase van impact en groei? Sinds 2020 heeft…

  • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

  • Jij weet met jouw spark en gevoel voor gastvrijheid onze bezoekers te betoveren en bezorgt iedereen graag een warm welkom. Je houdt van servicegericht werken en wilt graag bijdragen aan een goed kaartverkoopproces voor onze bezoekers.

  • Bekijk alle vacatures