Ga naar de inhoud

Ellende dreigt rond Rotterdam Central District

Heel uitgebreid hoeven we de erfpachtregeling aan de Vers Beton-lezer niet uit te leggen toch? In het kort: op het hoogtepunt van de crisis leken tal van bouwprojecten in Rotterdam stil te komen liggen. Daarom kocht de gemeente onder leiding van toenmalig wethouder van Bouwen Hamit Karakus (PvdA) de bouwgrond terug, waardoor projectontwikkelaars de financiële ruimte kregen om door te bouwen. Maar ze werden de gemeente wel een ‘erfpachtcanon’ schuldig.

De risico’s waren helder: zorgt een projectontwikkelaar voor een gaaf gebouw waar kopers en huurders op afkomen, dan kan het netjes de erfpacht afbetalen en heeft ‘Rotterdam’ succesvol doorgebouwd. Maar komt een bouwproject niet van de grond, omdat bijvoorbeeld de projectontwikkelaar failliet gaat, dan heeft de gemeente een groot probleem: ze krijgt dan een stuk grond in bezit dat sinds de crisis een stuk minder waard is geworden en waarop bovendien niets (nieuws) is gebouwd.

Dat laatste dreigt nu te gebeuren rond Rotterdam Central District. Projectontwikkelaar LSI kan de erfpacht al maanden niet betalen, de achterstand is inmiddels de 5 miljoen euro voorbij. Steeds vaker klinken bovendien verhalen over een nakend faillissement van LSI. Het Central District was met 52 miljoen één van de duurste van 10 projecten waarvoor Karakus de erfpachtregeling van de grond trok.

Het college spreekt inmiddels dan ook van een ‘reëel continuïteitsrisico´, de oppositie dringt aan op een raadsenquête en de mogelijkheid bestaat dat de gemeente voor tientallen miljoenen het schip in gaat. Afijn, je begrijpt: ellende dreigt.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Gebouw Babel is het zachtaardige antwoord op de harde woontoren

  • Architectuurkritiek

  De eerste bewoners hebben hun intrek genomen in woontoren Babel aan de Lloydpier. Robert-Jan de Kort maakt de balans op en noemt het “een zachte toren, als tegenhanger van alle ‘harde’ woontorens waaraan Rotterdam lijkt te zijn overgeleverd.” Een architectuurkritiek.

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Op woensdagavond 3 april komen de scherpe geesten achter het bekroonde onderzoek naar het Rotterdamse bijstandsalgoritme bijeen in het Journalistiek Café in de Carnisser Keuken! Dit dynamische team- Celeste Boddaert, Eeva Liukku, Romy van Dijk en Saskia Klaassen – deelt graag hun inzichten, ervaringen en het belang van datajournalistiek. Ontdek hoe ze te werk zijn gegaan en het proces achter hun bekroonde onderzoek hebben doorlopen. 🎙️📰

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam