Ga naar de inhoud

#MakeItHappen

Wie dacht het met “#Kendoe” qua motto’s dit jaar wel gehad te hebben, die komt bedrogen uit. “Make it Happen” is de leus waar we het in 010 voorlopig mee mogen doen. Er gaat niets boven Groningen, Limburg je zal er maar wonen, I Amsterdam en nu dus Rotterdam dat het laat gebeuren.

Het motto wordt de komende jaren gebruikt door de gemeente, het havenbedrijf, de Erasmus-universiteit en stadspromotor Rotterdam Partners. Op zich is er niks mis mee om als ‘stakeholders’ met een ‘motto’ je ‘imago’ te ‘borgen’. Goed voor de ‘pay-off’ ook. Past bovendien goed bij het ‘DNA’ van de stad.

Op de kaart

Maar. Maar. Maar, het motto moet Rotterdam internationaal op de kaart zetten terwijl Rotterdam internationaal net op die kaart stond. Koekoek. Eindelijk verkoopt Rotterdam zichzelf. Om dán aan te komen kakken met het allergrootste cliché uit de Engelse taal – dat maakt meer kapot dan je lief is. Bovendien begrijp je hét dan niet. Een stad die met een dergelijk uitgewoonde slogan komt aanzetten, zal internationaal vooral argwaan wekken. We sluiten een Rotterdams topjaar aldus knullig af. Je ziet ze op de redactie van de New York Times en Die Zeit vertwijfeld naar hun hoofd grijpen.

Rotterdam volgt al enkele jaren de strategie om zijn kroonjuwelen – de medische sector, de haven en de universiteit – beter in de etalage te zetten. Bovendien wil de stad andere (lees: hoger opgeleide en kapitaalkrachtigere) inwoners aantrekken door het centrum te verdichten en meer gezinswoningen te bouwen. Een goede strategie, zeker nu het voor al die mensen die hier komen wonen of werken inderdaad op dit moment gebeurt in Rotterdam.

Keerzijde

Volgens een woordvoerder van de gemeente is de slogan gekozen om “Hier gebeurt het, daar zorgen wij wel voor” uit te stralen. Een groot probleem is alleen dat het sinds 2008 voor een groot aantal Rotterdammers juist níét meer ‘gebeurt’. Die inwoners zijn werkloos en wonen in een slechte buurt. Leveren een tegenprestatie of rollen van slecht betaald baantje naar slechter betaald baantje.

Van het college van B&W hoeven zij voorlopig niet al te veel te verwachten. #Kendoe staat voor niet veel meer dan het afvinken van de makkelijke lijstjes. Vanaf 1 januari krijgen die Rotterdammers bovendien te maken met een overheid die afstand neemt en zegt: “Help jezelf, wij laten het eerst maar even gebeuren.”

Rotterdam voert nog altijd een flink aantal slechte lijstjes aan. De feestjes werden in 2014 vooral gevierd op de noordoever. Belangrijke projecten komen op Zuid moeizaam (Nationaal Programma) of niet (gebiedsontwikkeling rond het nieuwe stadion) van de grond. Een stad die soms vergeet waar ze vandaan komt. Een stad die ook nog eens bestuurd wordt door een bedilzieke bestuurlijke kaste die gefixeerd is op imago en makkelijke lijstjes – dat is vragen om problemen. Er zit voorlopig echter niets anders op dan het maar te laten gebeuren.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures