In juli kreeg hij het fiat van de gemeenteraad en in eind november legde hij de eed af in het provinciehuis: Ahmed Aboutaleb mag een tweede termijn dienen als burgemeester van Rotterdam. Maar wat is hij tot 2021 met de stad van plan? Vers Beton keek met de burgemeester terug op zijn eerste termijn als burgemeester én liet hem een vragenlijst invullen over de komende ambtsperiode.
“Welk incident?” Burgemeester Aboutaleb lacht. Nooit zal hij het schietincident bij Hoek van Holland in 2009 bagatelliseren, vooral vanwege de impact die het had op de agenten die op het strand in het nauw werden gedreven. Wel maakt hij direct duidelijk dat een omslachtige poging om het ‘daar’ in 2014 uitgebreid over te hebben niet nodig is. Dat maakt het gesprek een stuk makkelijker, bijvoorbeeld als we vragen of dat hoofdstuk nu écht afgesloten is. “Laat dat alsjeblieft vallen! Het lijkt soms alsof ik een trauma aan Hoek van Holland heb overgehouden, maar dat is helemaal niet zo. Het was een vreselijk incident, maar we hebben ervan geleerd, zelfs zoveel dat Rotterdam leidend is in de organisatie van evenementen en veiligheidsbeleid.”
Al 6 reacties — discussieer mee!
We mogen niet denken dat Aboutaleb een trauma heeft overgehouden aan de rellen in Hoek van Holland, maar andersom kommt nicht im Frage. Hoek van Holland heeft namelijk enorm te lijden gehad onder de rellen en lijdt er nog steeds onder omdat (laatste meting van een jaar geleden) zo’n 70% van de landelijke berichten over Hoek van Holland over de rellen gaat. Hierbij dient te worden opgemerkt dat dit het percentage is na aftrek van de fileberichten want de A20 eindigt volgens de landelijke media ook in Hoek van Holland. Weten zij veel.
De Hoekenezen waren altijd kritisch over Rotterdam, omdat b&w Hoek van Holland alleen bij strandweer weten te vinden, maar de kritiek neemt toe. Het lijkt erop dat de nieuwe bestuursvorm met de gebieden dit veroorzaakt, maar hier is nog geen onderzoek naar gedaan. De Hoekse opvatting over Rotterdam heeft tegenwoordig iets weg van die van een kolonisator, maar nogmaals, hiernaar is nog geen onderzoek gedaan. De poll op een Hoekse nieuwswebsite spreekt echter boekdelen. 75% van de Hoekenezen wil van Rotterdam af. Men lijkt zich liever te willen aansluiten bij de gemeente Westland en gebruikt hierbij termen als uitbuiting, kolonialisme, etc.
Overigens is Aboutaleb geen onpopulaire burgemeester in Hoek van Holland, maar men voelt zich uitgebuit. Tijd voor een charmeoffensief.
Bang? Gerustgesteld worden? Yeah right. Zo arrogant dit..
“(…) zo’n 70% van de landelijke berichten over Hoek van Holland over de rellen gaat”
De andere 30% gaat over het voornemen van HvH om het KNMI aansprakelijk te stellen voor de slechte weerberichten.
Goed interview, vraagstelling wel wat tendentieus. Suggereren dat de BM moslim harder aanpakt dan niet Moslims is echt onzin. Ik geloof zelf niet in dat autochtoon allochtoon verhaal. Ieder weldenkend mens is bang voor I.S ook moslims want laten we wel wezen dat met name moslims slachtoffer zijn van I.S. Ik ben het wel met de BM eens dat de sleutel bij de gemeenschap zelf ligt. En dat de gemeenschap solidair is met geloofsgenoten over de zeeën heen, bewijzen de GAZA demonstraties. Ik begrijp dan ook de oorverdovende stilte als het om I.S gaat niet. Waarom wel GAZA en I.S niet? GAZA is een strookje land te grote van Texel, terwijl I.S heel Frankrijk beslaat. Er zijn meer Palestijnen omgekomen in I.S dan tijdens de GAZA oorlog. Kan iemand mij uitleggen wat precies het verschil is tussen solidair zijn met GAZA Palestijnen en Palestijnen die wonen in Syrië en Irak? Waarom gaan we voor GAZA de straten op? En wordt I.S afgedaan op pagina drie van de volkskrant? Is Moslim v Moslim geweld minder schokkend dan Joden v Moslims?
Waarom niet de straten op voor imam Elforkani die moest stoppen met preken. Bedreigd door radicalen geloofsgenoten, omdat hij jongeren wil behouden af te reizen naar I.S.? Of de straat op voor elhou Akhiat die met de dood is bedreigd omdat ze een bar opende. Waarom niet openlijke steunbetuiging aan onze BM die zijn nek uitsteek voor de Moslimgemeenschap en hierdoor zelf ook geregeld met de dood wordt bedreigt?
Wil je in Nederland geen pegida dan moet de moslimgemeenschap het voortouw Genoeg=genoeg. Een luidde roep vanaf de Erasmusbrug, het malieveld en op de dam in 020 om als één Nederland de moslimgemeenschap te steunen bij het verdrijven van de ziekte radicalisering. Een ziekte die zich voed met de woorden uit de Koran.
Als moslim zou ik er behoorlijk ziek van zijn als mijn geloof zo verkracht wordt door reli-extremisten dat ik er zelf dagelijks last van ondervindt.
Dus kom op, pak op die handschoen. En niet mauwen dat I.S geen solidariteit-dingetje is want gaza laat zien hoe sterk het solidariteitsgevoel is. En niet gemakzuchtig en met oogkleppen voor roepen dat alleen islamofoben geen onderscheid kunnen maken tussen islam en I.S terreur. Want het z’n juist de reli-fanaten die bij elke zieke actie “allah is groot” roepen en hiermee doen laten geloven dat I.S Islam is
Gelukkig niet.
Ik heb opnieuw het schaamrood op mijn kaken. Wat was dat erg!
De schrijver van het stuk interpreteert en citeert:
Dit is wat er in Trouw staat,:
Mijn interpretatie is dat zowel Aboutaleb als Eerdmans geconstateerd hebben dat Nederlandse moslims al kleur bekend hebben. Beide politici roepen de moslims op dat luid en duidelijk te verkondigen.
Ik zou er aan toe willen voegen zoals velen in Nederland dat doen. En zoals o.a. Abdelkarim El-Fassi dat doet.
In het oudejaarsinterview laat de burgemeester blijken dat Rotterdam op het buitenland aangewezen is. Logisch dat hij dan ook stelling neemt in het debat over IS. Rotterdam is het afgelopen jaar niet internationaal in het zonnetje gezet omdat er veel aanhang voor IS in de stad zou zijn. En de burgemeester wil dat met mij graag zo houden. Hij maakt ook duidelijk dat voorkomen moet worden dat jongeren zich tot IS en aanverwante strijders aangetrokken voelen. Dat kan inderdaad door goed onderwijs, een goed perspectief en doordat hun naasten duidelijk zijn in het afwijzen van radicale religie.
Dat er daarnaast over toon en functie verschil van mening ontstaat hoort erbij.