Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer
Gebiedscommissies zonder macht
Gebiedscommissies zonder macht Beeld door: beeld: Saskia Wigbold

Onlangs gaf ik een cursus gemeentepolitiek in Feyenoord. Vijftien burgers waren op de cursus afgekomen om te leren hoe de stad wordt bestuurd en hoe burgers hier invloed op kunnen uitoefenen. De meesten van hen hadden gehoord dat de deelgemeenten zouden worden vervangen door gebiedscommissies. Daar wilden ze graag meer over weten.

De gemeente heeft veel moeite gedaan burgers wijs te maken dat er een enorme bestuurlijke verandering op stapel staat. De gebiedscommissies gaan luisteren naar de Rotterdammer en plannen maken met behulp van de bewoners. Bovendien hebben ze een budget om bewonersparticipatie te vergroten. Het klinkt allemaal prachtig en mijn cursisten waren er dan ook massaal ingetrapt.

De tweede bijeenkomst kwam een gemeenteraadslid het concrete plan voor de gebiedscommissies toelichten. Hij hield een lang bureaucratisch verhaal van ruim een half uur. Meteen werd duidelijk dat het moeilijk uit te leggen is waarom deze commissies bestaan.

Twee vragen

De cursisten wilden maar twee dingen weten: wie gaat er in de toekomst over de subsidies voor de wijkverenigingen en wie besluit er voortaan over buurtvoorzieningen? In beide gevallen was het antwoord: de gebiedscommissie gaat er niet over, maar zij brengt wel allerlei adviezen uit. Het gemeenteraadslid legde uit dat die adviezen heel belangrijk en zwaarwegend gaan worden. Iedereen gaat ze uiterst serieus nemen. Zo ontstond de suggestie dat de gebiedscommissie toch echt belangrijk is.

Een recente discussie in debatcentrum Arminius illustreert dit probleem. Men sprak toen over het nieuwe collectiegebouw van Boijmans van Beuningen: een foeilelijke, spiegelende mega-bloempot midden op het Museumpark. Veel mensen zijn tegen dit vreselijke bouwwerk. De voorzitter van de gebiedscommissie nam aan het einde van de discussie het woord. Hij zei: ‘binnenkort gaat de gebiedscommissie een besluit nemen.’

Deze voorzitter illustreert de natuurlijke neiging om zichzelf belangrijker te maken dan hij is. De gebiedscommissie besluit namelijk niets over het collectiegebouw, zij besluit over haar advies. De gemeenteraad kan dat advies altijd naast zich neerleggen. Er bestaat hooguit discussie hoeveel woorden ze vuil moet maken aan haar eigen afwijzing.

Niet verschuilen

Gemeenteraadsleden zullen in de toekomst aangesproken worden op hun beslissing het collectiegebouw wel of niet te bouwen en ze kunnen zich daarbij niet verschuilen achter het advies van de gebiedscommissie. De gemeenteraadsleden hebben immers het laatste woord. Ze willen hun eigen afweging maken en niet alleen luisteren naar directe omwonenden. En dat is ook precies wat gemeenteraadsleden moeten doen: eigen afwegingen maken. Het advies van de gebiedscommissie kan dus op voorhand de prullenbak in.

Ondanks alle pogingen van de gemeente om burgers het gevoel te geven dat de gebiedscommissies iets voorstellen, weet iedereen wat een anonieme ambtenaar al een jaar voor de invoering riep: politiek Den Haag schafte de deelgemeenten af en toen wilde de gemeenteraad van Rotterdam per se met een alternatief komen. Anders zou de gemeenteraad immers de suggestie wekken dat burgers minder te zeggen krijgen. En dus kwam de gemeenteraad met een fopstructuur zonder macht.

Dansstudio

Wat doen die gebiedscommissies als ze nauwelijks iets te zeggen hebben? Onlangs gaf ik weer een cursus gemeentepolitiek en hadden we een lid van een gebiedscommissie te gast. Wat blijkt? De commissie is erg druk met besluiten over subsidies aan burgerinitiatieven. Het gaat daarbij om minimale bedragen.

In een van de Rotterdamse gebieden heeft de gebiedscommissie onlangs uitgebreid vergaderd over het verzoek van de houder van een dansstudio om gesubsidieerd een cursus dansen aan te bieden aan de buurt. De leden van de gebiedscommissie konden niet achterhalen of de buurt behoefte heeft aan dansles of dat een werkloze zelfstandige een subsidiepotje heeft gevonden.

Als u nog een lege garage heeft waarin u iets kunt organiseren, weet u wat u te doen staat. De subsidie zal niet snel geweigerd worden, want dan lijkt het net alsof de gebiedscommissie niets voor burgers wil doen. En aangezien dit het enige is wat ze voor u kunnen doen, zullen ze dat zeker niet nalaten. Profiteer ervan voor het te laat is!

Chris Aalberts sprak dinsdagavond deze column uit tijdens de Rotterdamse talkshow Draad.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Chris Aalberts

Chris Aalberts

Chris Aalberts schrijft en spreekt over de relatie tussen burgers en politiek. Daarnaast doceert hij aan de Erasmus Universiteit.

Profiel-pagina
Saskia Wigbold

Saskia Wigbold

Saskia Wigbold woont in Rotterdam waar ze zich vertrouwd
voelt als in een dorp maar nog steeds kan ronddwalen als in
een onbekende stad. Ze is visueel en ruimtelijk ontwerper.
Ze biedt taal kunstprojecten aan in het onderwijs, en houdt zich graag bezig met maatschappelijke onderwerpen in de journalistiek

Profiel-pagina