Ga naar de inhoud

Een streep door Wijsbegeerte: terecht of onterecht? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Begin deze week werd bekend dat de filosofiefaculteit van de Erasmus Universiteit misschien wordt opgedoekt. Volgens de decaan is een zelfstandige faculteit geen haalbare kaart. Wel een beetje eigen schuld, vindt Martijn Samson. Maar, schrijft Eeva Liukku, we hebben filosofie wél nodig voor de stad. 

Filosofie Erasmus Universiteit
Filosofie in slaap in Erasmus Universiteit beeld: Esther Lankhaar

Faculteit Wijsbegeerte moet hand ook in eigen boezem steken

Door Martijn Samson

Anderhalf jaar geleden rondde ik mijn bachelor wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) af. Een fantastische tijd, waarin ik in drie jaar naar de hoogten en diepten van de Westerse filosofie werd gevoerd, lerend over mezelf en de wereld. Zelden heb ik les gehad van zulke gepassioneerde docenten, die op zo’n persoonlijke wijze betrokken waren bij hun studenten. Is dat nu voorbij?

Eigenaardige faculteit

De Faculteit der Wijsbegeerte van de EUR is eigenlijk altijd een eigenaardig geval geweest. De faculteit werd in de jaren zeventig opgezet vanuit het idee dat een échte universiteit onderzoek en onderwijs in vele disciplines dient te bieden, dus ook in de filosofie. Aanvankelijk werd gesproken van een centrale interfaculteit: een wat vreemd begrip dat moest uitdrukken dat de filosofie zich als het ware op de andere faculteiten moest trachten te ontkiemen.

Even zo eigenaardig aan de wijsbegeertefaculteit is de grootte ervan: met een student of driehonderdvijftig is ze met afstand de kleinste. Een eerstejaarscollege bedrijfskunde telt meer studenten dan de hele filosofiefaculteit bij elkaar. Het gevolg hiervan is een relatief grote overhead: een faculteit heeft een gedegen hoeveelheid wetenschappelijk en ondersteunend personeel nodig. Maar hoe bekostig je dat met zo weinig studenten?

Gemakzuchtig

De facto werkte het altijd zo dat deze situatie werd opgevangen met geld van andere faculteiten (‘maatpakfinanciering’), die immers wel genoeg studenten hebben om de eigen broekriem op te houden. Of hádden, want de meerderheid van de faculteiten aan de EUR heeft te maken met reorganisaties: ingrijpende trajecten met gedwongen ontslagen. En dan heeft de Faculteit der Wijsbegeerte ook nog eens al jaren een tekort op de begroting van zo’n drie ton. Is het dan nog wel reëel van deze faculteiten te vragen de noodlijdende wijsgeren bij te staan?

Reacties van huidige filosofiestudenten- en docenten lijken vooralsnog negatief. Het narratief is eenvoudig: ‘Het grote boze College van Bestuur begrijpt niets van de Academie, maar let alleen op geld en efficiëntie. Hoe kan het college nu oordelen over het belang van wijsbegeerte?’ Een aantrekkelijk narratief, omdat het lekker in maatschappelijke discussies past over valorisatie en geesteswetenschappen. Hier is de redenering dat overheden en managers alleen geïnteresseerd zijn in onderzoek dat direct praktisch toepasbaar is en bij voorkeur cijfermatig.

Het narratief is begrijpelijk, maar tevens onterecht en gemakzuchtig. Onterecht, omdat de oorzaak van het eventueel verdwijnen van de wijsbegeertefaculteit meer op H5 (de verdieping waar de faculteit gevestigd is) gezocht moet worden, dan bij het College van Bestuur. En gemakzuchtig, omdat het de discussie versimpelt en het de faculteit te makkelijk in staat stelt haar straatje schoon te vegen.

Hautain

De legitimiteit van de faculteit staat al langer ter discussie. Wat voeren die filosofen daar op H5 nu eigenlijk uit? En waarom is hun werk van belang voor de universiteit? Legitieme vragen, maar een overtuigend antwoord volgde zelden. Niet omdat er geen antwoord is, maar omdat de filosofen nauwelijks de moeite namen om de discussie te voeren. Enerzijds worden ‘die managers’ geacht de waarde van filosofie te begrijpen, anderzijds heb ik teveel filosofiecolleges- en borrels bijgewoond waarin zowel medewerkers als studenten (niet de decaan overigens) schamperden op het College van Bestuur: ‘Die begrijpen ons toch niet!’. Niet als je het niet probeert, nee.

Genoeg studenten op de universiteit weten niet eens dat je er filosofie kunt studeren. Ik heb EUR-onderzoekers gesproken die me voor gek verklaarden als ik vertelde dat de studie op de Erasmus bestaat. Zij dachten dat wijsbegeerte jaren geleden al was opgeheven. Het is symptomatisch voor hoe de faculteit jarenlang te werk is gegaan. Uitzonderingen daargelaten – en die zijn er! – lijkt het alsof men op H5 de status quo wel best vindt. Je vraagt je af hoe het kan dat medewerkers zo’n hautaine houding aannemen? En hoe ze dan vervolgens verbaasd kunnen zijn over dit dreigende nieuws?

Verschraald

Sinds 2013 lijkt de discussie over opheffen in een stroomversnelling geraakt. Een rapport vorig jaar legde verschillende scenario’s voor, waarin opheffing ook werd genoemd. Let wel: dit betekent niet dat filosofie als zodanig van de EUR verdwijnt, het gaat hier alleen om de faculteit.

Vermoedelijk leidt opheffing van de faculteit tot een verschraald onderwijsaanbod, maar misschien biedt het ook kansen. Men heeft het over een brede geesteswetenschappenbachelor: een goede gelegenheid om meer studenten te interesseren voor de filosofie.
Voor sommige medewerkers klinkt de brede bachelor wellicht als een ‘bagger-bachelor’, zoals één van hen optekende, maar dan had de faculteit eerder het heft in eigen handen moeten nemen. Er zijn docenten in dienst die al twintig jaar wetenschappelijk niets hebben uitgevoerd, terwijl hun kwaliteit van onderwijs volgens studenten en andere docenten abominabel slecht is. Hoe kan je als faculteit dan verbaasd zijn dat andere faculteiten die moeten reorganiseren niet langer bereid zijn hieraan mee te betalen?

Schuld

Waar liggen de kansen? Het bestaande programma ‘Wijsbegeerte van een Wetenschapsgebied’ biedt studenten van andere faculteiten de mogelijkheid om als tweede bachelor – via een verkort traject – filosofie te studeren.

Fantastisch, maar te weinig mensen zijn ervan op de hoogte. Pas sinds dit jaar probeert de faculteit hier serieus werk van te maken. Misschien is het te laat om de faculteit te redden, zo blijkt nu, maar het is wel een concept dat toekomstbestendig zou kunnen zijn.

Mocht de faculteit verdwijnen, dan is dit treurig. Laten we hopen dat dit noodlot afgewend kan worden, anders zullen kennis en ervaring verloren gaan. Maar dat is dan niet de schuld van het College van Bestuur. Rector Magnificus Huib Pols gaat niet de filosofie doden, maar dreigt een organisatorisch vonnis te voltrekken, mede omdat de beklaagde jarenlang onvoldoende zijn zaak heeft bepleit.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Het valt me op dat de discussie van de afgelopen dagen, net als hier, echt op twee compleet verschillende niveau’s wordt gevoerd.

  Tegenstanders roepen (terecht): filosofie is belangrijk en je kunt hoger onderwijs niet reduceren naar aantallen afgestudeerden en baanperspectief.

  Voorstanders – voor zover die er zijn, dus liever, zij die begrip hebben voor de beslissing – zeggen (waarschijnlijk ook terecht): het is organisatorisch een zooitje en de faculteit heeft vooral te veel achterover geleund zonder zich ooit af te vragen of de huidige vorm wel de juiste was.

  Afgezien van wie er gelijk heeft, lijkt me dat je die argumenten niet in dezelfde weegschaal kan leggen?

  Ja, dat voor de Erasmus populariteit en het aantal studenten blijkbaar criteria zijn voor het bestaansrecht van een studie, is dom populisme. Anderzijds druk je met het argument dat een universiteit zijn naam ontleent aan een filosoof en je zo zijn erfgoed verkwanselt de discussie over de kwaliteit van de organisatie en onderwijs ook meteen de kop in, toch?

 • Qoute
  Een stad is gebaat bij kritisch opgeleide burgers die flexibel, creatief –en radicaal anders kunnen denken– en op deze manier zichzelf en samenleving weerbaar maken. einde Qoute

  Ik heb wel een idee hoe de faculteit rendabel te maken
  en rendabele denkvaardige afgestudeerden op te leveren.
  past bij mijn plannen voor een Denkacademie.
  Laten de Auteurs maar contact met mij opnemen – als ze willen-

 • Ik ken de situatie helemaal niet behalve wat ik hier lees, dus misschien zeg ik nu iets heel raars. Maar is een mooie locatie in het centrum van de stad (ik lees hier H5, een verdieping ergens op een campus, klinkt niet erg aanlokkelijk…) in goedkope leegstaande kantoorruimte geen idee? Naast de Willem de Kooning aan de Blaak is plek zat. Combineer dat met een flinke stofkam door de organisatie om een frisse start te kunnen maken, dan moet zo’n faculteit toch kunnen groeien en dus meer bestaansrecht kunnen krijgen? Het lijkt me zonde om het te snel op te geven in ieder geval.

  Maar misschien is dit idee totaal onrealistisch, ik ken de situatie niet goed genoeg.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures