Ga naar de inhoud

Ahmed Aboutaleb: “Ik doe niet aan politiek, ik heb een stad te managen” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

In juli kreeg hij het fiat van de gemeenteraad en in eind november legde hij de eed af in het provinciehuis: Ahmed Aboutaleb mag een tweede termijn dienen als burgemeester van Rotterdam. Maar wat is hij tot 2021 met de stad van plan? Vers Beton keek met de burgemeester terug op zijn eerste termijn als burgemeester én liet hem een vragenlijst invullen over de komende ambtsperiode.

“Welk incident?” Burgemeester Aboutaleb lacht. Nooit zal hij het schietincident bij Hoek van Holland in 2009 bagatelliseren, vooral vanwege de impact die het had op de agenten die op het strand in het nauw werden gedreven. Wel maakt hij direct duidelijk dat een omslachtige poging om het ‘daar’ in 2014 uitgebreid over te hebben niet nodig is. Dat maakt het gesprek een stuk makkelijker, bijvoorbeeld als we vragen of dat hoofdstuk nu écht afgesloten is. “Laat dat alsjeblieft vallen! Het lijkt soms alsof ik een trauma aan Hoek van Holland heb overgehouden, maar dat is helemaal niet zo. Het was een vreselijk incident, maar we hebben ervan geleerd, zelfs zoveel dat Rotterdam leidend is in de organisatie van evenementen en veiligheidsbeleid.”

Hanswijk_Aboutaleb
Aboutaleb deelt vuurwerkbrillen uit bij de Talmnaschool in Crooswijk beeld: Frank Hanswijk

Al 6 reacties — discussieer mee!

  • We mogen niet denken dat Aboutaleb een trauma heeft overgehouden aan de rellen in Hoek van Holland, maar andersom kommt nicht im Frage. Hoek van Holland heeft namelijk enorm te lijden gehad onder de rellen en lijdt er nog steeds onder omdat (laatste meting van een jaar geleden) zo’n 70% van de landelijke berichten over Hoek van Holland over de rellen gaat. Hierbij dient te worden opgemerkt dat dit het percentage is na aftrek van de fileberichten want de A20 eindigt volgens de landelijke media ook in Hoek van Holland. Weten zij veel.

    De Hoekenezen waren altijd kritisch over Rotterdam, omdat b&w Hoek van Holland alleen bij strandweer weten te vinden, maar de kritiek neemt toe. Het lijkt erop dat de nieuwe bestuursvorm met de gebieden dit veroorzaakt, maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan. De Hoekse opvatting over Rotterdam heeft tegenwoordig iets weg van die van een kolonisator, maar nogmaals, hiernaar is nog geen onderzoek gedaan. De poll op een Hoekse nieuwswebsite spreekt echter boekdelen. 75% van de Hoekenezen wil van Rotterdam af. Men lijkt zich liever te willen aansluiten bij de gemeente Westland en gebruikt hierbij termen als uitbuiting, kolonialisme, etc.

    Overigens is Aboutaleb geen onpopulaire burgemeester in Hoek van Holland, maar men voelt zich uitgebuit. Tijd voor een charmeoffensief.

  • Goed interview, vraagstelling wel wat tendentieus. Suggereren dat de BM moslim harder aanpakt dan niet Moslims is echt onzin. Ik geloof zelf niet in dat autochtoon allochtoon verhaal. Ieder weldenkend mens is bang voor I.S ook moslims want laten we wel wezen dat met name moslims slachtoffer zijn van I.S. Ik ben het wel met de BM eens dat de sleutel bij de gemeenschap zelf ligt. En dat de gemeenschap solidair is met geloofsgenoten over de zeeën heen, bewijzen de GAZA demonstraties. Ik begrijp dan ook de oorverdovende stilte als het om I.S gaat niet. Waarom wel GAZA en I.S niet? GAZA is een strookje land te grote van Texel, terwijl I.S heel Frankrijk beslaat. Er zijn meer Palestijnen omgekomen in I.S dan tijdens de GAZA oorlog. Kan iemand mij uitleggen wat precies het verschil is tussen solidair zijn met GAZA Palestijnen en Palestijnen die wonen in Syrië en Irak? Waarom gaan we voor GAZA de straten op? En wordt I.S afgedaan op pagina drie van de volkskrant? Is Moslim v Moslim geweld minder schokkend dan Joden v Moslims?
    Waarom niet de straten op voor imam Elforkani die moest stoppen met preken. Bedreigd door radicalen geloofsgenoten, omdat hij jongeren wil behouden af te reizen naar I.S.? Of de straat op voor elhou Akhiat die met de dood is bedreigd omdat ze een bar opende. Waarom niet openlijke steunbetuiging aan onze BM die zijn nek uitsteek voor de Moslimgemeenschap en hierdoor zelf ook geregeld met de dood wordt bedreigt?

    Wil je in Nederland geen pegida dan moet de moslimgemeenschap het voortouw Genoeg=genoeg. Een luidde roep vanaf de Erasmusbrug, het malieveld en op de dam in 020 om als één Nederland de moslimgemeenschap te steunen bij het verdrijven van de ziekte radicalisering. Een ziekte die zich voed met de woorden uit de Koran.
    Als moslim zou ik er behoorlijk ziek van zijn als mijn geloof zo verkracht wordt door reli-extremisten dat ik er zelf dagelijks last van ondervindt.
    Dus kom op, pak op die handschoen. En niet mauwen dat I.S geen solidariteit-dingetje is want gaza laat zien hoe sterk het solidariteitsgevoel is. En niet gemakzuchtig en met oogkleppen voor roepen dat alleen islamofoben geen onderscheid kunnen maken tussen islam en I.S terreur. Want het z’n juist de reli-fanaten die bij elke zieke actie “allah is groot” roepen en hiermee doen laten geloven dat I.S Islam is

  • De schrijver van het stuk interpreteert en citeert:

    Daarna riep hij met Joost Eerdmans Nederlandse moslims in Trouw op kleur te bekennen inzake hun houding tot de djihad. “Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.”

    Dit is wat er in Trouw staat,:

    Verreweg de meeste moslims staan niet achter het radicale gedachtengoed van IS en het voeren van een gewapende religieuze strijd. Juist deze meerderheid binnen de moslimgemeenschap mag zich vaker laten horen. Juist zij zouden een megafoon in de hand moeten nemen.

    Mijn interpretatie is dat zowel Aboutaleb als Eerdmans geconstateerd hebben dat Nederlandse moslims al kleur bekend hebben. Beide politici roepen de moslims op dat luid en duidelijk te verkondigen.
    Ik zou er aan toe willen voegen zoals velen in Nederland dat doen. En zoals o.a. Abdelkarim El-Fassi dat doet.

    In het oudejaarsinterview laat de burgemeester blijken dat Rotterdam op het buitenland aangewezen is. Logisch dat hij dan ook stelling neemt in het debat over IS. Rotterdam is het afgelopen jaar niet internationaal in het zonnetje gezet omdat er veel aanhang voor IS in de stad zou zijn. En de burgemeester wil dat met mij graag zo houden. Hij maakt ook duidelijk dat voorkomen moet worden dat jongeren zich tot IS en aanverwante strijders aangetrokken voelen. Dat kan inderdaad door goed onderwijs, een goed perspectief en doordat hun naasten duidelijk zijn in het afwijzen van radicale religie.

    Dat er daarnaast over toon en functie verschil van mening ontstaat hoort erbij.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

    • Politiek

    Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

  • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

    • Politiek

    Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

  • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

    • Politiek

    De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

    Venue: BlueCity
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam