Ga naar de inhoud

Gebiedscommissie Delfshaven opent de subsidieboeken

Gebiedscommissie Delfshaven geeft subsidie voor plaatselijke burgerinitiatieven, op een transparante methode. Dit is gaaf, vindt Inge Janse.

Een interessante ontwikkeling vindt momenteel plaats in de deelgemeente gebiedscommissie Delfshaven. In haar prille bestaan heeft deze toch al voor 758.417 euro aan subsidies verleend voor burgerinitiatieven via het zogeheten participatiebudget. Het leuke is dat de commissie voor transparantie gaat en via een wiki-omgeving bijhoudt hoeveel geld waar naartoe gaat. Van 225 euro richting de Volmarijnstraat voor een ‘groendag in de straat: verversen de plantenbakken, hangen plantjes aan de gevel en planten boomspiegels’ tot 75.000 voor activiteiten met bejaarden: de gebiedscommissie laat precies zien wie welk geld waarvoor krijgt.

Wij zeggen: goed plan. Want hoewel er vroeger ongetwijfeld ook manieren waren om hier achter te komen, maakt dit het (subsidie)werk van de commissie een stuk toegankelijker, transparanter en daardoor geloofwaardiger.

(en mocht je denken ‘gratis geld, dat wil ik ook!’: er staat ook precies op de website uitgelegd hoe je je eigen plan indient)

Update @ 16 december: nu mét kicke kaart!

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Mooi initiatief en zet door!

  Toen LR in 2002 aan de touwtjes mocht trekken, is een van de eerste zaken een onderzoek naar de subsidies die toen verden verstrekt geweest.
  Er kwam toen een rapport van de commissie Middelkoop (later minister van Defensie) dat schokkend was.
  Hij begon zijn presentatie met de woorden: “Er zijn in deze stad ambtenaren*, die hun eigen subside aanvraag beoordelen”
  We hebben er gemeentelijk flink de bezem door kunnen halen, maar de deelgemeenten bleven buiten beschouwing en vele kortingen zijn na 2006 weer teruggedraaid.

  De meest ergerlijke subsidies vindt ik die aan het anti-discriminatiebureau RADAR, dat via – door ons betaalde reclame – klantjes zoekt en ze prest aangifte te doen tegen discriminatie, terwijl iedereen in staat is dat zelf te doen. Ze bestaan al decennia.
  Ander ergerlijk voorbeeld is de stichting “Meld Geweld” van oud peveda politica De Jong , die van wethouder Kriens (peveda en nu een nog hoger salaris) tegen advies van haar ambtenaren* toch subsidie kreeg o.a. om een riant salaris te geven aan de directrice (inderdaad mevr. de Jong) voor het aansturen van 1 1/2 FTE. Salaris werd betaald via uitzendbureau, zodat niet gecontroleerd kon worden door de gemeente. LR kreeg echter illegaal een uitdraai van boze werknemen uitzendbureau, maar daar kan je niets mee doen.

  Kan zo uren doorgaan!

  * In onze stad geen 80 maar 90% peveda.

 • In ons gebied zijn wij ook nog bezig om de kaders over wat wel en wat niet te finetunen. Want het kan vaak idd goedkoper en effectiever. En ambtenaren die advies uitbrengen zijn duidelijk geen rentmeesters ook niet in de gebieden. Echter onze transparantie is zeker een groot goed en een begin. Zo weet men wat er gebeurt met het geld.

  Ik wens iedereen alvast een fijne dagen en graag 1 tip lieve bewoners voor 2015.

  Buiten feest, fun, kunst en cultuur denk ook eens aan Initiatieven die onze zorgbehoeftigen en ouderen bedient!

  Henry Koster
  Gebiedscommissielid van het mooie Delfshaven.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures