Ga naar de inhoud

Minicollege: Kun je sissen strafbaar stellen? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Nadat de video ’10 hours of walking in NYC as a woman’ eind oktober online kwam, ontstond er een wereldwijde discussie over hinderlijk en herhaaldelijk nafluiten van vrouwen op straat. Kunnen we dit soort straatintimidatie strafbaar stellen? En moeten we dat willen?

beeld: vimeo.com

In de video zie je een vrouw door New York lopen, mannen roepen haar na en lopen soms zelfs een tijd met haar mee. Elfie Tromp schreef voor Vers Beton al een uitgebreid artikel over haar eigen straatervaringen in Rotterdam. Veel vrouwen vinden het gedrag intimiderend en vervelend. Maar valt er wat aan te doen?

En er is inmiddels een burgerinitiatief gaande om het strafbaar stellen van straatintimidatie op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. De teller staat op 16.000, er zijn 40.000 steunbetuigingen nodig.

Het is een complex probleem. Wanneer is een opmerking een leuke flirt of ‘gewoon aardig’ en wanneer wordt het intimiderend en seksistisch? En wie bepaalt dat? Vrouwen zeggen het haarfijn aan te voelen, ze ontwikkelen er een soort voelsprieten voor. Maar intenties en interpretaties zijn zeer subjectief en dat maakt het lastig om vast te stellen waar de grens tussen het betamelijke en het onbetamelijke ligt.

We legden de vraag ‘Kun je sissen strafbaar stellen?’ voor aan strafrechtspecialist Mr. Joost Verbaan. Het minicollege waarin hij hier antwoord op geeft kan je hierboven bekijken.
De volgende editie van Studio Erasmus is een speciale International Filmfestival Rotterdam editie! Deze vindt plaats op 26 januari, wederom in de Rotterdamse Schouwburg. Te gast is dan Paul van der Laar, die een minicollege zal geven over filmisch Rotterdam. Heel graag tot dan.

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures