Ga naar de inhoud

Rotterdams Leesvoer: een ode aan een teringstraat

Journalist Sjoerd Wielenga dook voor Vers Beton in een nieuw boek over de geschiedenis van de Binnenweg. Niet de oude, of de nieuwe, maar de hele Binnenweg. Die loopt volgens Gerard Peets ‘Binnenweg’ namelijk van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven.

Binnenweg – Illustratie Rachel Sender
beeld: Rachel Sender

Waar gaat dit boek over?

Geen verrassing: dit boek gaat over de Binnenweg. Niet over de Oude of de Nieuwe, maar over de volledige Binnenweg. Die loopt volgens auteur Gerard Peet van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven. Net als in de vijftiende eeuw toen de weg ook van Delfshavens Lage Erf tot aan de Coolvest in Rotterdam liep, al was het toen slechts een voetpad door de weilanden. Het boek gaat dus over de huidige Oude Binnenweg, het Binnenwegplein en de Nieuwe Binnenweg. Eigenlijk bestaat het boek uit twee delen: de Kroniek 1260-2013 en een Momentopname 2013.

Vooral de rijk geïllustreerde Kroniek is het lezen en kijken waard. Dit gedeelte beschrijft de oorsprong van de straat (‘een aaneenschakeling van dijkjes en kades die ook als voetpad werden gebruikt’) en loopt de eeuwen door. De Tachtigjarige Oorlog, de bebouwing van dit gebied met huizen, winkels en kroegen, bommen op de Binnenweg tijdens de Tweede Wereldoorlog en bijzondere bewoners, zoals Neerlands eerste circusdirecteur. Ook is er aandacht voor de annexatie van het plaatsje Delfshaven door Rotterdam in 1886.

Opvallend veel aandacht is er voor de winkels en kroegen die er ooit waren en in sommige gevallen nog zijn. En gelukkig ook voor ‘de teloorgang van een winkelstraat’. Want wie de weg kent, weet dat het er niet altijd goed toeven was én is: drugshandel, prostitutie en overlast domineerden jarenlang. De Kroniek eindigt met geslaagde voorbeelden van trendy zaken als Schorem en Chez Moi. Als uitsmijter een hoofdstuk met veelzeggende quotes als: ‘Een straat vol hoop’ (NRC), ‘Het is een teringstraat, maar wel mijn teringstraat!’ (De Groene Amsterdammer) en ‘Van achterbuurt tot hippe winkelstraat’ (Libelle).

Het andere deel Momentopname is een soort architectuur- en winkelgids waarbij van elk huis, gebouw en ander bouwwerk informatie zoals jaartallen, bouwstijl en functie is opgenomen.

Wat vindt Sjoerd?
‘Binnenweg’ is een prachtig boek; het is mooi uitgevoerd, is zeer informatief en bevat geweldige illustraties. Wie na het lezen van dit boek op de Binnenweg op de fiets of in de tram zit, kijkt met andere ogen naar de straat. Minder is het concept van twee boeken in een band. Dat had niet gehoeven. De situatie 2013 is leuk, maar heeft weinig eeuwigheidswaarde. Weliswaar bevat het leuke weetjes, maar dikke kans dat informatie nu al niet meer actueel is.

Wie is de schrijver?
Gerard Peet woont zelf in de buurt van de Binnenweg. Hij is docent bij de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie van de Hogeschool Rotterdam. Ook doet hij onderzoek naar de ontwikkelingsgeschiedenis van dorpen en steden. In 2000 publiceerde hij een boek over de geschiedenis van de Heemraadssingel in Rotterdam: Burgermansgepruts, 100 jaar Heemraadssingel 1900-2000, met daarbij een wandelgids voor de Heemraadssingel. Peet was van 1994 tot 2002 namens de PvdA lid van de Rotterdamse gemeenteraad.

Mooie quote?
‘In een oorkonde uit 1379 wordt de weg tussen Rotterdam en Schoonderloo nog Coelschen weg genoemd en in een oorkonde uit 1402 Scoenrelooschen weg.’

Wie moet dit boek niet lezen?
Als je niet geïnteresseerd bent in geschiedenis, stedenbouw en architectuur dan is er weinig aan.

Wie moet dit boek zeker lezen?
Liefhebbers van ’s lands langste winkelstraat: de Binnenweg. Als je dan ook nog eens veel wilt weten over de geschiedenis van de stad, kun je bij dit werkelijk prachtige boek je hart ophalen.

Anders nog iets?
Het boek is opgenomen in de reeks van de Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder nummer 187. Dit kan worden gezien als een historisch keurmerk.

Sjoerd Wielenga is journalist en schrijft én leest graag veel over Rotterdam. Onlangs verruilde hij zijn geboortestad Rotterdam voor het midden van het land. En dat is even wennen. Gelukkig heeft zijn boeken nog. Op Vers Beton deelt hij zijn boekentips over de mooiste stad van Nederland.

Gerard Peet: Binnenweg. Uitgave van Sticting BVG i.s.m. Kenniscentrum Sustainable Solutions (Hogeschool Rotterdam).

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • Verkoop kunstenaarsatelier Kunst en Complex: de gemeente ging eens niet voor de winst, maar zet nu wel de verhoudingen in M4H op scherp

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Met de verkoop van een karakteristiek fabriekspand aan de Keileweg geeft de gemeente de gebiedsontwikkeling in M4H een slinger. Het pand gaat naar de projectontwikkelaar met het meest creatieve plan. Maar de huidige huurders – kunstenaarsvereniging Kunst & Complex – werden hier niet bij betrokken en dwarsbomen nu de benodigde vergunning. Wat gaat de gemeente doen?

  • Waarom blijf je bij zo’n man? – Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

    • Kunst en Cultuur

    Vandaag is het Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en start de wereldwijde campagne Orange the World, om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Saskia Klaassen maakte een artikel over femicide. Het was de inspiratiebron voor stadsdichter Elfie Tromp, die een gedicht schreef over vrouwenmoord.

  • Fijt & Fictie is een plek om (veilig) op je bek te gaan als cabaretier

    • Kunst en Cultuur

    Nederland-cabaretland heeft een schitterend gebrek: tussen al dat professioneel gebulder door, zijn er nauwelijks plekken om veilig repertoire te testen, op je bek te kunnen gaan, bij voorkeur tegenover een toegeeflijke zaal. Fijt & Fictie probeert hier verandering in te brengen, ondervond Bas Keemink. 

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures