Ga naar de inhoud

Elf plannen voor nieuw poppodium bekend

De discussie woedt als nooit tevoren: moet er nou wel of geen nieuw middelgroot poppodium in Rotterdam komen? Ook op Vers Beton werd er het een en ander over geschreven. Dit najaar riep de gemeente ondernemers op om een plan in te dienen voor een nieuw poppodium. Zojuist zijn de elf ingestuurde ideeën bekendgemaakt.
Een greep uit de inzendingen:

 • Na het oude postkantoor aan de Coolsingel en Cinerama hebben de mannen van Popkantoor hun zinnen gezet op het voormalige zwemparadijs Tropicana. Daar willen ze een doos-in-doos concertzaal bouwen die later makkelijk naar een andere locatie verhuisd kan worden.
 • Stichting Pop Up is fel tegen een nieuw poppodium en wil in plaats daarvan concerten organiseren op bestaande podia en andere geschikte locaties.
 • Ted Langenbach en Koos Hanenberg willen pakhuis Katoenveem aan de Keilestraat ombouwen tot een plek voor concerten, elektronische muziek en festivals, maar ook een productiehuis en een werkplaats voor decorbouwers. Voor dit ‘hybride podium‘ vragen ze geen subsidie, maar hopen wel dat ze het enorme pand voor een symbolisch bedrag van de gemeente kunnen overkopen.
 • Onder de naam Luxor Pop In pleit het Luxor Theater voor een tijdelijk poppodium in het drijvend paviljoen in de Rijnhaven. Daar is ruimte voor zo’n duizend bezoekers en de mogelijkheid om openluchtconcerten te programmeren.

In februari kiest de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) de drie beste plannen uit. Deze mensen hebben zeggenschap in deze beslissing. In juni volgt het definitieve advies aan de gemeente. Samenvattingen van acht van de elf ideeën zijn hier na te lezen.

Al 7 reacties — discussieer mee!

 • “Alle elf ideeën zijn hier na te lezen.”

  Was dat maar waar. Van de elf hebben er acht de moeite genomen een publieke samenvatting te maken. De andere drie willen hun plannen vermoedelijk beschermen tegen dieven of iets dergelijks, maar dat betekent wel dat wij als publiek geen idee hebben wat het totale aanbod is. Rest de vraag: hoe kom ik aan het totale overzicht?

 • De Rotterdamse politiek is op dit moment een spelletje stratego met iconen. Het draait om de verovering van het Grotekerkplein – het echte stadscentrum – resp. de Rijnhaven – de weg naar Zuid. De spelers heten 20ste en 21ste eeuw.

  Van de elf kandidaten tip ik vooralsnog Club Empire aan het Grotekerkplein als winnaar. Een podium daar verbindt de Stadsinitiatieven van D66, opent de weg voor een Via Fortuna vanaf Bird over de Luchtsingel helemaal tot aan de Witte de Withstraat en past ook prima bij de geplande nieuwe studentenwoningen in de Westewagenstraat. Natuurlijk is het nog afwachten hoe het businessplan van Club Empire eruitziet en wat de ideeën over de programmering zijn. Het plan van Luxor zie ik als runner-up, maar in de Rijnhaven past beter een drijvend Collectiegebouw. Wel goed dus dat Luxor die drijvende bollen weer onder de aandacht brengt.

 • Ik hoop dat er uiteindelijk maar één enkele zaal bij komt, bij voorkeur in het centrum, van het juiste ontbrekende formaat, en geen verzameling nieuwe zalen zoals in het nieuwe Tivoli (met sfeerloze lobby). Die zalen zijn namelijk zelf mooi, maar erheen gaan is alsof je binnenkomt bij een stadskantoor. Dat mag wel wat meer rock+roll.

  Het gevaar bij zo’n verzameling nieuwe zalen is namelijk dat het andere leuke zalen (met geschiedenis en sfeer) zoals o.a. Rotown volledig opslokt. En kleine zaaltjes zijn gewoon veel leuker en persoonlijker! Daar kun je nog eens blijven hangen.

  Zoals Rotown het op het moment aanpakt met af een toe een concert op locatie vind ik geweldig, er ontbreekt alleen een goede zaal voor de grotere dingen. Motel Mozaique doet ook leuke dingen, maar in de Doelen of Schouwburg heb je hetzelfde probleem als in de nieuwe Tivoli: dat kan gezelliger.
  Ik wil dus pleiten voor het Pop-UP plan/team, maar dan wel met een investering in een nieuwe / aangepaste zaal met een beetje rock&roll-potentie.

  Het lijkt me trouwens helemaal niet nodig daar een 013 of Paard bij te halen, genoeg ervaren programmeurs en podia binnen de stadsgrenzen. Laten we alstublieft een ambitieuzer/vooruitstrevender programmering dan het Paard krijgen..

  Het mooiste zou zijn als de Gouvernestraat/Ons Huis zoals Gyz voorstelde beschikbaar is, want het oude Lantaren is gewoon de beste zaal (akoestiek en locatie) van Rotterdam en daar mag zo nodig best een klein verbouwinkje tegenaan (ontsluiting zaal en stroomlijning bezoekersstromen). Misschien kun je de directe buren uitkopen en flink wat bouwkosten besparen op nieuwbouw.
  Alleen pop-uppen op de bestaande locaties lijkt me niet genoeg.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • PS2015: PVV grootste in Rotterdam

  • niet gebruiken!

  Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV met 17 procent als grootste partij uit de bus gekomen in Rotterdam, gevolgd door D66 (14 procent) en VVD (14 procent). De opkomst in Rotterdam was vandaag 35,5 procent.

 • Wordt het IFFR een marktplaats of een stadsplein?

  • niet gebruiken!

  De kritiek die het IFFR vorig jaar vanuit de filmwereld te verduren kreeg, werd dit jaar alleen maar luider. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant, schreef deze week een scherpe analyse van de problemen waar het filmfestival mee te kampen heeft.

 • Hiphophuis uit geldproblemen na benefietactie

  • niet gebruiken!

  De organisatie van het Hiphophuis kan opgelucht ademhalen: van de 40.000 euro die nodig was om de instelling uit de financiële problemen te redden, is inmiddels 35.000 ingezameld. “We zijn uit de gevarenzone,” zegt directeur Aruna Vermeulen.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam