Ga naar de inhoud

Het Grote Vers Beton Jaaroverzicht van 2014

Hoe verging het Vers Beton in 2014? Waar schreven wij over, welke stedelijke discussies speelden een grote rol op de site, en wat vonden wij de meest noemenswaardige artikelen van het jaar? Voor de derde keer – het is inmiddels een vaste traditie – presenteren we het Grote Vers Beton Jaaroverzicht van 2014. Een longread voor de liefhebbers, maar je kunt ook direct naar de top 10 skippen. 

 

jaaroverzicht van 2014 op Vers Beton
jaaroverzicht van 2014 op Vers Beton

Architectuur

Weinig recente jaren waren op architectuurgebied zo woelig als 2014 en dit heeft uiteraard zijn weerslag gehad op Vers Beton. Met de serie ‘dit is ons Centraal’ luidden we de opening van het station in. Daarbij draaiden we de boel eens om en voorzagen beeld van tekst, in plaats van andersom. Ook wees ontwerper Adriaan Geuze ons op de erotiek van ‘zijn’ station.

Naar aanleiding van de opening van de Markthal interviewden we ontwerper Winy Maas, die hoopte dat er af en toe een os in gebraden zou worden en vond dat Rotterdam vooral door moest gaan met het bouwen van iconen. Kritiek was er ook: Celeste Boddaert vond dat het gebouw de titel ‘markt’ niet verdient, en Said El Haji noemde het een wonderbaarlijk, maar lomp ding.

Daarnaast kreeg de Van Nellefabriek, door Le Corbusier ‘een sprankelend bewijs van het leven dat komt’ genoemd, een plek op de Unesco Werelderfgoedlijst. Waarop wij ons afvroegen: wat betekent dat nou voor het gebouw én de stad?

Naast deze blockbusters namen onze schrijvers ook een kijkje bij een flink aantal kleinere projecten. Bart Witteman stelde vast dat het vernieuwde Dikhuidenverblijf in Blijdorp meer lijkt op een cocktailbar dan op een dierenverblijf, en Marten Dashorst zou Campus Hoogvliet het liefst terugsturen naar de keuken. Gijs van Oenen tekende een filosofische beschouwing op over de Luchtsingel. Elsbeth Grievink verheugde zich over de komst van het Dakpark, terwijl Catja Edens en Joep Klabbers de renovatie van de Kunsthal prezen. In diezelfde Kunsthal dompelde Chris Luth zich onder in de Internationale Architectuur Biennale en zette op een rij wat er nou Rotterdams aan deze manifestatie is.

Ook toekomstige bouwprojecten hielden de gemoederen flink bezig dit jaar. Piet Vollaard pleitte ervoor dat de gemeente het voortouw zou nemen bij het vlottrekken van de ontwikkeling van de Hofbogen (wat ze vervolgens ook deed), Tim de Bruijn maakte zich hard voor een betere inpassing van de Rotta Nova, de toekomstige buurman van de Markthal, en Sereh Mandias ging op zoek naar de kwaliteit van de Coolsingel, waar een herstructurering aanstaande is.

De prijs voor grootste splijtzwam van het jaar gaat zonder twijfel naar het nieuwe collectiegebouw van het Boijmans. Van fantoomdepot tot kunstwerk en van egoïstische daad tot een kloppend cultuurhart: zowel voor- als tegenstanders lieten van zich horen.

Dat Rotterdam voorlopig nog niet uitgebouwd is, liet ook onze inventarisatie van dé tien nieuwe bouwprojecten in de stad overtuigend zien. Maar naast al deze aandacht voor nieuwbouw was er ook discussie over de omgang met het bestaande. Architectuurhistorica Michelle Provoost noemde Rotterdam ‘een schaakspel met te weinig stukken’, en stelde dat Rotterdam juist geen nieuwe projecten meer nodig heeft. Ook hield de mogelijke sloop van de Westewagenpanden de gemoederen flink bezig, en werd er zelfs gepleit voor een sloopverbod in Rotterdam. Een discussie die we ongetwijfeld meenemen naar 2015.

Ten slotte richtten we ons dit jaar niet enkel op Rotterdam, maar keken we ook naar buiten. Van welke steden kan Rotterdam nog wat opsteken? Van Hamburg leerden we hoe leuk het is als de haven écht onderdeel uitmaakt van de stad, van Boston hoe je creatief ondernemerschap stimuleert en van Eindhoven hoe je met lef en ambitie een fantastisch project uit de grond stampt. Ten slotte leerde het optimisme van miljoenenstad Shenzen ons dat je de stad niet altijd hoeft te zien als probleem, maar juist als oplossing.

Politiek

2014 was ontegenzeggelijk ook een goed jaar voor Coolsingelwatchers. In januari hadden wij de primeur om de afscheidsbrief van Leefbaar-lid Ruud Ruigendijk te publiceren, waarin hij Leefbaar Rotterdam beschuldigde van een regenteske partijcultuur. Niet zo’n fijn begin van het jaar voor Leefbaar, want in maart volgden immers de gemeenteraadsverkiezingen. En gerommel zou aanblijven binnen de partij.

In het kader van de verkiezingen brachten we de serie Estafette-politicus, waarbij we lezers de gelegenheid gaven om vragen te stellen aan raadsleden. Ook was het tijd om de balans op te maken van vier jaar bestuur van het vorige college. Wat hadden de oude wethouders bereikt en hoe succesvol zijn ze geweest? Dat resulteerde in het wethoudersrapport, waarin enkele flinke onvoldoendes vielen, maar ook prima zevens voorbij kwamen.

De verkiezingen zelf zorgen voor een opzienbarende uitslag: de PvdA leed de grootste nederlaag ooit, Leefbaar won ondanks de sterke campagne geen zetels en nieuwkomer Nida kwam uit het niets met twee zetels in de raad. Nida-voorman Nourdin el Ouali was de eerste gast van ons nieuwe interviewformat Studio Katshoek.

Terwijl achter de schermen de onderhandelingen van de nieuwe coalitie plaatsvonden, installeerden we ons eigen Vers Beton schaduwcollege, met onze droomwethouders. Het was geen slecht idee geweest als het nieuw aangetreden college wat beter naar de schaduwwethouders had gekeken, want in het huidige college zitten alleen maar (autochtone) mannen. De enige vrouwelijke kandidaat werd door een ongekende coup van de oppositie uit het college gezet. De huidige wethouders kunnen daarom, in de woorden van Vincent Cardinaal, “lekker swaffelen in de bestuurskamer”.

Na de verkiezingen kregen we te maken met een nieuw bestuurlijk fenomeen: de gebiedscommissies. Sommige nieuwe partijen als Wij Delfshaven geloofden dat hier de kiem lag voor een nieuwe democratie, maar Gerard Drosterij uitte zich sceptisch over het mandaat en het vage takenpakket van de gebiedscommissies. Zijn het inderdaad tandeloze hobbyclubs, zoals Chris Aalberts beweerde? Deze discussie zal ook in 2015 niet afgelopen zijn, nu wethouder Eerdmans heeft aangekondigd dat gebiedscommissies zich strikter naar het collegeprogramma moeten voegen.

Ook kregen we er na de gemeenteraadsverkiezingen een nieuwe columnist bij: Peter van Heemst zit na zijn pensionering niet achter de geraniums, maar schrijft elke twee weken een column op Vers Beton. Hierbij spaart de oud-lijsttrekker van de PvdA ook zijn eigen partij niet, zo bleek al uit zijn eerste bijdrage. Zijn columnarchief leest als een geheel eigen jaaroverzicht van Rotterdamse politiek.

In 2014 is ook de tweede termijn van burgemeester Aboutaleb ingegaan. In november werd hij opnieuw ingezworen. Hij stond al een tijd bovenaan ons verlanglijstje van interviewkandidaten, en daar kregen we na zijn verlenging de kans voor. Op 24 december publiceerden we het interview van Inge Janse en Ties Joosten met Aboutaleb. Dit gaf direct al aanleiding tot verdere discussies over zijn uitspraken.

Kunst & Cultuur

Het voornemen van het college om zich hard te maken voor een nieuw poppodium in Rotterdam zorgde voor veel voer voor debat op Vers Beton. Zo interviewden we Rotown-eigenaar en winnaar van de Cultuurpenning Dick Pakkert, en Ted Langebach, die graag in Katoemveem een podium wil beginnen. Ook waren er kritische geluiden over de aanpak van de gemeente: Paul van Oort vond dat ze meer de regie moet pakken, en Fiona Fortuin meende dat een nieuw poppodium zelfs de doodsteek van de huidige popcultuur kon betekenen. We sloten het jaar af met een pleidooi van kunstenaar Gyz la Rivière, die vindt dat het nieuwe podium in het oude Lantaren-Venster – pardon, ‘Ons Huis’ – moet komen.

Maar het was niet alleen popmuziek wat de klok sloeg. Zo gaat in 2014 goed met de dancescene en met Rotterdam Beats. Ook deden we een rondje langs de beeldende kunstinstellingen. We interviewden alle Rotterdamse genomineerden van de Dutch Design Awards. Sara Wiersma bespreekt de rijke collectie openbare kunst in Rotterdam. En wat blijkt: terwijl het stationsplein een Olafur Eliasson krijgt, staat Naum Gabo op de Coolsingel weg te roesten.

In de loop van het jaar beleefde Rotterdamse hiphop een opleving: er verschenen drie debuutplaten van populaire hiphopacts. Jelena Barisic portretteerde deze jongens (Ronnie Flex, Feis en Broederliefde) in een mooi drieluik over hun relatie met de buurt waarin ze opgroeiden.

Data onderzoek

Dit jaar hebben we groots eigen onderzoek uitgevoerd. Inge Janse wilde weten welke van de twee laatst overgebleven plannen voor de herontwikkeling van de Kuip – op basis van uiterlijke eigenschappen – de favoriet was bij het publiek. We kregen veel respons op dit onderzoek, dat we samen met Metrixlab hebben uitgevoerd – meer dan 600 mensen hebben gereageerd. De uitslag: Red de Kuip was de favoriet, maar de opdracht is toch naar BAM gegaan.

Ook hebben we reeds beschikbare data geanalyseerd en in beeld gebracht op een manier die nieuwe en beter te interpreteren informatie opleverde. Zo heeft Inge Janse alle data over gestolen fietsen in Rotterdam vergeleken en samen met Dodi Raditya deze mooie interactieve kaart gemaakt, waarop te zien is in welke buurt de meeste fietsen worden gestolen.

Een vergelijkbaar project was ons onderzoek naar hoe populaire voornamen door de tijd heen veranderden in Rotterdam. Bekijk op deze verslavende pagina gemaakt door Lotte Bijl hoe vaak jouw voornaam voorkomt in Rotterdam.

Onderwijs

Op Vers Beton verschenen ook een aantal artikelen over het Rotterdamse onderwijs. Zo maakten Esther Audier en Caterine Baeten de balans op van het onderwijsbeleid van het vorige college. Michelle van Dijk schreef dat dit beleid ervoor zorgt dat Rotterdam geen goede leraren kan vasthouden. Professor Gert Biesta liet zijn licht over de onderwijspassages in het nieuwe coalitieakkoord schijnen. En Margot Smolenaars belichtte een nieuw fenomeen: ouders die de buurtschool nieuw leven in blazen.

In de rubriek ‘Oude Koeien‘ van Jacques Borger en Anne Jongstra kregen we maandelijks een bijdrage te lezen over de Rotterdamse geschiedenis. En sinds september stellen we elke maand een vraag aan een wetenschapper in Studio Erasmus, die vervolgens op Vers Beton terug te zien is als minicollege.

Economie

Ook in 2014 interviewden we in samenwerking met R’damse Nieuwe elke twee weken een jonge, beeldbepalende ondernemer. De drie populairste artikelen in deze serie waren Lof der Zoetheid, Susan Bijl en Espresso Dates.

En jawel, we schreven dit jaar ook over de haven. Rusland heeft daar grote belangen in, en sinds de inval op de Krim en de Oekraïnecrisis wilden wij wel weten wat voor gevolgen dat voor Rotterdam heeft. Anneke Kortleve kwam erachter dat de Rotterdamse haven daar niet zo van wakker van ligt. Ook leerden we van Tobias Pieffers dat Duitse en Belgische staatssteun de Rotterdamse haven containers kost.

Themaweken

In 2014 kregen we de smaak van themaweken te pakken. We begonnen het jaar met ‘De Donkere Dagen‘ special over… ja, de donkere kanten van Rotterdam.

In juni, toen net bekend was gemaakt dat het nieuwe college gaat bezuinigen op armoedebeleid, besteedden we een week lang aandacht aan armoede in Rotterdam. Zo lieten we feiten & cijfers zien, gaf Karin Koolen een kijkje in de keuken van ‘nieuwe armen‘ in Hillegersberg, interviewde Davine Lambert de oprichter van de voedselbank en schreef Vincent Cardinaal een persoonlijk verhaal over hoe het is om op te groeien in een arm gezin.
In de zomer gooiden we het over een minder zware boeg en gaven in de special ‘Je Zweet Toch aandacht aan alles wat broeit, zweet en sist. Artikelen over seks op straat doen het natuurlijk altijd goed, maar Rosanne Dubbeld fotografeerde ook zes stadsstranden van Rotterdam.

In het najaar ging Vers Beton op roze voor de eerste editie van Rotterdam Pride. Elsbeth Grievink onderzocht hoe extravert je eigenlijk mag zijn in Rotterdam, en Tom Slegtenhorst en Gino van Weenen maakten een mooi portret van Peppie van de bekende snackbar. Er was ook kritiek op de Rotterdam Pride, waar Dora Borst namens de organisatie na afloop op reageerde.

Het zwembad, de rechtbank en de huisarts

Wat hebben het zwembad, de rechtbank en een huisartsenpraktijk met elkaar gemeen? Deze ruimtes zijn in 2014 door Vers Beton gebruikt om een schets op te maken van de samenleving. Ferrie Weeda schreef een drieluik over de zwembadcultuur van Rotterdam, met prachtige foto’s van Mathijs Labadie. Anneke Kortleve blies het genre rechtbankverslaggeving nieuw leven in. Op een zelfde manier schrijft onze schrijvende huisarts Nabil Bantal over zijn praktijk als een mini-samenleving.

Er zijn meer redacteuren die niet over hete actuele debatten schrijven, maar menselijke verhalen in de stad opduiken. Zo nam Karin Koolen met fotograaf Geertje van Achterberg ’s nachts een kijkje in Hotel New York, op het Stadhuisplein en in de OQ. En natuurlijk schrijft Vincent Cardinaal elke donderdag zijn column Schrijver in de Stad.

Bijzondere producties

Naast de data-visualisatie van fietsendiefstallen en voornamen in Rotterdam, hadden we dit jaar nog een paar andere bijzondere producties. Het zal de lezers niet zijn ontgaan dat we sinds dit jaar ook een actieve videoredactie hebben, onder leiding van Tim van den Hoff. Zo geeft Derek Otte zijn ongezouten mening als barman van Cafe Okeee en verscheen begin december de eerste aflevering van Studio Katshoek, een interviewprogramma waarin Geert Maarse drie uur lang een Rotterdams sleutelfiguur interviewt.

Dit jaar hebben we voor het eerst ook een artikel tegen betaling aangeboden. Dat deden we als experiment, om te zien of en hoe het werkt. We zijn zeer tevreden met de uitkomst: het 12.000 woorden tellende interview met Ronald Sörensen is honderden keren aangekocht via Blendle en zijn opmerkelijke uitspraken over Leefbaar Rotterdam werden al gauw door andere media opgepikt.

Een jaar lang is elke week Nieuwsbeeld verschenen, een rubriek waarin illustrator Anniek Tijmes het nieuws in beeld bracht.

Top 10 meest gelezen artikelen

Voor alle lijstjes-fetisjisten hebben we ook een top 10 gemaakt van de meest populaire artikelen in 2014:

 1. De 360 graden foto van de Markthal van Remco van Blokland. De Markthal bewees zich als dé grote publiekstrekker van 2014, niet alleen offline, maar ook online.

 2. Wat zijn dé tien nieuwe bouwprojecten in Rotterdam? Tim de Bruijn zette tien grote nieuwbouwprojecten op een rij.

 3. Isabel leeft zonder geld. Margot Smolenaars sprak met Isabel Rupschus, die aankondigde een jaar lang zonder geld te leven (wat ze niet helemaal volhield).

 4. Feyenoord-Besiktas: de schaamte voorbij. Dit opiniestuk van Tara Lewis over het racisme in de Kuip heeft veel losgemaakt.

 5. “Psst. Schatje. He Dushi. Psst. Slet!” Elfie Tromp beklaagt zich over straatseksisme in Rotterdam.

 6. Rdamse Nieuwe: Espresso Dates. Espresso Dates blijkt een héle populaire zaak te zijn!

 7. Waarom ik geen kandidaat meer ben voor Leefbaar Rotterdam. Ruud Ruigendijk kondigde zijn vertrek aan bij de partij.

 8. Moet ik dan Piet Jansen heten om mij te mogen identificeren met het bombardement? Het opiniestuk van Nida- Nourdin el Ouali over een raadsdiscussie.

 9. Negen dingen die je nog niet wist over de Markthal. Alles met ‘Markthal’ in de titel doet het gewoon heel erg goed.

 10. De ballen van Rotterdam en een heel erg roestig ding. Artikel van Anne de Haij en Sara Wiersma over het beeld van Naum Gabo op de Coolsingel.

Bezoekerscijfers

Alleen al uit het feit dat december 2014 Vers Betons drukste maand ooit was, blijkt al dat we in de lift zitten. Een jaar geleden bezochten gemiddeld 20 duizend mensen per maand onze site, inmiddels is dat opgelopen tot 50 duizend.

Dat laatste getal mogen we bovendien structureel noemen: sinds afgelopen zomer halen we maandelijks minimaal dit aantal. Dat is dus iedere maand een volle Kuip aan unieke bezoekers.

Google Analytics leert ons bovendien hoeveel unieke bezoekers we over het gehele afgelopen jaar hadden. Op het moment van schrijven is het volgende getal op ons beeldscherm te lezen: 271.206. Meer dan een kwart miljoen unieke bezoekers dus. Daar worden wij heel stil van. Dankjulliewel!

Lezersonderzoek: wie bent u eigenlijk?

In de zomer deed Vers Beton een lezersonderzoek. Meer dan 350 lezers deden mee. Een heel mooi resultaat, waar we erg verguld mee zijn. We hebben onze lezers om advies gevraagd over wat er goed is en wat er beter kan. Daar zijn veel bruikbare tips uit gekomen. Ook hebben we gevraagd naar leef- en werkomstandigheden om een beter inzicht te krijgen in de bezoekers van onze website.

Wat opvalt? Dat Vers Betonlezers hoogopgeleid zijn. Van de respondenten heeft 94% een hbo-opleiding of hoger achter de rug. Driekwart is alleenstaand of samenwonend zonder kinderen en ruim 60% is tussen de 20 en 39 jaar. Gemiddeld wordt het meeste geld uitgegeven in bars en restaurants. Vrije tijd wordt in de meeste gevallen doorgebracht in eigen stad. Vers Betonlezers wonen voornamelijk in Rotterdam-West of -Noord.

Ruim zeventig respondenten hebben aangegeven dat zij wel eens een gastbijdrage zouden willen schrijven. Dus: kom op mensen, doen! Pitch je idee bij de hoofdredactie via [email protected]. Lees hier meer over waar een gastbijdrage aan moet voldoen.
Bent u de adverteerder die deze groep jonge, hoogopgeleide Rotterdammers wil bereiken? Klik dan hier voor meer informatie.

Hoe staat het met verdienmodel?

Het is alweer drie jaar geleden sinds we een lanceringsfeestje organiseerden in De Unie. We zijn nog steeds aan het professionaliseren en op zoek naar een verdienmodel. Dat gaat met kleine stapjes vooruit, maar er zit zeker schot in de zaak. Sinds 2014 hebben we advertenties op de website en gaan we meer samenwerkingen aan met andere partijen. Vanaf 2015 zullen we ook structureler gaan samenwerken met AIR. Hierover zullen we binnenkort uitgebreider berichten. Daarnaast zijn we bezig met de ontwikkeling van een stortersmodel waarbij supporters geld kunnen doneren.

En ook nog…

Het houdt maar niet op, wat hebben we veel gedaan dit jaar! Tijdens Motel Mozaïque interviewden we artiesten over Rotterdam, en drukten de meest opvallende uitspraken op posters die we op de festivallocaties ophingen. Tijdens Geen Daden Maar Woorden interviewde Floor Cornelisse Carel van Hees en Jack Kerklaan over de Rotterdamse school van verhalende journalistiek.

We werden ook genomineerd voor de Rotterdamse Persprijs, voor een artikel van Ties Joosten en Inge Janse over de nieuwe manier van campagnevoeren.

En sinds mei houden we elke eerste vrijdag van de maand vanaf 18:00 uur een open redactieborrel in café De Schouw. Daar gaan we in het nieuwe jaar gewoon mee door, dus ook aanstaande 2 januari!

Kunt u geen genoeg van Vers Beton krijgen? Bekijk ook de jaaroverzichten van 2012 en 2013.

Wat vond u de mooiste stukken afgelopen jaar? Staat er een artikel niet in bovenstaande overzicht dat u wel bijzonder vond? We horen het graag!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Sereh Mandias, Ties Joosten en Hilde Westerink.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures