Ga naar de inhoud

Rotterdams Leesvoer: een ode aan een teringstraat

Journalist Sjoerd Wielenga dook voor Vers Beton in een nieuw boek over de geschiedenis van de Binnenweg. Niet de oude, of de nieuwe, maar de hele Binnenweg. Die loopt volgens Gerard Peets ‘Binnenweg’ namelijk van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven.

Binnenweg – Illustratie Rachel Sender
beeld: Rachel Sender

Waar gaat dit boek over?

Geen verrassing: dit boek gaat over de Binnenweg. Niet over de Oude of de Nieuwe, maar over de volledige Binnenweg. Die loopt volgens auteur Gerard Peet van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven. Net als in de vijftiende eeuw toen de weg ook van Delfshavens Lage Erf tot aan de Coolvest in Rotterdam liep, al was het toen slechts een voetpad door de weilanden. Het boek gaat dus over de huidige Oude Binnenweg, het Binnenwegplein en de Nieuwe Binnenweg. Eigenlijk bestaat het boek uit twee delen: de Kroniek 1260-2013 en een Momentopname 2013.

Vooral de rijk geïllustreerde Kroniek is het lezen en kijken waard. Dit gedeelte beschrijft de oorsprong van de straat (‘een aaneenschakeling van dijkjes en kades die ook als voetpad werden gebruikt’) en loopt de eeuwen door. De Tachtigjarige Oorlog, de bebouwing van dit gebied met huizen, winkels en kroegen, bommen op de Binnenweg tijdens de Tweede Wereldoorlog en bijzondere bewoners, zoals Neerlands eerste circusdirecteur. Ook is er aandacht voor de annexatie van het plaatsje Delfshaven door Rotterdam in 1886.

Opvallend veel aandacht is er voor de winkels en kroegen die er ooit waren en in sommige gevallen nog zijn. En gelukkig ook voor ‘de teloorgang van een winkelstraat’. Want wie de weg kent, weet dat het er niet altijd goed toeven was én is: drugshandel, prostitutie en overlast domineerden jarenlang. De Kroniek eindigt met geslaagde voorbeelden van trendy zaken als Schorem en Chez Moi. Als uitsmijter een hoofdstuk met veelzeggende quotes als: ‘Een straat vol hoop’ (NRC), ‘Het is een teringstraat, maar wel mijn teringstraat!’ (De Groene Amsterdammer) en ‘Van achterbuurt tot hippe winkelstraat’ (Libelle).

Het andere deel Momentopname is een soort architectuur- en winkelgids waarbij van elk huis, gebouw en ander bouwwerk informatie zoals jaartallen, bouwstijl en functie is opgenomen.

Wat vindt Sjoerd?
‘Binnenweg’ is een prachtig boek; het is mooi uitgevoerd, is zeer informatief en bevat geweldige illustraties. Wie na het lezen van dit boek op de Binnenweg op de fiets of in de tram zit, kijkt met andere ogen naar de straat. Minder is het concept van twee boeken in een band. Dat had niet gehoeven. De situatie 2013 is leuk, maar heeft weinig eeuwigheidswaarde. Weliswaar bevat het leuke weetjes, maar dikke kans dat informatie nu al niet meer actueel is.

Wie is de schrijver?
Gerard Peet woont zelf in de buurt van de Binnenweg. Hij is docent bij de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie van de Hogeschool Rotterdam. Ook doet hij onderzoek naar de ontwikkelingsgeschiedenis van dorpen en steden. In 2000 publiceerde hij een boek over de geschiedenis van de Heemraadssingel in Rotterdam: Burgermansgepruts, 100 jaar Heemraadssingel 1900-2000, met daarbij een wandelgids voor de Heemraadssingel. Peet was van 1994 tot 2002 namens de PvdA lid van de Rotterdamse gemeenteraad.

Mooie quote?
‘In een oorkonde uit 1379 wordt de weg tussen Rotterdam en Schoonderloo nog Coelschen weg genoemd en in een oorkonde uit 1402 Scoenrelooschen weg.’

Wie moet dit boek niet lezen?
Als je niet geïnteresseerd bent in geschiedenis, stedenbouw en architectuur dan is er weinig aan.

Wie moet dit boek zeker lezen?
Liefhebbers van ’s lands langste winkelstraat: de Binnenweg. Als je dan ook nog eens veel wilt weten over de geschiedenis van de stad, kun je bij dit werkelijk prachtige boek je hart ophalen.

Anders nog iets?
Het boek is opgenomen in de reeks van de Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder nummer 187. Dit kan worden gezien als een historisch keurmerk.

Sjoerd Wielenga is journalist en schrijft én leest graag veel over Rotterdam. Onlangs verruilde hij zijn geboortestad Rotterdam voor het midden van het land. En dat is even wennen. Gelukkig heeft zijn boeken nog. Op Vers Beton deelt hij zijn boekentips over de mooiste stad van Nederland.

Gerard Peet: Binnenweg. Uitgave van Sticting BVG i.s.m. Kenniscentrum Sustainable Solutions (Hogeschool Rotterdam).

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Wethouder Kasmi, put your money where your mouth is!

  • Kunst en Cultuur

  De gemeente is voornemens meer dan €4 miljoen te bezuinigen op kunst en cultuur. Vooral wijken, vernieuwing en laagdrempelige, grootschalige, gratis evenementen zijn de klos. Reinier Weers laat zien dat grote culturele instellingen buiten schot blijven en het grote publiek dat geen cultuurlobby achter zich heeft, in de kou staat.

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures