Ga naar de inhoud

Mag wethouder Visser bezoekers ’tracken’ om hun verblijfsduur te meten?

Wethouder Adriaan Visser onderzoekt of hij de verblijfsduur van bezoekers aan de stad in kaart kan brengen door hun mobiele apparaten te volgen (NRC, 28-11, €). Visser moet de verblijfsduur van bezoekers met tien procent vergroten (vanuit de aanname dat verblijfsduren positief samenhangen met bestedingen). Met deze trackingmethode kan hij meten of hij zijn doelstelling haalt.

Elk apparaat heeft een uniek MAC-adres en dit wordt zichtbaar als gebruikers van apparaten gebruik maken van wifi en/of bluetooth. Gedurende de periode van het huidige college zal CityTraffic op verschillende momenten metingen verrichten en uitlezen hoe lang deze MAC-adressen (ofwel gebruikers) zich in de Rotterdamse binnenstad begeven.

Vanmiddag bediscussieerde de gemeenteraad dit plan, naar aanleiding van vragen van de VVD. Ze spraken onder ander over privacy (is er een opt-out, wat gebeurt er met de persoonsgegevens) en of deze meting wel betrouwbaar is. Zie punt 4: privacy binnenstad.

 (Tekst en tip: Jaap Rozema) 

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Worden hier levens mee gered? Nee, dacht ik niet. Het gaat dus om de doelstelling te halen om budgetten veilig te stellen. Ik denk niet dat deze actie meer oplevert dan het kost. Tijdverspilling.

 • Ach wordt al ruimschoots gedaan door private partijen. Niet dat het daarmee maar goed is maar daar hebben we nog nooit iets over gelezen. Laat staan dat gevraagd is of het mag of niet.

  En inderdaad wat Rob zegt. Maar als je bij Visser zegt dat het beter is die meer bestedingen te meten dan zegt hij dat dat gene goed meetpunt is, gek genoeg.

 • Voor pakweg 5000,= heb je een volledig binnenstadsrapport bij dat bedrijf CityTraffic, maar voor een slordige 200,= koop je een dataset (om zelf analyses mee te maken).
  Als wij nou eens als tegenprestatie (zijn volgen ons, wij volgen hun) de gangen van alle wethouders gaan tracen (wie gaat naar welke kroeg/welk huis van plezier en wanneer?
  Naar welke films/concerten/theatervoorstellingen gaan onze wethouders eigenlijk (if any), Sparta-, Excelsior- of Feyenoordfan? Altijd braaf thuis als er geen raadsvergadering is of stiekem aan de rol? Waar is de raadsman als hij zich absent heeft gemeld bij een saaie vergadering?
  Zou ik allemaal best willen weten.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • PS2015: PVV grootste in Rotterdam

  • niet gebruiken!

  Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV met 17 procent als grootste partij uit de bus gekomen in Rotterdam, gevolgd door D66 (14 procent) en VVD (14 procent). De opkomst in Rotterdam was vandaag 35,5 procent.

 • Wordt het IFFR een marktplaats of een stadsplein?

  • niet gebruiken!

  De kritiek die het IFFR vorig jaar vanuit de filmwereld te verduren kreeg, werd dit jaar alleen maar luider. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant, schreef deze week een scherpe analyse van de problemen waar het filmfestival mee te kampen heeft.

 • Elf plannen voor nieuw poppodium bekend

  • niet gebruiken!

  Dit najaar riep de gemeente ondernemers, stadsbewoners en andere geïnteresseerden op om een plan in te dienen voor een nieuw poppodium in Rotterdam. Vandaag zijn de elf ingestuurde ideeën bekendgemaakt. Een greep uit de inzendingen.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam.

  Datum:
 • Bezoek een architectenbureau! Op 24 juni 2023 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag.

  Venue: Meerdere locaties
  Datum:
 • Het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand bevindt zich dit jaar in de Maashaven en is de hele maand juni te bezoeken!

  Venue: Festivalhart (Maassilo)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam