Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vandaag kwam de Atlas voor Gemeenten met een nieuwe gemeentekaart voor Nederland. Daarin wordt het aantal gemeentes teruggeschroefd van de huidige 393 naar 57. Bovendien verdwijnen de provincies. Daarmee speelt de Atlas voor Gemeenten in op een binnen bepaalde kringen al langer gekoesterde wens om het aantal bestuurslagen in Nederland terug te dringen.

De onderzoekers van de Atlas hebben naar eigen zeggen een objectieve methode ontwikkeld om de optimale schaal van lokaal bestuur te bepalen. Die zou een bestuurlijke indeling mogelijk maken ‘die efficiënt lokaal bestuur en een optimale allocatie van publieke middelen en voorzieningen mogelijk maakt.’

Rotterdam zou in die nieuwe bestuurlijke indeling van Nederland gigantisch groeien. Van Zevenhuizen in het noorden tot Goeree Overflakkee in het zuiden en van Hoek van Holland in het westen tot Streefkerk in het oosten: alles zal vallen onder de stadsregio Rotterdam. Het aantal inwoners van ‘Rotterdam’ zou daarbij groeien tot zo’n 1,5 miljoen, tegen ruim 600 duizend nu.

Nu is er wel wat kritiek op de Atlas van Gemeenten, dat ieder jaar weer stof doet opwaaien met lijstjes als ‘de beste Nederlandse gemeente om te wonen’ of ‘de groenste stad van Nederland’. Zie bijvoorbeeld hier en hier. Maar toch. Wie onderstaande kaart bekijkt, kan zich toch moeilijk aan de indruk onttrekken dat Nederland er ineens een heel stuk logischer uitziet.

De_nieuwe_gemeentekaart_van_Nederland

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

versbeton 1175

Ties Joosten

Ties Joosten (1984) woonde in Leuth, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam voordat hij Rotterdam kwam ontdekken. Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek, was adjunct-hoofdredacteur bij Vers Beton.

Profiel-pagina