Ga naar de inhoud

Petje af voor ChristenUnie-SGP, stemgedrag van PvdA en VVD beschamend

Peter van Heemst laat er deze week geen misverstand over bestaan: dat normaal gesproken constructieve partijen als de PvdA en VVD tegen de begroting voor 2015 hebben gestemd is beschamend. Alleen ChristenUnie-SGP verdient een pluim.

Peter
Peter van Heemst beeld: Jeroen Van de Ruit

Het lijkt zo voordehand liggend: een partij stemt per definitie tegen de begroting die gemaakt is door een stadsbestuur waarin ze niet vertegenwoordigd is. Logisch toch? Bijna alle Rotterdamse oppositiepartijen dachten er een paar weken terug net zo over: VVD, PvdA, GroenLinks, SP, NIDA en de Partij van de Dieren, ze lieten allen een hartgrondig ‘neen’ horen tegen de begroting van CDA, D66 en Leefbaar Rotterdam. Als je geen onderdeel van de coalitie bent dan ga je haar begroting toch niet steunen? Een begroting waarin vervelende en zelfs verwerpelijke bezuinigingen staan waar je niet betrokken bij bent geweest?

Toch is er in mijn ogen veel voor te zeggen om aan het eind van een verhit begrotingsdebat over tegenstellingen en teleurstellingen heen te stappen en wel een stem vóór de begroting uit te brengen, ook als je geen deel uitmaakt van de coalitie. In euro’s gaat het hele begrotingsdebat over hooguit twee of drie procent van het totale budget dat de stad te besteden heeft. Over misschien 30 concrete voornemens worden de messen getrokken. Over de overige 4370 dingen die het stadsbestuur wil gaan doen, hoor je in de gemeenteraad niemand.

Wie tegen de begroting stemt, zegt eigenlijk: ‘Liever een verworpen begroting dan deze begroting. Dan geven we liever nergens geld aan uit. Dan mag de stad tot stilstand komen.’ Een beetje zoals de Republikeinen Obama dwarsbomen door de geldkraan dicht te draaien en zo de overheidsdiensten lamleggen.

Emoties

Bij een begrotingsdebat horen de emoties flink op te lopen. Bijvoorbeeld omdat de linkse oppositie het beschamend vindt dat de coalitiepartijen de subsidie op Jeugdvakantieland stopzetten. De coalitie pakt van duizenden kinderen de zomervakantie af! Daarom probeert de oppositie met moties of amendementen de bezuinigingen terug te draaien of af te zwakken. Ook al weten ze dat de coalitie behoorlijk stevig vastzit aan de bezuinigingen die in de begroting zijn afgesproken.

Maar dan – aan het eind van dagenlange debatten en na uren durende stemmingen over honderd en één moties – breekt het uur U aan: er komt een stemming over De Begroting voor het jaar 2015. En wat doe je dan? Links- en rechts-populistische partijen stemmen uit rancune (Leefbaar Rotterdam) of Prinzipienreiterei (SP) per definitie tegen de begroting als ze in de oppositie zitten.

Maar D66, ChristenUnie, PvdA en VVD hadden een andere traditie. Zij wisten dat je in de Raad van Rotterdam niet Tweede Kamertje moet spelen. Dat je in onze stad met een stem tegen de begroting eigenlijk zegt: Rotterdam kan de pot op. Oppositiepartijen PvdA en VVD braken met deze mooie traditie. Alleen oppositiepartij ChristenUnie hield manmoedig de goede gewoonte in stand. Petje af.

De begroting voor 2015 telde voor Rotterdammers veel pijnlijke bezuinigingen. Het stemgedrag van PvdA en VVD was in politiek opzicht minstens zo pijnlijk.

Al 5 reacties — discussieer mee!

  • Deze column is een typisch voorbeeld van de oude politiek. Hier hebben de kiezers echt schoon genoeg van. Als je het niet eens bent met een begroting, waarom zou je dan voor moeten stemmen? Wat is dit voor conservatieve gedachte? Omdat je constructief moet zijn? Je kan het ook omdraaien: waarom komt een college de oppositie niet meer tegemoet. Waarom stelt een college zich niet constructiever op. De mening van dhr. van Heemst toont aan waarom zoveel kiezers zich hebben afgekeerd van o.a. de PvdA. Misschien zijn deze kiezers nu juist wél tevreden dat de PvdA heeft tegengestemd. De benaming die dhr. van Heemst gebruikt voor de SP is echt ridicuul. Dit toont helemaal aan dat hij in de oude politiek is blijven hangen. Blij dat dhr. van Heemst niet meer in de Rotterdamse politiek actief is. Blij dat er weer een sterke oppositie is in Rotterdam.

  • De benaming die Van Heemst aan de SP geeft vind ik nog netjes.
    Dat de SP tegen de begroting stemt is op zich prima.
    Lees het verkiezingsprogramma van de antisemitische socialisten en je begrijpt waarom.
    Alle problemen oplossen door gemeentelijke belasting te verhogen, begrotingstekort laten oplopen via leningen en dan in Den Haag aankloppen voor extra geld. Het staat er echt.
    Sterke oppositie? Ik zou sterke door veel andere woorden kunnen vervangen, maar ja, ben net als Van Heemst een conservatief (populistisch mag ook) politicus.

  • Lastig he, die democratie, meneer Van Heemst. Met al die mensen die maar tegen zijn. Of voor. Of ze onthouden zich van stemming. Al die meningen en belangen. De efficientste bestuursvorm is de dictatuur. Maar een technocratie komt ook aardig in de buurt. Is immers ook een soort dictatuur. Namelijk die van het heersende bestuurlijke paradigma.

    Bestaat er een prijs voor de meest ondemocratische opmerking? Dan komt deze wat mij betreft zeker in aanmerking voor de shortlist:

    “Toch is er in mijn ogen veel voor te zeggen om aan het eind van een verhit begrotingsdebat over tegenstellingen en teleurstellingen heen te stappen en wel een stem vóór de begroting uit te brengen(…)”

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

    • Politiek

    Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

  • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

    • Politiek

    Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

  • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

    • Politiek

    De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

    Venue: Independent School for the City
    Datum:
  • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

    Venue: Kunstinstituut Melly
    Datum:
  • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

    Venue: De leeszaal
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

  • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

  • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

    Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

  • Bekijk alle vacatures