Ga naar de inhoud

Rotterdams Leesvoer: een ode aan een teringstraat

Journalist Sjoerd Wielenga dook voor Vers Beton in een nieuw boek over de geschiedenis van de Binnenweg. Niet de oude, of de nieuwe, maar de hele Binnenweg. Die loopt volgens Gerard Peets ‘Binnenweg’ namelijk van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven.

Binnenweg – Illustratie Rachel Sender
beeld: Rachel Sender

Waar gaat dit boek over?

Geen verrassing: dit boek gaat over de Binnenweg. Niet over de Oude of de Nieuwe, maar over de volledige Binnenweg. Die loopt volgens auteur Gerard Peet van de Coolsingel tot aan de Lage Erfbrug in Delfshaven. Net als in de vijftiende eeuw toen de weg ook van Delfshavens Lage Erf tot aan de Coolvest in Rotterdam liep, al was het toen slechts een voetpad door de weilanden. Het boek gaat dus over de huidige Oude Binnenweg, het Binnenwegplein en de Nieuwe Binnenweg. Eigenlijk bestaat het boek uit twee delen: de Kroniek 1260-2013 en een Momentopname 2013.

Vooral de rijk geïllustreerde Kroniek is het lezen en kijken waard. Dit gedeelte beschrijft de oorsprong van de straat (‘een aaneenschakeling van dijkjes en kades die ook als voetpad werden gebruikt’) en loopt de eeuwen door. De Tachtigjarige Oorlog, de bebouwing van dit gebied met huizen, winkels en kroegen, bommen op de Binnenweg tijdens de Tweede Wereldoorlog en bijzondere bewoners, zoals Neerlands eerste circusdirecteur. Ook is er aandacht voor de annexatie van het plaatsje Delfshaven door Rotterdam in 1886.

Opvallend veel aandacht is er voor de winkels en kroegen die er ooit waren en in sommige gevallen nog zijn. En gelukkig ook voor ‘de teloorgang van een winkelstraat’. Want wie de weg kent, weet dat het er niet altijd goed toeven was én is: drugshandel, prostitutie en overlast domineerden jarenlang. De Kroniek eindigt met geslaagde voorbeelden van trendy zaken als Schorem en Chez Moi. Als uitsmijter een hoofdstuk met veelzeggende quotes als: ‘Een straat vol hoop’ (NRC), ‘Het is een teringstraat, maar wel mijn teringstraat!’ (De Groene Amsterdammer) en ‘Van achterbuurt tot hippe winkelstraat’ (Libelle).

Het andere deel Momentopname is een soort architectuur- en winkelgids waarbij van elk huis, gebouw en ander bouwwerk informatie zoals jaartallen, bouwstijl en functie is opgenomen.

Wat vindt Sjoerd?
‘Binnenweg’ is een prachtig boek; het is mooi uitgevoerd, is zeer informatief en bevat geweldige illustraties. Wie na het lezen van dit boek op de Binnenweg op de fiets of in de tram zit, kijkt met andere ogen naar de straat. Minder is het concept van twee boeken in een band. Dat had niet gehoeven. De situatie 2013 is leuk, maar heeft weinig eeuwigheidswaarde. Weliswaar bevat het leuke weetjes, maar dikke kans dat informatie nu al niet meer actueel is.

Wie is de schrijver?
Gerard Peet woont zelf in de buurt van de Binnenweg. Hij is docent bij de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie van de Hogeschool Rotterdam. Ook doet hij onderzoek naar de ontwikkelingsgeschiedenis van dorpen en steden. In 2000 publiceerde hij een boek over de geschiedenis van de Heemraadssingel in Rotterdam: Burgermansgepruts, 100 jaar Heemraadssingel 1900-2000, met daarbij een wandelgids voor de Heemraadssingel. Peet was van 1994 tot 2002 namens de PvdA lid van de Rotterdamse gemeenteraad.

Mooie quote?
‘In een oorkonde uit 1379 wordt de weg tussen Rotterdam en Schoonderloo nog Coelschen weg genoemd en in een oorkonde uit 1402 Scoenrelooschen weg.’

Wie moet dit boek niet lezen?
Als je niet geïnteresseerd bent in geschiedenis, stedenbouw en architectuur dan is er weinig aan.

Wie moet dit boek zeker lezen?
Liefhebbers van ’s lands langste winkelstraat: de Binnenweg. Als je dan ook nog eens veel wilt weten over de geschiedenis van de stad, kun je bij dit werkelijk prachtige boek je hart ophalen.

Anders nog iets?
Het boek is opgenomen in de reeks van de Stichting Historische Publicaties Roterodamum onder nummer 187. Dit kan worden gezien als een historisch keurmerk.

Sjoerd Wielenga is journalist en schrijft én leest graag veel over Rotterdam. Onlangs verruilde hij zijn geboortestad Rotterdam voor het midden van het land. En dat is even wennen. Gelukkig heeft zijn boeken nog. Op Vers Beton deelt hij zijn boekentips over de mooiste stad van Nederland.

Gerard Peet: Binnenweg. Uitgave van Sticting BVG i.s.m. Kenniscentrum Sustainable Solutions (Hogeschool Rotterdam).

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures