Ga naar de inhoud

Draagt de Markthal bij aan gentrificatie in de stad?

Voor wie is het gebouwd? Is er wel vraag naar? Vragen die twee maanden na de opening nog altijd over de Markthal gesteld worden. Gerben Helleman van het blog Stadslente dook in de statistieken en wetenschappelijke literatuur om de door felle meningen overheerste discussie van wat feiten te voorzien.
In het stuk gaat Helleman dieper in op de definitie en gevolgen van gentrificatie. Wat blijkt? Wetenschappers hebben nog altijd moeite om een causaal verband te vinden tussen gentrificatie en het verhuizen of uitzetten van bewoners met lagere inkomens.
Daarnaast vermoedt Helleman dat er wel degelijk vraag is naar de Markthal. Rotterdam mag dan wel de armste van de vier grote Nederlandse steden zijn, maar in de omgeving van de Markthal wonen vooral veel alleenstaanden uit een hogere of middeninkomensgroep. Hij concludeert: “Je kan gentrification niet van bovenaf creëren als er geen (latente) behoefte is. Wel kan je het stimuleren of faciliteren.”
Een verkorte versie van het artikel is hier te lezen. Lees ook gelijk dit stuk, waarin Marguerite van den Berg zich afvraagt voor wie al die ‘iconische’ gebouwen als de Markthal bedoeld zijn: de Rotterdammer of de toerist?

Al één reactie — discussieer mee!

  • Het lijkt me hoe dan ook nog veel te vroeg om met enige wetenschappelijke zekerheid wat dan ook over de Markthal te beweren, laat staan dat er conclusies (ook al zijn ze nog met enige slagen om de arm gegeven) ten aanzien van zo’n langzaam proces als gentrificatie getrokken kunnen worden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

  • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

  • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

    • Architectuurkritiek

    Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures