Ga naar de inhoud

Video: Café Okeee – Kerstballen

Als barman van Café Okeee laat Derek Otte wekelijks het licht schijnen op de belangrijkste gesprekken in de kroeg. Deze week zit de kerstsfeer er al goed in: cadeautjes, lichtjes, pieken en ballen. Maar er zijn een paar ballen waar Derek minder vrolijk van wordt: de twee gigantische wereldbollen die voor Rotterdam Centraal komen te staan.

beeld: vimeo.com

Grote dank aan Café Okeee (met jawel, drie e’s) dat we gebruik mogen maken van hun prachtige zaak. We like!

Café Okeee is gemaakt in samenwerking met Valo Media.

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Leuk, dit soort filmpjes van | over Rotterdammers die iets vertellen in de context van hun werk (letterlijk). Hoeft niet alleen maar negatief, kan ook heel goed positief.

 • Als je dit kunstwerk een kwantumfysische interpretatie geeft, vind ik het heel geslaagd. Geen stad zo vol paralelle werelden – op hol geslagen subculturen – als Rotterdam. Het kunstwerk symboliseert dan onze behoefte om de boel bij elkaar te houden: Many Worlds, One City.

 • Ik kan me nog herinneren dat er hier in Rotterdam vooraf luidruchtig geklaag te horen viel dat het bouwen van een nieuw centraal station totaal overbodig was. Niets meer dan een grove vorm van geld over de balk smijten. We kunnen inmiddels het resultaat zien en zelfs de grootste tegenstanders stonden vooraan bij de feestelijke opening. Het vernieuwende en moderne werd in deze stad lange tijd met open armen ontvangen. Dat omarmen van grotere ambities, met beloftes waarin het onbekende en ongewisse nog besloten ligt, maakte dat er in deze stad ooit voorzichtig iets van internationale allure is gaan schemeren. Maar hier wordt een kunstenaar als Olafur Eliasson, die zich al jaren internationaal weet te onderscheiden met uitzonderlijk tot de verbeelding sprekend werk, bij wijze van kerstgedachte weggezet als ‘een of andere Deense Klotekoter’. En het kunstwerk wat hij speciaal voor ons nieuwe stationsplein aan het ontwikkelen is, waartoe hij met de juiste argumenten is geselecteerd en uitgenodigd, wordt bij voorbaat vast afgedaan als ‘een stel kerstballen van anderhalf miljoen eu’. Gaan we provinciaals doen? Of is het als humor bedoeld om iedereen voor idioot te verklaren die bij de realisatie en financiering van dit initiatief betrokken is en verder durft te denken dan het locale? Beste Derk, je zult vast de beste bedoelingen hebben met je kerstgroet en het zal vermoedelijk iets te maken hebben met de locatie van je filmpje. Maar wees kritisch op basis van inhoudelijke argumenten en laat jezelf in de toekomst niet meer verleiden tot dit soort kroegpraat.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Video: Café Okeee – Dodenherdenking

  • Café Okeee

  Dit is de laatste aflevering van Café Okeee, waarin Derek Otte de afgelopen maanden regelmatig zijn licht liet schijnen op de belangrijkste gesprekken in de kroeg. Vandaag herinnert hij je aan dat wat we nooit mogen vergeten.

 • Video: Café Okeee – Shit!

  • Café Okeee

  Vanuit Café Okeee laat Derek Otte het licht schijnen op de belangrijkste gesprekken in de kroeg. Deze keer beklaagt hij zich over de ondergrondse vuilcontainers in de stad.

 • Café Okeee – Lijstjes

  • Café Okeee

  Vanuit Café Okeee laat Derek Otte het licht schijnen op de belangrijkste gesprekken in de kroeg. Deze week geeft hij nog eens een samenvatting van alle slechte lijstjes die Rotterdam aanvoert.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam