Peter van Heemst laat er deze week geen misverstand over bestaan: dat normaal gesproken constructieve partijen als de PvdA en VVD tegen de begroting voor 2015 hebben gestemd is beschamend. Alleen ChristenUnie-SGP verdient een pluim.
Het lijkt zo voordehand liggend: een partij stemt per definitie tegen de begroting die gemaakt is door een stadsbestuur waarin ze niet vertegenwoordigd is. Logisch toch? Bijna alle Rotterdamse oppositiepartijen dachten er een paar weken terug net zo over: VVD, PvdA, GroenLinks, SP, NIDA en de Partij van de Dieren, ze lieten allen een hartgrondig ‘neen’ horen tegen de begroting van CDA, D66 en Leefbaar Rotterdam. Als je geen onderdeel van de coalitie bent dan ga je haar begroting toch niet steunen? Een begroting waarin vervelende en zelfs verwerpelijke bezuinigingen staan waar je niet betrokken bij bent geweest?
Toch is er in mijn ogen veel voor te zeggen om aan het eind van een verhit begrotingsdebat over tegenstellingen en teleurstellingen heen te stappen en wel een stem vóór de begroting uit te brengen, ook als je geen deel uitmaakt van de coalitie. In euro’s gaat het hele begrotingsdebat over hooguit twee of drie procent van het totale budget dat de stad te besteden heeft. Over misschien 30 concrete voornemens worden de messen getrokken. Over de overige 4370 dingen die het stadsbestuur wil gaan doen, hoor je in de gemeenteraad niemand.
Wie tegen de begroting stemt, zegt eigenlijk: ‘Liever een verworpen begroting dan deze begroting. Dan geven we liever nergens geld aan uit. Dan mag de stad tot stilstand komen.’ Een beetje zoals de Republikeinen Obama dwarsbomen door de geldkraan dicht te draaien en zo de overheidsdiensten lamleggen.
Emoties
Bij een begrotingsdebat horen de emoties flink op te lopen. Bijvoorbeeld omdat de linkse oppositie het beschamend vindt dat de coalitiepartijen de subsidie op Jeugdvakantieland stopzetten. De coalitie pakt van duizenden kinderen de zomervakantie af! Daarom probeert de oppositie met moties of amendementen de bezuinigingen terug te draaien of af te zwakken. Ook al weten ze dat de coalitie behoorlijk stevig vastzit aan de bezuinigingen die in de begroting zijn afgesproken.
Maar dan – aan het eind van dagenlange debatten en na uren durende stemmingen over honderd en één moties – breekt het uur U aan: er komt een stemming over De Begroting voor het jaar 2015. En wat doe je dan? Links- en rechts-populistische partijen stemmen uit rancune (Leefbaar Rotterdam) of Prinzipienreiterei (SP) per definitie tegen de begroting als ze in de oppositie zitten.
Maar D66, ChristenUnie, PvdA en VVD hadden een andere traditie. Zij wisten dat je in de Raad van Rotterdam niet Tweede Kamertje moet spelen. Dat je in onze stad met een stem tegen de begroting eigenlijk zegt: Rotterdam kan de pot op. Oppositiepartijen PvdA en VVD braken met deze mooie traditie. Alleen oppositiepartij ChristenUnie hield manmoedig de goede gewoonte in stand. Petje af.
De begroting voor 2015 telde voor Rotterdammers veel pijnlijke bezuinigingen. Het stemgedrag van PvdA en VVD was in politiek opzicht minstens zo pijnlijk.
Al 5 reacties — discussieer mee!
Deze column is een typisch voorbeeld van de oude politiek. Hier hebben de kiezers echt schoon genoeg van. Als je het niet eens bent met een begroting, waarom zou je dan voor moeten stemmen? Wat is dit voor conservatieve gedachte? Omdat je constructief moet zijn? Je kan het ook omdraaien: waarom komt een college de oppositie niet meer tegemoet. Waarom stelt een college zich niet constructiever op. De mening van dhr. van Heemst toont aan waarom zoveel kiezers zich hebben afgekeerd van o.a. de PvdA. Misschien zijn deze kiezers nu juist wél tevreden dat de PvdA heeft tegengestemd. De benaming die dhr. van Heemst gebruikt voor de SP is echt ridicuul. Dit toont helemaal aan dat hij in de oude politiek is blijven hangen. Blij dat dhr. van Heemst niet meer in de Rotterdamse politiek actief is. Blij dat er weer een sterke oppositie is in Rotterdam.
De benaming die Van Heemst aan de SP geeft vind ik nog netjes.
Dat de SP tegen de begroting stemt is op zich prima.
Lees het verkiezingsprogramma van de antisemitische socialisten en je begrijpt waarom.
Alle problemen oplossen door gemeentelijke belasting te verhogen, begrotingstekort laten oplopen via leningen en dan in Den Haag aankloppen voor extra geld. Het staat er echt.
Sterke oppositie? Ik zou sterke door veel andere woorden kunnen vervangen, maar ja, ben net als Van Heemst een conservatief (populistisch mag ook) politicus.
Lastig he, die democratie, meneer Van Heemst. Met al die mensen die maar tegen zijn. Of voor. Of ze onthouden zich van stemming. Al die meningen en belangen. De efficientste bestuursvorm is de dictatuur. Maar een technocratie komt ook aardig in de buurt. Is immers ook een soort dictatuur. Namelijk die van het heersende bestuurlijke paradigma.
Bestaat er een prijs voor de meest ondemocratische opmerking? Dan komt deze wat mij betreft zeker in aanmerking voor de shortlist:
“Toch is er in mijn ogen veel voor te zeggen om aan het eind van een verhit begrotingsdebat over tegenstellingen en teleurstellingen heen te stappen en wel een stem vóór de begroting uit te brengen(…)”
Het getuigt niet van veel democratisch inzicht om iemand waar je het niet mee eens bent direct ondemocratisch te noemen.
Helemaal mee eens, ondemocratisch gaat veel te ver. Ik vind Peter van Heemst eerder een beetje als kauwgom onder je schoen, een beetje irritant maar verder onbelangrijk.