Ga naar de inhoud

Johan Simons naar Theater Rotterdam

Johan Simons komt naar Rotterdam. Hij wordt vanaf 2017 de leider van Theater Rotterdam, het samenvoegsel van de Rotterdamse Schouwburg, RO Theater, Wunderbaum en het Productiehuis Rotterdam.  

De geruchten van Simons’ aanstelling gingen al even. Hij gaf gister zelf uitsluitsel in Amsterdam, waar hij de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs ontving. Met de komst van Johan Simons vanaf 2017 wordt er definitief één organisatie gemaakt van de genoemde theaterinstellingen.

Op papier en op punten in de praktijk zijn het al samenwerkingspartners; zo trokken ze samen op in de Cultuurplanaanvraag 2013-2016. Simons gaat de boel niet alleen artistiek leiden, hij gaat ook zijn opvolging klaarstomen. Geen overbodige luxe: Simons zal de 70 gepasseerd zijn als hij in Rotterdam arriveert.
Johan Simons maakte naam in de jaren ’80 en ’90 met locatietheater dat tot dan ongezien was in de lage landen.

Zijn groep Hollandia werd er ook buiten de landsgrenzen beroemd mee. Na het verscheiden van Hollandia ging Simons op reis. Hij was leider van NT Gent en de afgelopen jaren van de Münchner Kammerspiele. Ook bleef hij een veelgevraagd (gast)regisseur in zijn vaderland. Hij won de afgelopen tien jaar veel prijzen en kreeg tal van onderscheidingen. Johan Simons is één de meest vooraanstaande theatermakers die Nederland rijk is.

Simons maakte de laatste jaren ook naam met zijn ongezouten kritiek op het Nederlandse cultuurbeleid. Hij deed dit onder andere met een gepassioneerd betoog voor het Duitse subsidiesysteem, dat hij hield toen hij Zomergast was in 2013. Dat kan nog wel eens een spanningsveld opleveren in de toekomst, kortom.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam