Ga naar de inhoud

De Oliebollenkoning: Broodnuchter bij Richard Visser

Negen keer won hij de AD Oliebollentest. Dit jaar werd hij derde, maar de rij voor zijn kraam op de Heemraadssingel wordt er vast niet korter door. Broodnuchter op bezoek bij oliebollenkoning Richard Visser.

De eerste oliebol eet Richard half september. Daarna neemt hij er twee per dag. ‘Om te proeven. Zijn ze zacht, sappig, klopt het nog? Met Oud en Nieuw ben ik ze beu.’ Dan eet Richard een biefstukje of varkenshaas met pepersaus. ‘Dat vind ik me toch lekker. Spruitjes, stoofpeertjes, heerlijk.’ De laatste oliebol eet hij eind januari. ‘De eerste weken slaap ik heel veel, maar na een week of twee begin ik ze te missen. Ik vind ze gewoon zo lekker. Ik ben gek op oliebollen. De structuur, de kleur. Ik ben een vieze vakfanaat.’

De familie Visser begon in 1873 met poffertjes. ‘Lekker joh, met boter. En dan dat koper van zo’n kraam, sjiek man. Ik houd wel van een beetje luxe.’ In 1952 startte opa Visser een kraam op de Heemraadssingel. De bollen maakte hij met een lepeltje. Kleinzoon Richard ging dat veel te langzaam. Inventief als hij was, introduceerde hij de ijsknijper. Een paar jaar later kwam de doorbraak: de Unidos doseermachine. ‘Hij werkt op perslucht en 220 volt. Twee oliebollen per seconde,’ zegt Richard trots. ‘Daar valt niet tegenop te lepelen.’

Het liefst zou Richard altijd op de Heemraadssingel staan, maar dat mag niet van de gemeente. Ze vinden de oliebol een seizoensproduct. ‘Onzin! Oliebollen kun je het hele jaar eten. Ze zijn toch hartstikke lekker?’ Zodoende bakt hij ’s zomers poffertjes op een toeristenmarkt in Zeeland. Of gaat hij op vakantie naar Dubai. ‘M’n dochter en ik aten er een halve ananas met van dat gele spul erin. Lekker joh.’

Dat hij dit jaar de AD Oliebollentest niet heeft gewonnen, vindt Richard niet erg. ‘De nummer één en twee zijn vaste winkels, geen kramen. Met die kou en vocht in de lucht is bij ons echt een ander verhaal.’ Bovendien haalt het, voor de familie Visser, de druk wat van de ketel. ‘Ach, oliebollenbakken stelt niks voor. Ik wilde vroeger jurist worden, vind rechtskennis erg interessant. Maar ja, toen ontdekte ik de oliebollen.’

Al 5 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

  • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

    Venue: Debatpodium Arminius
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

  • Bekijk alle vacatures