Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De geruchten van Simons’ aanstelling gingen al even. Hij gaf gister zelf uitsluitsel in Amsterdam, waar hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ontving. Met de komst van Johan Simons vanaf 2017 wordt er definitief één organisatie gemaakt van de genoemde theaterinstellingen.

Op papier en op punten in de praktijk zijn het al samenwerkingspartners; zo trokken ze samen op in de Cultuurplanaanvraag 2013-2016. Simons gaat de boel niet alleen artistiek leiden, hij gaat ook zijn opvolging klaarstomen. Geen overbodige luxe: Simons zal de 70 gepasseerd zijn als hij in Rotterdam arriveert.
Johan Simons maakte naam in de jaren ’80 en ’90 met locatietheater dat tot dan ongezien was in de lage landen.

Zijn groep Hollandia werd er ook buiten de landsgrenzen beroemd mee. Na het verscheiden van Hollandia ging Simons op reis. Hij was leider van NT Gent en de afgelopen jaren van de Münchner Kammerspiele. Ook bleef hij een veelgevraagd (gast)regisseur in zijn vaderland. Hij won de afgelopen tien jaar veel prijzen en kreeg tal van onderscheidingen. Johan Simons is één de meest vooraanstaande theatermakers die Nederland rijk is.

Simons maakte de laatste jaren ook naam met zijn ongezouten kritiek op het Nederlandse cultuurbeleid. Hij deed dit onder andere met een gepassioneerd betoog voor het Duitse subsidiesysteem, dat hij hield toen hij Zomergast was in 2013. Dat kan nog wel eens een spanningsveld opleveren in de toekomst, kortom.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal

Vincent Cardinaal (1982) is schrijver en spreker. Geboren op een zondag in het Havenziekenhuis, zoon van Crooswijk. Neuroot en berucht onhandig. Laat geen servies in zijn nabijheid slingeren.

Profiel-pagina