Ga naar de inhoud

Ellende dreigt rond Rotterdam Central District

Heel uitgebreid hoeven we de erfpachtregeling aan de Vers Beton-lezer niet uit te leggen toch? In het kort: op het hoogtepunt van de crisis leken tal van bouwprojecten in Rotterdam stil te komen liggen. Daarom kocht de gemeente onder leiding van toenmalig wethouder van Bouwen Hamit Karakus (PvdA) de bouwgrond terug, waardoor projectontwikkelaars de financiële ruimte kregen om door te bouwen. Maar ze werden de gemeente wel een ‘erfpachtcanon’ schuldig.

De risico’s waren helder: zorgt een projectontwikkelaar voor een gaaf gebouw waar kopers en huurders op afkomen, dan kan het netjes de erfpacht afbetalen en heeft ‘Rotterdam’ succesvol doorgebouwd. Maar komt een bouwproject niet van de grond, omdat bijvoorbeeld de projectontwikkelaar failliet gaat, dan heeft de gemeente een groot probleem: ze krijgt dan een stuk grond in bezit dat sinds de crisis een stuk minder waard is geworden en waarop bovendien niets (nieuws) is gebouwd.

Dat laatste dreigt nu te gebeuren rond Rotterdam Central District. Projectontwikkelaar LSI kan de erfpacht al maanden niet betalen, de achterstand is inmiddels de 5 miljoen euro voorbij. Steeds vaker klinken bovendien verhalen over een nakend faillissement van LSI. Het Central District was met 52 miljoen één van de duurste van 10 projecten waarvoor Karakus de erfpachtregeling van de grond trok.

Het college spreekt inmiddels dan ook van een ‘reëel continuïteitsrisico´, de oppositie dringt aan op een raadsenquête en de mogelijkheid bestaat dat de gemeente voor tientallen miljoenen het schip in gaat. Afijn, je begrijpt: ellende dreigt.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Deze Keulse wijk was vroeger een luchthaven – wat kan Rotterdam daarvan leren?

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Rotterdam is niet de enige stad waar een felle discussie woedt over het bestaansrecht van de luchthaven. In Keulen bouwden ze hun vliegveld om. Daar wordt nu gewerkt, gewoond, gegeten en gedronken. Dat is niet alleen de verdienste van de stad zelf. Wat hebben de bank, Ikea en Schumacher’s Formule 1-wagens hiermee te maken? En wat kan Rotterdam ervan leren?

  • “Er zat een slapende cultheld in hem” – architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout over Carel Weeber

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Historicus Wouter Vanstiphout schreef een biografie over architect Carel Weeber, die 2 februari overleed. Hij ontdekte talloze kwaliteiten in zijn woongebouwen, zoals de Peperklip en Pompenburg. Het zijn “gebouwen die men nu niet meer maakt”, en die we daarom moeten koesteren.

  • Met de renovatie van de Ungerpleinflat schieten de meeste Rotterdammers niks op

    • Architectuurkritiek

    Rond de jaarwisseling kwamen er weer 49 woningen bij in Rotterdam: hoera! Elk nieuw woongebouw haalt immers beetje bij beetje de druk van de woningmarkt. Als het aanbod tenminste ook aansluit op de vraag. Hoe zit dat bij deze 49 woningen?

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam