Heel uitgebreid hoeven we de erfpachtregeling aan de Vers Beton-lezer niet uit te leggen toch? In het kort: op het hoogtepunt van de crisis leken tal van bouwprojecten in Rotterdam stil te komen liggen. Daarom kocht de gemeente onder leiding van toenmalig wethouder van Bouwen Hamit Karakus (PvdA) de bouwgrond terug, waardoor projectontwikkelaars de financiële ruimte kregen om door te bouwen. Maar ze werden de gemeente wel een ‘erfpachtcanon’ schuldig.
De risico’s waren helder: zorgt een projectontwikkelaar voor een gaaf gebouw waar kopers en huurders op afkomen, dan kan het netjes de erfpacht afbetalen en heeft ‘Rotterdam’ succesvol doorgebouwd. Maar komt een bouwproject niet van de grond, omdat bijvoorbeeld de projectontwikkelaar failliet gaat, dan heeft de gemeente een groot probleem: ze krijgt dan een stuk grond in bezit dat sinds de crisis een stuk minder waard is geworden en waarop bovendien niets (nieuws) is gebouwd.
Dat laatste dreigt nu te gebeuren rond Rotterdam Central District. Projectontwikkelaar LSI kan de erfpacht al maanden niet betalen, de achterstand is inmiddels de 5 miljoen euro voorbij. Steeds vaker klinken bovendien verhalen over een nakend faillissement van LSI. Het Central District was met 52 miljoen één van de duurste van 10 projecten waarvoor Karakus de erfpachtregeling van de grond trok.
Het college spreekt inmiddels dan ook van een ‘reëel continuïteitsrisico´, de oppositie dringt aan op een raadsenquête en de mogelijkheid bestaat dat de gemeente voor tientallen miljoenen het schip in gaat. Afijn, je begrijpt: ellende dreigt.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Wat mij bevreemd is dat er nooit onderzoek is gedaan naar het beleid van betrokkenen in de afgelopen periode. Namen noemen is al te makkelijk, maar je mag toch reeële vermoedens hebben.
Gaat de geplande sloop dan wel door?