Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: De onschuldige vuurwerkvandaal

Een joint was geen probleem, maar een pakje appelsap wel. Columnist Vincent Cardinaal liep na zijn vuurwerkveroordeling een ernstige allergie op voor Bureau HALT.

Schrijver in de stad vuurwerkvandaal
Schrijver in de stad vuurwerkvandaal beeld: Tom Slegtenhorst

Ik sta bij de brievenbus van mijn flat, als de buurvrouw komt aangehold. Ze oogt bang. “Vreselijk, ze beginnen ieder jaar eerder met knallen. Ik vind het zo eng, ik denk dat ik maar binnen blijf tot 2 januari.”

Zelf heb ik nooit interesse in vuurwerk gehad. Toch mocht ik ervoor naar Bureau HALT in de winter van 1997. Een van de gasten waar ik toen mee omging, had een slof astronauten van een neef gekregen. Terwijl hij ze afstak, hing de rest ongeïnteresseerd aan de rand van de bevroren Plas. We keken naar schaatsende meisjes, maar durfden natuurlijk geen poot uit te steken. Op een bepaald moment voelde ik een zware hand op mijn schouder. Ik draaide me om en keek in het gezicht van een oudere man, met een geruite pet.

Eerst dacht ik dat het een vader was die verhaal kwam halen wegens het geknal, maar het bleek een agent in burger. Hij toonde me zijn penning en ik moest mee. Als enige.

In een hokje van de boswachter werd ik als een echte verdachte aan een tafeltje gezet. De man met pet en een geüniformeerde agent onderwierpen me aan een verhoor. Waarom ik vuurwerk had afgestoken (had ik niet). Of ik dat normaal vond (ik had het niet gedaan, maar: nee. Of ja. Wist ik veel.) en bovenal: wie er nog meer aan hadden meegedaan (ik was geen verrader, ik zei niets). Daarna lieten ze me lopen na eerst mijn gegevens te hebben genoteerd. Thuis kreeg ik een telefoontje. Ik mocht me bij Bureau HALT melden, toevluchtsoord voor minderjarigen die zo geen ‘strafblad’ hoefden op te lopen.

Mijn straf bleek te bestaan uit een voorlichting en ‘vier uur werk’ – het aanleggen van een stuk bospad. Bij de voorlichting ging het al direct mis. Laconiek reageren op het verhaal van een gozer die zijn onderarm was kwijtgeraakt na een weckpot vol strijkers te hebben gefabriceerd, bleek niet de bedoeling. Ik nam het niet ‘serieus’ volgens een kenau die mij de rest van de dag kwaad aankeek. Daarna mochten we ons in het bos melden. De kenau nam ons mee naar buiten, waar we met houtsprokkels, kruiwagens en harken aan de slag moesten.

Daar stond ik dan, te midden van Rodneys en Ricky’s die de begeleiders van HALT bij hun voornaam noemden. Ze wisselden onderling tips uit over het openbreken van scootersloten. Ik kwam zelf in de problemen nadat ik een meegenomen pakje appelsap dronk en dit netjes terzijde legde om later weg te gooien. De kenau rook wraak. Met veel misbaar dreigde ze met een ‘extra straf’. Dat de jongens achter ons een joint draaiden, was geen probleem. Het ‘appelsapincident’ liep met een sisser af. Ik mocht ‘gewoon’ naar huis. Bij een volgend incident met vandalisme (dit keer was ik wel schuldig) koos ik voor de boete. HALT mocht hun ridicule toneel voortaan zonder mij opvoeren.

Jaren later ontplofte het HALT-hok in het bos door een gaslek. Er raakte iemand bij gewond. Ik dacht aan de kenau en trok de conclusie: net goed.

Vincent Cardinaal neemt even respijt. Schrijver in de stad keert terug op donderdag 15 januari 2015.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Verhalenhuis Belvédère nodigt iedereen van harte uit op woensdag 18 december om 18 uur– op de Internationale Dag van de Migrant- voor een feestelijke Marokkaanse Luister Volkskeukenavond. Hiermee willen we de bijdragen van de eerste generatie migrantenfamilies op een positieve manier in de schijnwerpers zetten.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • On January 23, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architecture studio to the stage in Rotterdam: FABEL Arkitektur (Göteborg, Sweden). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • On January 16, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architect to the stage in Rotterdam: Francesca Torzo (Genoa, Italy). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Bij Theater Rotterdam krijg je de kans om jouw creativiteit en organisatietalent in te zetten binnen een culturele omgeving. Samen met twee ervaren eventmanagers speel je een actieve rol bij het plannen en organiseren van diverse verhuringen en evenementen. Zie jij jezelf in deze rol? Solliciteer nu op deze tijdelijke functie!

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Bekijk alle vacatures